• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Навчально-науковий відділ

Про наукову діяльність

Станом на 31.12.2022 р. навчальний процес у ЦДУ ім. В.Винниченка забезпечують 284 викладачі, у тому числі 249 є штатними працівниками кафедр університету і 35 працюють за сумісництвом. Із них: 57 докторів наук та професорів (20,07%) та 201 кандидатів наук і доцентів (70,77%). Загалом кількість викладачів із науковими ступенями та вченими званнями становить 258 осіб (90,84%). Крім цього, у складі науково-педагогічних працівників університету є 1 заслужений артист України, 2 заслужених тренери, 8 заслужених працівників освіти, 3 заслужених працівника культури, 2 заслужених діяча науки і техніки, 1 заслужений юрист України, 2 заслужені працівники фізичної культури і спорту України, 1 заслужений учитель України.

У звітному році в університеті продовжують працювати спеціалізовані вчені ради: Д23.053.02 (для захисту кандидатських і докторських дисертацій на здобуття наукового ступеня зі спеціальностей 13.00.01 Загальна педагогіка та історія педагогіки; 13.00.04 Теорія і методика професійної освіти); Д 23.053.05 (для захисту кандидатських і докторських дисертацій на здобуття наукового ступеня зі спеціальності 12.00.07 «Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право»).

Всього у звітному році у разових спеціалізованих радах захищено 3 дисертації: 1 – на здобуття наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності 081 Право, 2 – на здобуття наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки. У спеціалізованій вченій раді Д 23.053.05 було захищено 2 дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук.

У 2022 році 13 науково-педагогічних працівників університету отримали вчені звання: 4 – професора та 9 – доцента.

У грудні 2022 року в університеті був проведений перший етап конкурсу фундаментальних та прикладних наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок, виконання яких розпочнеться у 2023 році коштом державного бюджету. На конкурс були винесені 1 фундаментальне дослідження («Забезпечення системи правової підтримки громадянам з інвалідністю, постраждалим у ході воєнних дій в Україні». Керівник: Кондратенко Віталій Миколайович) і 6 проєктів прикладного характеру («Розвиток педагогічної творчості у майбутніх вчителів фізичної культури при опануванні інтегрованого курсу «Навчай здоров’ю через мультимедіа!». Керівник: Турчак Анатолій Леонідович; «Україна – ЄС» як освітній компонент у підготовці вчителів іноземних мов і перекладачів». Керівник: Фока Марія Володимирівна;  «STEM-лабораторія з елементами дистанційного керування обладнанням як прототип регіонального центру всеукраїнського кібер-фізичного освітнього простору». Керівник: Шлянчак Світлана Олександрівна; «Унормування системи власних назв м. Кропивницького та Кіровоградської області». Керівник: Громко Тетяна Василівна; «Теорія і практика проєктування STEAM-хабу як засобу реалізації неперервної освіти». Керівник: Фурсикова Тетяна Володимирівна; «Комплексна програма підготовки психологів до роботи з ПТСР у військовослужбовців та постраждалих унаслідок воєнних дій». Керівник: Гейко Євгенія Вікторівна). Проєкти-переможці 1 етапу були рекомендовані до участі в 2 етапі конкурсу.

Упродовж 2022 року продовжується реалізація договору на виконання науково-дослідних робіт з Державним підприємством «Чорноліське лісове господарство» (договір № 210 від 27.07.2021 р.):

– «Наукове консультування, виявлення місць перебування (зростання) та проведення постійного спостереження (моніторингу) за станом популяцій рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України», виконавці О. В. Гулай, В. В. Гулай;

– «Наукове консультування, виявлення місць перебування (зростання) та проведення постійного спостереження (моніторингу) за станом популяцій рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України», виконавець Г. Д. Аркушина.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись