• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Науковий гурток “Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови” підбив підсумки року

Упродовж 2022–2023 навчального року члени наукового гуртка «Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови» (науковий керівник – професор С. Л. Ковтюх) факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій провели 8 засідань, жодне не відмінили, незважаючи на тяжкі воєнні часи: повітряні тривоги, часом відсутність якісного інтернету, світла тощо.

Уперше за рік було здобуто три серйозні перемоги (у попередні часи бувало по дві): М. Бричка посів ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі есе «Мій Шевченко», отримав стипендію Президента України, Д. Гейко стала переможницею конкурсу ЗАВТРА.UA, нагороджена стипендію вказаної програми, посіла ІІ місце на Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт у КрНУ ім. М. Остроградського.

Уперше 16 травня 2023 року на звітній студентській науковій конференції Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка з 5 доповідачів двоє Д. Гейко та М. Бричка – учасники гуртка «Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови» – познайомили присутніх із конкурсними дослідженнями, за які отримали високі нагороди.

На «відмінно» захистили магістерські роботи А. Круть та В. Лашкіна. За курсові роботи з української мови 2 студентки отримали «відмінно» (І. Рондюк, А. Пасічник), 2 «добре» (Д. Семенюк, Д. Стернард). Проведено лінгвістично-гумористичне шоу «Фразеологія – як життя, життя – як фразеологія», лінгвістичну гутірку, присвячену 21 лютого – Міжнародному дню рідної мови. Б. Мотько, Є. Довбиш брали участь в обласному турі ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика як переможці університетського етапу. А. Круть і Д. Гейко взяли участь у 2 міжнародних конференціях, 3 особи – у всеукраїнських конференціях, 3 гуртківців – у підсумковій студентській конференції кафедри української філології та журналістики.

Крім того, члени гуртка 28 березня 2023 року прослухали гостьову лекцію доктора філологічних наук, професора Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини О. Ю. Зелінської на тему: «Історія українського правопису у ХХ–ХХІ століттях»; 4 квітня 2023 року взяли участь у Всеукраїнських Гончарівських читаннях – 2023, організованих НТУ «Дніпровська політехніка» до 105-ї річниці з дня народження Олеся Гончара.

На сайтах університету, факультету та кафедри опубліковано 10 статей (із цією) про роботу наукового гуртка за 2022–2023 н. р.

Учасники гуртка підготували 6 наукових публікацій: 2 у міжнародних збірниках праць: 1) Круть А. Номінація власних назв хореографічних колективів Кропивниччини за принципом «ансамблонім і навколишній світ». Збірник матеріалів ІІІ Міжнародної студентської конференції «Глобалізація наукових знань: міжнародна співпраця та інтеграція галузей наук» 23 вересня 2022 року. Дніпро, 2022. С. 148–150; 2) Гейко Д. Емоційно-експресивна лексика в мовній системі художніх творів сучасних українських письменників. Збірник тез доповідей І Міжнародної науково-практичної конференції «Слово в сучасній науковій парадигмі: євроінтеграційний контекст» (24–25 листопада 2022 р.). Кропивницький, 2022. С. 104–107; 1 у всеукраїнському збірнику: 1) Гейко Д. Емоційно-експресивна лексика в мовній системі художнього твору (на прикладі збірки О. Забужко «Після третього дзвінка вхід до зали забороняється»). І Всеукраїнська (НЕ)класична студентська наукова інтернет-конференція «Мовно-літературний коворкінг» (22 листопада 2022 року). Харків : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2022. С. 252–255; 3 в університетському збірнику: 1) Лашкіна В. Трансонімізація як спосіб творення українських ойконімів від гідронімів. Студентський науковий вісник. Випуск 27. Кропивницький : РВВ ЦДУ ім. В. Винниченка, 2022. С. 154–157; 2) Гейко Д. Лексичні одиниці на позначення емоційних станів та експресивних оцінок в оповіданнях та повістях О. Забужко. Студентський науковий вісник. Кропивницький : РВВ ЦДУ ім. В. Винниченка, 2022. Вип. 27. С. 124–128; 3) Коваленко Ю. Специфіка словотвору відпрізвищевих прізвиськ, поширених серед учнів середньої школи селища Молодіжного на Херсонщині. Студентський науковий вісник. Випуск 28. Кропивницький : РВВ ЦДУ ім. В. Винниченка, 2023. С. 214–217.

Юним науковцям побажаю найголовнішого: щоб реалізувалися професійно, науково в першу чергу на рідній переможно-мирній українській землі.

Професор кафедри української філології
та журналістики, керівник гуртка С. Л. Ковтюх

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись