• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Історії успішних випускників

Ольга Макаревич - художниця, ілюстратор видавництва «Зелений Пес»

news 2016 03 02 09 09Я цілеспрямовано вступала на журналістику

Ця професія дає можливість, з одного боку, концентруватись на роботі з інформацією, а з іншого – перебувати в постійному розвитку, дізнаватись щось нове. Якщо ти пишеш про кінологів, наприклад, то ти дізнаєшся про їхній спосіб життя, так само про волонтерів, лікарів чи якісь суспільні проблеми. Увесь час зустрічаєшся з чимось новим, а специфіка професії не дає зациклюватись на чомусь одному.

У журналістиці, звичайно, багато різних аспектів, але притягував мене саме цей. Та згодом, десь на початку третього курсу, я зрозуміла, що попри певний практичний досвід в журналістиці я не зможу бути класним журналістом, це не приносить мені задоволення.

Проте спектр нашої спеціальності досить широкий – в ньому можна знайти місце навіть деяким специфічним вмінням, і я змогла знайти себе у видавничій справі як книжковий ілюстратор, дизайнер. А також відображати своє бачення світу, людей, реакцію на події в зображеннях як художник. Нещодавно я започаткувала свою акцію «Частинка миру». Ідея полягає в тому, щоб розмалювати півсотні футболок і таким чином зібрати десять тисяч гривень для наших місцевих солдат.

Разом із професією ми приймаємо її світогляд

Хоча мої вміння не стовідсотково збігаються зі спеціальністю, яку вивчаю, та я жодного разу не пошкодувала, що обрала саме її.

Коли ми обираємо професію, ми разом із тим приймаємо певний світогляд, притаманний їй. А світогляд журналіста, редактора, видавця мені подобається і, мабуть, є найближчим. Це – вбирати в себе все нове, максимально адаптуватися й налагоджувати комунікації в різних середовищах, не дозволяти собі бути осторонь й ставати поштовхом до знаходження й вирішення проблем.

Багато читайте!

Якщо ви збираєтесь стати журналістом, редактором, видавцем, то моєю вам порадою буде неймовірно багато читати абсолютно різних книжок, що не стосуються програми чи фахової літератури (її ви за замовчуванням маєте знати), як хороших, так і поганих, починаючи з науково-популярних та закінчуючи детективами і фантастикою.

Якщо ви філолог, спробуйте через ті книги розширити свій світогляд на певні речі з природничих чи точних наук, на те, з чим би ви не зіштовхнулися в процесі звичайної програми навчання. Це дасть вам можливість не лише ширше сприймати світ, а й у повній мірі уявити предмет своєї роботи. З'явиться величезна, суто ваша, унікальна база аргументів і фактів, що вирізнятиме вас із числа більшості журналістів і збільшить шанси знайти власний стиль. Також, отримуючи якісь завдання, будь-то на парі чи в редакції, спробуйте знайти не один, а кілька шляхів його розв'язання й бажано протилежних, дивіться на проблеми з різних боків.

Будьте тим, ким хочете

І, мабуть, найголовніша порада – якщо ви задумали собі кимось стати, не чекайте поки вас до кінця навчать, зроблять професіоналом, просто будьте тим, ким хочете.

Журналістом – безперервно пишіть, намагайтесь десь публікуватись, видавцем – вигадуйте видавничі проекти, намагайтесь їх втілити. Таким чином більше шансів стати справжнім професіоналом.

Не знаю, чи ці поради вам дадуть користь, адже це суто мій суб'єктивний досвід, але може комусь чимось і допоможуть.

Я зображаю те, що напряму стосується кожного глядача, намагаюся показати людям їх самих і світ навколо них крізь скло їхніх окулярів.

Інформацію надано медіа-групою «Університетський меридіан»

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись