• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Юридична клініка

Юридична клініка приступила до роботи у новому навчальному році

Щойно на базі Юридичної клініки Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відбулася перша оперативна нарада. Під час її проведення було акцентовано увагу на визначення пріоритетних напрямків діяльності Юридичної клініки, обговорено організаційні питання, складений та затверджений графік чергувань студентів-консультантів на поточний навчальний рік та визначено план роботи.

Зокрема, керівник Юридичної клініки, доцент кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, кандидат педагогічних наук, доктор філософії Владимирова Валентина Іванівна представила нового заступника керівника Юридичної клініки ЦДПУ ім. В. Винниченка Драгоненко Анну Олександрівну, доцента кафедри галузевого права, кандидата юридичних наук, яка висловила своє бачення діяльності Юридичної клініки, внесла на обговорення пропозиції щодо вдосконалення окремих аспектів роботи.

Під час наради було розкрито питання щодо напрямків діяльності Юридичної клініки, якими є:

- прийом і консультування громадян з правових питань;

- складання і оформлення правових документів;

- підготовка і поширення інформації для населення з актуальних правових питань;

- вироблення у студенті і магістрантів навичок, необхідних юристу;

- надання безкоштовної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення;

- правоосвітницька діяльність;

- соціалізація студентів, магістрантів;

- допомога студентам в розумінні професії юриста, його ролі у суспільстві;

- допомога студентам в оволодінні галузями права, професійною етикою;

- створення місць для проходження практики;

- забезпечення навчального процесу юридичної клініки через організацію викладання навчальної дисципліни «Організація діяльності юридичної клініки»;

- зв'язок із засобами масової інформації.

Ці напрямки реалізуються студентами-консультантами та викладачами кафедри галузевого права та кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права за такою організаційною моделлю:

- сектор консультування громадян;

- сектор систематизації, аналізу чинного законодавства і юридичної практики;

- інформаційно-аналітичний сектор.

У зв’язку з цим було з’ясовано права та обов’язки студентів-консультантів Юридичної клініки та затверджено план роботи на навчальний семестр та на 2017-2018 н.р. Зокрема, було складено списки студентів, які виявили бажання здобувати практичні навички та стати консультантами Юридичної клініки, розподілено навантаження та функціональні обов’язки між всіма учасниками, які вже отримали перші завдання у вигляді оновлення нормативної бази та складання протоколів.

Було з’ясовано організаційні моменти діяльності Юридичної клініки, зокрема, необхідність обрання нового персонального складу. У новому навчальному році, у зв’язку із закінченням студентами IV курсу, виникла необхідність перерозподілити свої повноваження щодо координації напрямків діяльності та досвід роботи студентам II курсу. Колегіально було прийнято рішення закріпити за студентами наступні напрямки діяльності:

1) Колісніченка В. - студентським директором;

2) Мосузенка В. - заступником студентського директора;

3) Локотош М. – керівником секору консультування громадян, Ткаченко Д. – заступником керівника сектору;

4) Крушеніцького В. - керівником сектору систематизування, аналізу чиннного законодавства і юридичної практики, Поляк Ю. – заступником керівника;

5) Афтеній А. – керівником інформаційно-аналітичного сектору, Мунтян І. – заступником сектору.

Важливим аспектом стало проведення дискусії щодо здійснення правоосвітницької роботи, а саме: проведення лекцій студентами-консультантами на факультетах університету та у інших навчальних закладах, зокрема, для учнів комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання «Багатопрофільний ліцей – фізико-математична школа - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №18 - центр дитячої та юнацької творчості «Надія» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» та комунального закладу «Навчально-виховне об'єднання – «Спеціалізований загальноосвітній навчальний заклад І ступеню "Гармонія» - Гімназія імені Тараса Шевченка - Центр позашкільного виховання «Контакт» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області з метою підвищення правосвідомості громадян.

Також відбулося обговорення такого важливого напрямку діяльності Юридичної клініки, як проведення круглих столів за участі спеціалістів у сфері права, було визначено тематики та учасників. Зокрема, перший круглий стіл загального спрямування для підвищення рівня правничої компетенції консультантів Юридичної клініки та здобувачів освіти за іншими напрямками відбудеться на тему «Стилі сучасної української літературної мови у професійному спілкуванні» за участі кандидата філологічних наук, доцента Громко Тетяни Василівни.

Студенти-консультанти юридичної клініки взяли активну участь в обговоренні питань, висловлювали свої думки, вносили пропозиції та ідеї щодо винесених на обговорення питань, пропонували актуальні напрямки досліджень та методи взаємодії з громадськістю для підвищення ефективності діяльності Юридичної клініки та досягнення поставленої перед її учасниками мети.

Було також погоджено графік прийому громадян, який залишився незмінним: у вівторок та середу з 14:00 до 17:00, в п’ятницю – з 14:00 до 16:00. Юридична клініка знаходиться за адресою: м. Кропивницький, вул. Шевченка, 1, Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка (п’ятиповерховий корпус, кабінет 108).

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись