• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Юридична клініка

Мовний стиль юриста

На таку тему на базі комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання «Багатопрофільний ліцей – фізико-математична школа - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №18 - центр дитячої та юнацької творчості «Надія» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» відбулося засідання круглого столу. Захід подібного масштабу було проведено за ініціативою керівника Юридичної клініки ЦДПУ імені Володимира Винниченка, доцента кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, кандидата педагогічних наук, доктора філософії Владимирової Валентини Іванівни та доцента кафедри української мови Громко Тетяни Василівни.

Співпраця Юридичної клініки з даним навчальним закладом є тривалою та результативною зокрема у векторі правоосвітницької роботи, оскільки неодноразово проводилися зустрічі з учнями, і тому цей захід не став винятком.

На початку засідання круглого столу з вітальним словом звернулась директор ліцею Приліпко Валентина Іванівна і викладачі ЦДПУ імені Володимира Винниченка висловили сподівання, що серед присутніх є майбутні студенти нашого університету, адже вже зараз в учнів є можливість збагатитися цінними знаннями з приводу юридичної діяльності та обрати для себе майбутню професію. Також зазначалося, що ця зустріч зруйнує стереотипи про те, що професія юриста полягає лише у складанні документів та виступах під час судових засідань, окресливши різноманітні напрямки діяльності правників.

Під час засідання викладачами, консультантами Юридичної клініки та студентами-правниками було розкрито низку актуальних питань щодо історичних аспектів та сучасного стану стилів української мови. Зокрема, Поляк Юлія зазначила у своєму виступі функції мовних стилів у житті людини, а саме у професійній юридичній сфері та розкрила особливості такого новітнього напрямку як інтернет-комунікації.

Лисенко Карина розглядала питання наукового стилю у сфері права, відобразивши у доповіді теоретичні відомості на прикладі наукової статті з трудового права, що допомогло учням сформувати більш чітке уявлення про особливості наукової літератури.

Ткаченко Дмитро та Масузенко Вадим проаналізували історико-правову літературу, навівши конкретні твори та надавши короткі анотації до них, що викликало жвавий інтерес у присутніх на засіданні. Зокрема, рекомендованими до прочитання є романи: «На брата брат» Ю.М. Мушкетика, «Сотники» І.М. Корбача, «Людолови» З.П. Тулуб.

У своїй доповіді з приводу документації щодо державного статусу української мови Гавриш Максим значно розширив уявлення присутніх про джерельну базу, яка визначає статус української мови як державної, її роль та місце в суспільній дійсності.

Виступ Колісніченка Владислава стосувався художнього стилю як засобу збагачення професійної лексики юриста, під час промови студент наводив переконливі факти на захист своєї тези та зазначав сучасні сфери застосування даного стилю мовлення.

Безперечно найцікавішою для учнів стала тематика: «Фільмографія на допомогу правознавцям». Так, у своїй доповіді Крушеніцький Владислав та Романович Тетяна пояснили значення фільмів юридичного спрямування, їх функції, а також навели перелік кінострічок з коротким описом, які корисно переглянути не лише практикуючим спеціалістам, але й пересічним громадянам для кращого усвідомлення ролі права та правознавців у суспільстві. Зокрема, це такі фільми, як: «Адвокат із Сімане», «В ім’я батька», «Колективний позов», «Сократ», «Бостонські юристи», «Суддя», «Адвокат диявола» та інші.

Також було заслухано наступні доповіді: Ковальова Марина «Поєднання стилів у юридичній діяльності»; Мунтян Ірина та Солодюк Єлизавета «Значення публіцистичного стилю для всебічного розвитку правознавця».

Розкривши різноманітні питання з приводу мовних стилів у юридичній галузі, студенти намагалися донести учасникам круглого столу найголовніше: справжній професіонал повинен бути всебічно розвинений та цікавитися нововведеннями та змінами у різних сферах людського життя. Усі присутні жваво брали участь у дискусії, зацікавлено сприймали інформацію та ділилися позитивними враженнями після заходу, що вказує на досягнення поставленої мети.

На завершення зустрічі від керівника Юридичної клініки надійшла пропозиція для учнів взяти участь у наступних заходах, приурочених Міжнародному дню захисту прав людини, з метою подальшої співпраці. Така форма роботи допоможе абітурієнтам отримати актуальну інформацію щодо особливостей вступу та навчання у ЦДПУ ім. Володимира Винниченка, швидше адаптуватися до майбутнього здобуття вищої освіти, а також розширити свої світоглядні позиції.

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись