• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

На кафедрі української філології і журналістики відбулася мовознавча гутірка до Міжнародного дня рідної мови

На кафедрі української філології і журналістики відбулася мовознавча гутірка до Міжнародного дня рідної мови

21 лютого 2023 року, у Міжнародний день рідної мови, на просторах інтернету відбулася мовознавча гутірка, учасниками якої стали викладачі кафедри української філології та журналістики, колишні й нинішні студенти, магістранти, аспіранти факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій, учителі, представники обласних державних інституцій, небайдужі громадяни міста Кропивницького.

У спеціально підготовленій до заходу презентації поділилася з добірним товариством своїми думками про те, що варто робити державі, суспільству, кожному, щоб українська мова утверджувалася і як державна на наших теренах, і як майбутня мова Європейського Союзу та світова.

Це не мрії, а логіка буття. 21 березня 2022 року на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій усі члени Генасамблеї одноголосно підтримали рішення про членство України в мовному просторі ЄС. У 2022 році українська мова стала найбільшим світовим трендом. Генерал Валерій Залужний висловився пророче: «Українська мова – це мова нашої перемоги».

Свічечка букви Ї перемагає нице й недолуге z.

В обговоренні мовних проблем узяли участь доцент Ольга Іванівна Крижанівська, громадська активістка Надія Паливода, професор Сергій Павлович Михида, студентки Катерина Волошина й Марина Іщенко, представниця Управління молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації Ольга Ткач, аспірантка Оксана Івашина.

У квітні 2022 року вітчизняний митець Сергій Жадан на своїй сторінці у фейсбуці зазначив: «І головне, друзі, не забувайте: історія нині не просто переписується – вона переписується українською мовою». Історик Володимир В’ятрович прокоментував: «Тому що українською кров’ю».

Вишукана громада зробила висновок: безсумнівно одне: українська – це мова ПЕРЕМОГИ і ПЕРЕМОЖЦІВ.

Організаторка мовознавчої гутірки Світлана Ковтюх

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись