• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Міжнародна наукова конференція «Астрономiчна школа молодих вчених»

29-31 травня 2014 року в Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка проходила Міжнародна наукова конференція «Астрономiчна школа молодих вчених»

Конференція організована фізико-математичним факультетом Кіровоградського державного педагогічного університету, кафедрою аерокосмiчної геодезiї Національного авiацiйного унiверситету за сприяння Української астрономiчної асоцiацiї. Астрономiчна школа покликана сприяти науковим дослiдженням учнiв, студентiв та аспiрантiв у галузi природничо-математичних дисциплiн (астрономiї, космонавтики, геодезiї, геоiнформатики), а також поширювати знання, якi формують у молодi науковий свiтогляд.

Наукові напрямки конференції

  1. Проблеми космології і космогонії.
  2. Фізика тіл Сонячної системи.
  3. Будова та еволюція зірок та зоряних систем.
  4. Космічна геодезія та гравіметрія.
  5. Геоінформаційні системи і аерокосмічна розвідка територій.
  6. Динаміка систем змінної маси і космонавтика.
  7. Історія і методика викладання астрономії і геодезії.

Учасників конференції привітали ректор КДПУ ім. В.Винниченка професор Семенюк О.А., декан фізико-математичного факультету професор Ріжняк Р.Я. та вiце-президент Української астрономiчної асоцiацiї професор Харкiвського нацiонального унiверситету Захожай В.А.

Робота Астрошколи проходила в два етапи. На першому етапі з публічними лекціями про фундаментальні проблеми розвитку астрономії виступали знані науковці, на другому етапі молоді дослідники проводили апробацію своїх наукових пошуків.

Відкрилось пленарне засідання конференції доповіддю член-кореспондента. НАН України, професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка. К.І.Чурюмована тему«Космічні місії до ядер комет». З перших хвилин захоплюючої промови Клим Іванович аргументовано довів велику значущість дослідження комет для науки.

Дійсно, ядра комет містять первинну речовину протосонячної хмари, з якої 4.5 мiльярдiв рокiв тому виникло Сонце i планети,в тому числi i планета Земля. Ця кометна релiктова речовина стала також, за словами науковця, джерелом складної органiчної речовини, в тому числi амiнокислот, якi призвели до зародження життя на нашiй планетi.

Як безпосередній учасник, професор Чурюмов розповів про розпочату 10 років тому експедиції космiчного апарату «РОЗЕТТА» Європейської космiчної агенцiї до ядра короткоперiодичної комети Чурюмова–Герасименко. В листопадi 2014 р. з ядром комети зістикується посадковий модуль з високоточною апаратурою. Багато вчених вважають, що це експеримент тисячолiття, а за кiлькiстю витрачених на нього коштiв — близько пiвтора мiльярда євро — це буде один з найбiльш дорогих експериментiв в iсторiї науки.

Прозвучали також доповіді інших відомих українських астрономів

  1. Відьмаченко А. (д.ф.-м.н., проф., ГАО НАН України) «Фізичні властивості поверхонь планет земної групи»
  2. Железняк О. (д.ф.-м.н., проф., Національний авіаційний університет) «Особливості динаміки супутників планет»
  3. Захаренко В. (д.ф.-м.н., Радіоастрономічний інститут НАН України) «Фізичні властивості електричних розрядів в планетних атмосферах»
  4. Кузьменков С. (д.п.н., проф., Херсонський університет) «Проблеми дидактики астрономії»
  5. Зацерковний В. (д.т.н., Національний авіаційний університет) «Використання геоінформаційних систем в управлінні територіям
  6. Захожай В. (д.ф.-м.н., проф., Харківський національний університет) «Планети, екзопланети та планетні системи»
  7. Криводубський В. (д.ф.-м.н., проф., Київський національний університет) «Походження і генерація магнітних полів небесних тіл»

Робота конференції продовжилась за оголошеними напрямками доповідями молодих вчених (викладачів, аспірантів, вчителів, студентів). Від нашого університету участь у роботі конференції взяли професор Філер З.Ю., доцент Волчанський О.В., викладач Макарчук О.П., студенти фізико-математичного факультету та учні педагогічного ліцею.

За наслідками проведення конференції були визначені перспективи подальшого розвитку астрономічних досліджень та астрономічної освіти і сформульовані відповідні рекомендації для міністерств, відомств, обласної та міської влади, ректорату КДПУ ім. В.Винниченка КДПУ ім. В.Винниченка.

Інформація надана фізико-математичним факультетом.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись