• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Про мотивацію молоді до членства в профспілку

В умовах воєнного стану і продовження російської агресії в Україну роль профспілкової організації як громадського інституту, добровільного об’єднання викладачів і співробітників університету ще більше зростає для колективного захисту людини, щоб не залишити її наодинці в стані психологічного, соціального стресу, матеріальної скрути, майбутньої невизначеності долі самого працівника і його родини. Недаремно людина, якщо до неї приходить горе чи негаразди, потребує підтримки, співчуття, допомоги, поради, доброго слова і просто уваги. Інакше можуть загостритися хронічні хвороби, психологічні розлади, панічні страхи, і, не дай Боже, випадки суїциду. Людина в стресових ситуація шукає підтримки насамперед родини, друзів, дехто знаходить відраду, відвідуючи релігійні організації, шукає допомогу в благодійників чи просто залишається наодинці зі своїми проблемами, запиваючи «горе» спиртним.

Яка роль профспілкової організації в університеті? Що вона дає молодому працівникові? Як зробити профспілку інституцією необхідною для молодої людини?

Згідно зі Статутом профспілки перерахуємо відомі переваги членства в цій організації для викладача чи співробітника університету:

1. Профспілкові органи представляють та обстоюють трудові й соціальні інтереси працівника перед державними органами влади, роботодавцем.

2. Має право отримати від своєї профорганізації безплатну юридичну консультацію та правову допомогу галузевої профспілки. При виникненні конфліктів із питань трудового й соціального права профспілка представляє своїх членів у суді.

3. При необхідності профспілка завжди надасть працівнику матеріальну допомогу з профспілкового бюджету.

4. Від імені працівника профспілкові органи укладають галузеві угоди, колективні договори.

5. Працівник обов’язково отримає захист профспілки при звільненні з роботи з ініціативи роботодавця і в разі притягнення до дисциплінарної відповідальності. Член профспілки захищений від загрози звільнення з ініціативи адміністрації в значно більшій мірі, ніж його колега, який не перебуває в профспілці, наприклад, у випадках скорочення штату, чисельності працівників, результатам атестації, за неодноразове невиконання трудових обов’язків лише за погодженням із профкомом університету. При звільненні, у випадку скорочення чисельності й штату, адміністрація зобов’язана попередити працівника за два місяці, а профспілкову організацію за три місяці. Це означає, що в члена профспілки набагато більше шансів залишитися на роботі, оскільки профспілкова організація, розглядаючи доцільність запропонованого скорочення і його законність, може впливати на адміністрацію і запобігти звільненню.

6. Профспілкові органи мають право контролювати стан охорони праці на робочих місцях. У разі отримання виробничої травми в розслідуванні нещасного випадку обов’язково візьме участь представник профспілки. Об’єктивність ухваленого рішення гарантована.

7. Кодекс законів про працю України передбачає участь профспілок у реалізації цього закону й можливість впливу на роботодавця, який порушує це законодавство.

8. Працівники – члени профспілки можуть реально впливати на встановлення систем оплати праці, забезпечення зайнятості, режиму робочого часу й часу відпочинку, форм матеріального заохочення, затвердження положень про преміювання і т. д.

9. Проведення роботи з ветеранами праці, пенсіонерами університету.

Але чому молоді працівники університету не бажають скористатися перевагами членства в громадській організації й залишаються сам на сам зі своїми проблемами?

Розглянемо найбільш поширені аргументи не членів профспілки й дамо відповідь на них.

1. Я плачу профспілці 1 % щомісячної заробітної плати, а замість цього нічого не отримую.

Профспілкова організація – це громадська, самоврядна, добровільна організація, яка роботу свою спрямовує насамперед на представництво й захист прав та інтересів її членів. Згідно з «Положенням про грошові виплати…» кожен член профспілки, який зараз працює чи вже вийшов на пенсію, а також члени його родини можуть отримати певну грошову компенсацію на лікування, поховання, оздоровлення, святкування ювілейних дат (50, 55, 60, 65 і т. д.) та інше в розмірі від 300 до 800 грн., а в окремих випадках за рішенням профкому і 1000, 1500, 2000 грн., але не більше 3760 грн. на рік. Крім того, профспілка частково компенсує проходження лікування в санаторії-профілакторії «Юність» (до 30 % вартості процедур), за самостійно придбані путівки для літнього та зимового оздоровлення (до 700 грн.), вартість квитків на новорічні ранки для неповнолітніх дітей (50 %), для батьків членів профспілки – 30 % вартості, подарунки до Нового року та Дня працівників освіти (до 150 грн.), 500 грн. – на поховання родичів членів профспілки (батьки, діти, чоловік, дружина) та ін.

Тобто в середньому за рік член профспілки вносить у спільну скарбницю від 700 до 1500 грн., а може отримати рівнозначну суму й навіть більшу, якщо буде користуватися допомогою від профспілки, активно відпочивати, культурно оздоровлюватися, підтримувати свій фізичний та моральний стан на належному рівні.

Отже, профспілка завжди прийде на допомогу при життєвих негараздах, підтримає працівника й морально, і матеріально (і не лише коштом власного профбюджету, а й за солідарної фінансової підтримки вищих профспілкових органів).

2. Я не користуюся матеріальною допомогою, пільгами, які надаються профкомом, дітям сама (сам) купую цукерки до свят, відпочинок організовую сама (сам).

Щодо людей, які стверджують, що не користуються ніякими пільгами чи матеріальною допомогою від профспілки, то це добре, оскільки у вас і родині все нормально, усі здорові, щасливі, активні й не потребуєте допомоги з боку колективу. Нехай і далі все буде у вас нормально. Щодо самостійного відпочинку, поїздок, відвідування культурних заходів без пільг профспілки, то це вибір кожної людини – або відпочивати з колективом зі знижками від профкому, або самостійно організовувати власне дозвілля. Але власний вибір чи бажання проводити свій культурний розвиток не заважає бути членом профспілкової організації, а навпаки, дозволяє, особливо в умовах обмеження фінансування заробітних плат з боку держави та загального зниження рівня життя населення, урізноманітнити власний відпочинок і дозвілля дітей, родини, здешевити його.

3. Колективний договір діє і на члена профспілки й не на члена профспілки однаково, тому немає потреби вступати до цієї організації.

В умовах воєнного стану окремі статті Колективного договору між профспілкою та адміністрацією університету призупинені. Але є домовленість між обласною профспілкою працівників освіти та науки, адміністрацією університету та профкомом щодо внесення певних змін у Колективний договір, які б стосувалися надання певних переваг працівникам – членам профспілки перед тими працівниками, які не є членами профспілкової організації, зокрема, щодо оплати праці за період простою не з вини працівника, виплати грошової винагороди та інших надбавок і доплат у максимальному розмірі відповідно до Галузевої угоди та ін. Це стане дієвим механізмом залучення молодих викладачів і співробітників університету стати членами профспілки.

4. Профспілка мене не зможе захистити в разі якогось виробничого випадку, я сама (сам) чи, як варіант, за допомогою юриста, у змозі дієво оборонити власні інтереси.

Щодо самостійного захисту своїх прав у разі різних обставин перед адміністрацією, практика показує, що дієвий захист може бути тільки, якщо він забезпечений фаховим способом. Це може бути здійснено, зважаючи на складність цивільно-правових, адміністративних, юридичних процедур, лише професійним юристом. Якщо людина має кошти, вона зможе дійсно самостійно найняти фахівця-юриста, який буде захищати її інтереси на різних рівнях в адміністрації університету, судах, вищих органах влади тощо. Профспілка дає можливість пройти всі процедури юридичного захисту фаховим юристом безплатно, оскільки має у своєму складі (на обласному й центральному рівнях) низку юристів, які компетентно, швидко, якісно забезпечать інтереси працівників університету. Отже, потрібність профспілки для працівників університету забезпечується:

1. Тим, що це громадська організація, яка діє самостійно, створюється без дозволу роботодавця чи органа влади.

2. Для членів профкому встановлені певні додаткові пільги й гарантії. Зокрема, вони мають право на вільний від роботи час зі збереженням заробітної плати для виконання обов’язків в інтересах трудового колективу, а також на додаткову відпустку до 6 календарних днів на час профспілкового навчання. Роботодавцю заборонено змінювати профактивістам умови трудового договору, зменшувати розмір заробітної плати, звільняти з роботи чи накладати дисциплінарне стягнення без згоди вищого профспілкового органу.

3. Членство в профспілці є запорукою від незаконного звільнення працівника, бо роботодавець не має права звільняти його за своєю ініціативою без згоди профспілкового комітету.

4. У разі скорочення чисельності або штату працівників, реструктуризації чи закриття підприємства, роботодавець зобов’язаний завчасно провести з профспілковим комітетом консультації щодо запобігання чи зменшення звільнень, пом’якшення їх несприятливих наслідків, зокрема шляхом перепідготовки та сприяння працевлаштуванню вивільнюваних працівників, надання оплачуваних днів для пошуку іншої роботи, виплати вихідної допомоги тощо.

Профком контролює: чи попередив власник працівника за 2 місяці про можливе скорочення, чи запропонував йому вакантні посади, що є в закладі, чи правильно визначив тих працівників, які мають переважне право на залишення на роботі, на низку інших важливих моментів.

Профспілкова організація контролює виконання роботодавцем узятих на себе зобов’язань та має право притягти його до відповідальності, якщо він не виконує колективний договір чи порушує трудове законодавство, або ж навіть ініціювати його звільнення.

Якщо зарплату вчасно не виплатили, роботодавець зобов’язаний надати профспілці інформацію про наявність коштів на рахунках закладу. Профспілка повинна всіма засобами боротися за своєчасну виплату зарплати.

Профспілка бере участь у розслідуванні нещасних випадків, що можуть статися на робочому місці, не дає змоги роботодавцю перекласти вину за це на самого працівника. У цьому випадку потерпілому гарантуються значні виплати за ушкодження його здоров’я, а в разі смерті – на утримання його сім’ї. Без профспілки це зробити неможливо!

Профспілка сприяє створенню в колективі комфортного морально-психологічного клімату, вшановує працівників та ветеранів із нагоди значних подій у їхньому житті та професійних свят.

Член профкому, голова інформаційної комісії
О. М. Марченко

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись