• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Незабутні враження про Падую

yushchenko_1.jpgЗ 27 вересня по 26 листопада 2010 року завідувач кафедри практики германських мов КДПУ імені В. Винниченка Ганна Ющенко перебувала на стажуванні в університеті м.Падуя, що на півночі Італії неподалік від Венеції. Таку можливість було надано програмою академічних обмінів Групи Коімбра, яка охоплює 39 найкращих університетів Європи. Метою цієї програми є інтернаціоналізація освіти, сприяння розвитку академічних відносин між університетами, наукова співпраця і розширення меж освітнього простору.

Університет м.Падуя (Universita degli Studi di Padova, UNIPD), як один із найстаріших і найбільш престижних університетів Європи, є постійним членом Групи Коімбра, сприяючи міжнародному академічному обміну студентів і викладачів та розвитку партнерських відносин. Університет був заснований у 1222 році групою студентів і професорів Болонського університету. Вражаючим є поєднання давньої і сучасної архітектури, численні бюсти і барельєфи, фрески, вишукані зали та затишні двори, середньовічні надписи. Тут можна побачити кафедру, з якої читав лекції сам Галілео Галілей, а також монумент першої в світі жінки, яка в 1687 році отримала університетський диплом. Стіни університету прикрашають герби ректорів і всіх знаменитих випускників цієї alma mater.

З 15 до 18 ст. університет був відомий своїми дослідженнями особливо в галузях медицини, астрономії, філософії та закону. Анатомічний театр з’явився тут раніше, ніж будь-де. Завдяки Венеціанській республіці університет став відносно незалежним від впливу Римо-католицької церкви. У цей час було прийнято такий латинський девіз: Universa universis patavina libertas, що означає «Свобода Падуї, всезагальна і для всіх». Зараз спостерігається тенденція до децентралізації університету, виникнення нових лабораторій і розширення кампусів за межами Падуї.yushchenko3.jpg

На 13 факультетах університету навчається більше 65 тисяч студентів. Ганна Олександрівна працювала на факультеті англо-германської і слов’янської філології з професором фонетики англійської мови Марією Грацією, відвідувала практичні заняття, брала участь у семінарах і тренінгах. Основним завданням дослідження було простежити ефективність застосування комп’ютерних програм для навчання інтонації англійського мовлення. Інтонаційна система мови, як відомо, є найбільш важкою в оволодінні іноземною мовою і саме тим аспектом, який створює іншомовний акцент у мовленні. Можливість візуалізації інтонаційного контуру дає змогу правильно відтворити інтонаційні моделі і покращити вимову. Цікавим також було порівняння особливостей звукової будови української і італійської мов, які виявляють спільні риси в інтонаційному і ритмічному оформленні.

Найбільш захоплюючим проектом, на нашу думку, є тандем навчання, який заплановано на другий семестр поточного року. Тандем навчання дає можливість носіям різних мов удосконалювати навички іноземної мови шляхом комунікації. Крім того, це шанс пізнати іншу культуру, знайти нових друзів і просто розважитись. Так, у наступному семестрі студенти другого курсу факультету іноземних мов КДПУ будуть спілкуватись через Інтернет зі студентами факультету англо-германської філології університету м.Падуя.

yushchenko_2.jpgІталійські студенти мають досить активне соціальне життя. Дійсно, у місті Падуя кожного дня відбуваються різноманітні події: політичні дебати і публічні виступи в центрі міста; музичні концерти різних жанрів, опера, театр, кіно. До речі, перегляд історичних фільмів є дуже популярним серед молоді. Не можна не згадати численні виставки італійських художників, особливо Джотто, Джорджоне та ін. Зазвичай, середа – улюблений день студентів, коли традиційно всі вони збираються на площі Делле Ербе і спілкуються, співають, відпочивають. На початку жовтня в Падуї проходив Європейський форум з питань демократизації освіти, де обговорювалися питання стандартів освіти, права на освіту, покращення умов навчання, перспективи на майбутнє. Студенти брали участь в обговореннях і конкурсах, спортивних змаганнях, а закінчилося це феєричне дійство пошуком скарбів у місті.

Сподіваємося, що цей короткий візит стане першим кроком на шляху побудови плідного довготривалого співробітництва між університетами, розвитку партнерських відносин, відкриття можливостей нового наукового пошуку і подальших перспектив інтеграції у європейське товариство.
 
З повагою
Ющенко Г.О.,
зав.кафедри практики германських мов
КДПУ імені В.Винниченка

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись