• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Восьме диво світу

Восьме диво світу

Шановний Читачу! З 22 квітня читальний зал філологічних дисциплін запрошує на перегляд незвичайної виставки, яка присвячена Всесвітньому дню книги.

Експозиція репрезентує книжкові видання за їх форматом і вводить у світ мистецтва книги та книжкової культури.

До уваги поціновувачів Книги неймовірні книжкові експонати, які відомі в бібліології під назвою «мініатюрні видання». Відмінною ознакою таких видань є висота і ширина сторінки, яка складає 15х20 мм – мікрокниги, 40х60 – мініатюрні видання, 72х100 мм – кишенькові видання.

Мініатюрні рукописи відомі ще з античних часів, мініатюрні друковані книги – з XV століття. Найменша в світі книга – українська. У форматі мікрокниги київський майстер Микола Сядристий створив «Кобзар» Т. Г. Шевченка. Цей витвір мистецтва має розмір 0,6 мм², прочитати який можна за допомогою мікроскопа.

До уваги читачів пропонуються мініатюрні видання, розмір яких складає 40х60 мм та кишенькові видання – 72х100 мм. У вигляді книги-крихітки на виставці експонуються твори художньої літератури, науково-популярні видання, словники, музичні твори та твори фольклору.

Мета виставки – спонукати до роздумів про майбутнє української книги і способи збереження її провідної ролі на тлі переходу людства від індустріальної цивілізації до інформаційної.

Виставка адресована книжковим гурманам та всім, хто цінує незвичайне та прекрасне.

Структура виставки:
мініатюрні видання;
кишенькові видання.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись