• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Про членство в профспілці та формування позитивної мотивації профспілкового членства

У кризових умовах, особливо під час воєнного стану, зростає роль колективного захисту людини, щоб не залишити її наодинці в стані психологічного, соціального стресу. У сенсі колегіального помічника роль профспілок поряд із волонтерськими, благодійними, релігійними та іншими громадськими організаціями зараз переосмислюється.

Виділимо декілька питання, що задають викладачі та співробітники університету, щодо переваг перебування в складі первинної профспілкової організації педуніверситету, чому треба вийти з профспілки або взагалі не вступати до неї.

Питання 1. «Я плачу профспілці 1% щомісячної заробітної плати, а що я одержую від неї?»

Профспілкова організація не фінансова чи підприємницька установа, яка заробляє кошти, пускає її в обіг, отримує відсотки і спрямовує свою діяльність на отримання прибутку. Це громадська самоврядна, добровільна організація, яка свою роботу спрямовує насамперед на представництво й захист прав та інтересів її членів. Водночас, згідно «Положення про грошові виплати…» кожен член профспілки, який зараз працює, чи вже вийшов на пенсію, а також члени його родини можуть отримати певну грошову компенсацію на лікування, поховання, оздоровлення, святкування ювілейних дат (50, 55, 60, 65 і т.д.) та інше в розмірі від 300 до 800 грн, а в окремих випадках за рішенням профкому і 1000, 1500, 2000 грн, але не більше 3470 грн на рік. Крім того, профспілка частково компенсує проходження лікування в санаторії-профілакторії «Юність» (до 30% вартості процедур), за самостійно придбані путівки для літнього та зимового оздоровлення (до 600 грн.), вартість квитків на культурно-масові заходи, придбані через профком (до 10%), вартість квитків на новорічні ранки для неповнолітніх дітей (50%), для батьків членів профспілки – 30% вартості, подарунки до Нового року та дня вчителя (до 200 грн.) та ін.

Тобто в середньому за рік член профспілки вносить у спільну скарбницю від 700 до 1500 грн, а може отримати рівнозначну суму й навіть більшу, якщо буде користуватися допомогою від профспілки, активно відпочивати, культурно оздоровлюватися, підтримувати свій фізичний та моральний стан на належному рівні.

Питання 2. «Яка роль профспілки при укладенні трудового контракту між ректором та працівником на рік чи два роки?»

На сьогодні профспілка – єдина надійна опора для працівника закладу вищої освіти й тільки профспілка може реально захистити, наприклад,

- від загрози необґрунтованого скорочення,

- звільнення за ініціативою роботодавця тільки за згодою профкому,

- при порушенні строків невиплати заробітної плати, надбавок і доплат, наданні додаткових днів відпустки, на виплату матеріальної допомоги на оздоровлення, виплату премії та винагороди,

- порушення норм праці,

- при розгляді трудових індивідуальних спорів у комісії з трудових спорів,

- представляти інтереси працівника при реалізації ним конституційного права на звернення за захистом своїх прав до судових органів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також міжнародних судових установ,

- безкоштовно юридично супроводжувати працівника при порушенні його трудових, соціально-економічних прав та інтересів в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, у відносинах із роботодавцем, а також з іншими об’єднаннями громадян,

Отже, у тяжких економічних і соціальних обставинах працівник не здатний захиститися наодинці від свавілля роботодавця, наодинці працівника легко налякати, звільнити, затягати по судах. Тому йому необхідна підтримка з боку профспілок. Саме профспілки є надійною формою представництва інтересів працівника на ринку праці.

Питання 3. «Як Колективний договір мене може захистити

Профспілка має достатньо важелів для контролю: дотримання трудового законодавства, виконання умов колективного договору, галузевих, регіональних угод, дотримання законодавства про охорону праці, проведення правової експертизи трудових договорів та інше. Наприклад, тільки профспілка може представляти інтереси працівника при тарифікації, наданні відпусток, виплаті надбавок, доплат, премій, винагороди за сумлінну працю, матеріальної допомоги техперсоналу, при затвердженні режиму роботи закладу, розкладу занять. Без згоди профкому ректорат не має права змінювати режим роботи закладу, графік відпусток. Профспілка може не давати згоди на проведення надурочних робіт, або на роботу у вихідні, святкові дні, роботу не пов’язану зі своїми службовими обов’язками. Профспілка контролює виплату зарплати під час простою не з вини працівників, карантину, військового часу. Профспілка добивається покращення умов праці, здійснює контроль за охороною праці. Бере участь у розслідуванні нещасних випадків, профзахворювань, аварій. У випадку, коли є загроза здоров’ю або життю людини, профспілка має право вимагати від адміністрації припинення роботи до повного усунення недоліків – при тому, що зарплата за цей час зберігається.

Отже, Колективний договір між адміністрацією і профспілковим комітетом ЦДПУ ім. В. Винниченка є реальним механізмом захисту членів профспілки від багатьох життєвих негараздів.

Пропозиції щодо формування позитивної мотивації профспілкового членства:

  1. Формування позитивного іміджу роботи первинної профспілкової організації ЦДПУ ім. В. Винниченка необхідно проводити постійно, систематично, усіма членами профкому, головами профбюро, профгрупоргами структурних підрозділів університету.
  2. Успішність роботи первинної профспілкової організації ЦДПУ ім. В. Винниченка в сучасних умовах залежить від комплексу заходів: інформаційних (через сайт профкому постійно повідомляти викладачів та співробітників університету про роботу профспілки), організаційних (своєю діяльністю, активністю, креативністю переконувати членів колективу в необхідності бути членом громадської профспілкової організації), психологічних (позитивними прикладами різнобічної діяльності первинної профспілкової організації університету переконувати членів факультетів та підрозділів у перевагах колективного соціального, юридичного захисту, щоби людина не залишалася наодинці перед проблемами, особливо в умовах воєнного стану) та ін.
  3. Звернути увагу викладачів і співробітників університету про роль Колективного договору між адміністрацією і профспілковим комітетом ЦДПУ ім. В. Винниченка, який є реальним механізмом захисту членів профспілки від багатьох життєвих негараздів.

Голова інформаційної комісії  профкому О. М. Марченко

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись