• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Особливості наукової роботи студентів-філологів в умовах воєнного стану

Особливості наукової роботи студентів-філологів в умовах воєнного стану

7 червня 2022 року відбулося підсумкове засідання наукового гуртка «Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови» на факультеті української філології, іноземних мов та суспільних комунікацій. За більше ніж 20-річну історію діяльності цього об’єднання молодих дослідників чи не вперше зібралися влітку, під час сесії, щоб підбити підсумки, згадати про досягнення, відрефлексувати досвід наукової роботи в умовах воєнного стану під час повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Похвалитися є чим: на «відмінно» захистили кваліфікаційні роботи три магістрантки – Анастасія Дейнека, Дар’я Корчебнова, Даріна Третяк; у факультетському конкурсі навчальних проєктів «Рідна мова мати єдності, батько громадянства і сторож держави», присвяченого 21 лютого – Міжнародному дню рідної мови, гуртківці посіли призові місця (Богдана Мотько  – друге, Вікторія Луценко та Марія Суржик – третє), Анастасія Круть і Дар’я Гейко опублікували статті в «Науковому студентському віснику» Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, найвищі бали – по 100 (А «відмінно») отримали Максим Бричка та Дар’я Гейко за курсові роботи з української мови, четверо гуртківців узяли участь у підсумковій студентській конференції, Максим Бричка виборов І місце в жанрі поезії та ІІ місце за прозовий твір у міжуніверситетському (з участю студентів закордонних вишів) конкурсі «Жива троянда» в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Староста наукового гуртка Дар’я Гейко поділилася ярмізами щодо організації навчання, якісної роботи над дослідницькими темами, бо є битим жаком, адже була переможцем у МАН.

Максима Бричку ще раз привітали з перемогами, а талановитий юнак прочитав нам власні поезії, крім того, розповів про спілкування в соцмережах з американцем, який самотужки за два роки вивчив українську мову.

Про перші кроки в царині проєктної діяльності розказали першокурсниці Богдана Мотько, Вікторія Луценко та Марія Суржик. 21 лютого вони брали участь у конкурсі, коли лінія фронту проходила на сході Вітчизни, а нагороди отримували 18 березня, коли майже вся українська земля здригалася від вибухів російських мін, бомб, ракет.

Хоч не всі змогли доєднатися, у когось не працювала відеокамера, проте гуртківці підтримали один одного добрим словом, поділилися слушними порадами та враженнями від наукової діяльності в непростий для всіх нас час.

Висновок: наукова робота варта потрачених зусиль. Коли ти перемагаєш у конкурсах, одержуєш високі бали за студентські роботи, навчальні проєкти, то не лише отримуєш насолоду (а під час війни особливо цінні позитивні моменти!), а й піднімаєшся на щабель вище в опануванні найкращого у світі фаху.

Усе буде Україна, якій надважливо мати освічені, високоінтелектуальні кадри.

С.Л.Ковтюх, керівник наукового гуртка,
кафедра української мови та журналістики

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись