• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Студент ЦДУ став срібним призером Всеукраїнського конкурсу есе «Мій Шевченко»

Студент ЦДУ став срібним призером Всеукраїнського конкурсу есе «Мій Шевченко»

Щиро вітаємо Максима Бричку – студента IV курсу факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій, учасника наукового гуртка «Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови» – з перемогою у Всеукраїнському конкурсі есе «Мій Шевченко» – почесним ІІ місцем.

Цей конкурс тривав із 15 лютого до 12 березня 2023 року. Його мета – популяризація творчої спадщини Т. Г. Шевченка, актуалізація пам’яті про Кобзаря та його ролі в закладанні духовних основ української нації, утвердження морально-етичних заповідей митця як важливого чинника консолідації суспільства, національно-патріотичне виховання здобувачів середньої, професійної та вищої освіти, збереження і розвиток інтелектуального потенціалу України, підтримка та стимулювання талановитої молоді й творчої праці педагогів.

Диплом ІІ ступеня – черговий почесний трофей у багатому творчому ужинку перемог молодого й талановитого юнака. Тож побажаймо Максимові реалізації найсміливіших планів, сили та натхнення, жити й творити на переможно-мирній рідній українській землі.

У кінці конкурсної роботи Максим Бричка написав: «…для імперії Шевченко досі небезпечний, він – щеплення від імперії. Для них він згубний і свідомо, і за Фройдом. Бо Шевченко – це благословляти борців за свободу: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає!», «за святую правду-волю розбойник не стане» – і проклясти тих, хто розпочинає війну й поневолює – «напоїть всіх імператорів би стало з дітьми і внуками, втопить в сльозах удов’їх».

У кожного українця своя історія дружби з Тарасом Шевченком. І «Кобзар» на всіх один, та водночас у кожного свій – найрідніший і найінтимніший. Шевченко всюди з нами: в окопах, у класах, в авдиторіях, у стрічках соцмереж, на муралах, в образах Дарта Вейдера чи Джека Горобця, у словах бабусі чи в підписі до дня народження, соловейко з-за городу, в укриттях і в найманих квартирах.

Він поставив на сторожі коло нас, мертвих, і живих, і ненарожденних, слово. На всі покоління до і після, для пройдешніх та прийдешніх, для тих, хто вчора, і тих, хто тут-і-тепер.

Такий він – мій Шевченко. Мій друг, який завжди поруч. Наш друг, який завжди поруч.

Професор кафедри української філології

та журналістики С. Л. Ковтюх

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись