• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Професорка Оксана Зелінська прочитала для студентів ЦДУ гостьову лекцію про розвиток українського правопису

Професорка Оксана Зелінська прочитала для студентів ЦДУ гостьову лекцію про розвиток українського правопису

28 березня 2023 року відбулася гостьова лекція докторки філологічних наук, професорки кафедри української мови та методики її навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Оксани Юріївни Зелінської на тему: «Історія українського правопису у ХХ–ХХІ ст.» для аспірантів ІІ курсу спеціальності «035 Філологія» та учасників наукового гуртка «Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови» факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій. У підзаголовок винесене проблемне запитання: «Український правопис: розвиток норми чи вплив мовної політики?».

Знана історикиня мови розповіла про тяглість традиції запропонованих змін у редакції «Українського правопису» 2019 року, про непросту долю найвідоміших членів правописної комісії А. Ю. Кримського, О. Н. Синявського, І. І. Огієнка, О. Б. Курило, Є. К. Тимченка, С. О. Єфремова, Л. А. Булаховського та інших – творців орфографічно-пунктуаційного кодексу 1928 року. Продемонструвала історичні пам’ятки, праці різних жанрів і стилів, приклади з художньої літератури, що засвідчують основні питомі риси української мови.

Професорка О. Ю. Зелінська критично проаналізувала всі редакції правопису з особливою увагою до останньої, підкреслила важливе, подвижницьке значення діяльності члена-кореспондента НАНУ В. В. Німчука – ініціатора й натхненника правописних реформ – та наголосила на необхідності подальших напрацювань у цій важливій царині.

На лекції також була присутня доцентка кафедри української мови та методики її навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Тетяна Миколаївна Тищенко.

Матеріал лекції суголосний проблематиці вибіркової дисципліни для аспірантів «Науковий стиль української мови». Тому такі зустрічі в рамках міжвишівської академічної співпраці варто зробити традиційними.

Професорка кафедри української філології та
журналістики С. Л. Ковтюх

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись