ПЕДАГОГІЧНА КУЛЬТУРА УЧИТЕЛЯ НА ДУМКУ В. СУХОМЛИНСЬКОГО

Юлія Оникієнко
(студентка 4 курсу факультету психолого-педагогічного)
Комунальний заклад «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради,
м. Харків

Науковий керівник – кандидат пед. наук, доцент В.І. Одарченко

Анотація: У роботі аналізуються науково-педагогічні праці В.О.Сухомлинського, його мудрі поради, що стосуються педагогічної творчості та майстерності вчителів. Крім того, розглядаються важливі поради видатного педагога щодо удосконалення власної особистості вчителів.

Ключові слова. Педагогічна майстерність, педагогічна спадщина, сучасний вчитель, навчання.

Постановка проблеми. Образ учителя в сучасних умовах зазнає значної трансформації: освітні реформи, прийняття нових нормативно-правових документі та вимог – усе це потребує готовності та бажання змінюватися насамперед самому вчителю. У цих питаннях гуманістичні ідеї В. Сухомлинського не мають часових обмежень.

Метою дослідження – є проаналізувати роботи В. Сухомлинського, щодо педагогічної творчості та майстерності вчителя, та розкрити значення цих поглядів в сучасному освітньому середовищі.

Виклад основного матеріалу

В. Сухомлинський вважав, що майстерність педагогічна – «…високе і таке, що постійно удосконалюється, мистецтво виховання й навчання, доступне для кожного педагога, який працює за покликанням і який любить дітей» [1, с. 48].Це вказує нам, що майстерність вчителя залежить тільки від його бажання удосконалювати себе, свої знання, свою майстерність працювати у сфері педагогії. Якщо робота не приносить задоволення, то позитивного результату не буде.

«Учитель, що має 25–30-річний стаж педагогічної роботи, повинен бути бадьорим, невтомним, для нього має бути не тягарем, а задоволенням піти з дітьми в похід, заночувати під копицею пахучого сіна, тобто... вони (педагоги) повинні бути діяльні, повні енергії, творці нових духовних цінностей»[ 2 ].

Отже кожен сучасний учитель повинен бути творчим, та його творчість, повинна зазначатися в його саморозвитку, у бажанні надати своїм учням всі свої знання, навчити найвищої цінністю, прояв доброти, любові, милосердя та поваги однин до одного, та не важливо скільки у вчителя стаж у діяльності педагогії. Як кажуть : « Що з малечку закласти дитині в розум, то це залишиться на все життя і не залежно від віку…»

Василь Олександрович Сухомлинський зазначає у своїх працях, що:«бачення людиною свого внутрішнього світу, передусім свого розуму, свого напруження інтелектуальних сил, свого розуміння і творення краси в наслідках своєї праці, своїх зусиль» [3, с. 71].Отже, удосконалення педагогічної творчості – це передусім самоосвіта, особисті ваші зусилля, спрямовані на підвищення власної культури праці і в першу чергу культури мислення. Якщо вчитель хоче побачити результат своєї роботи, то потрібно максимально вкласти сил та зусиль.

Можна, зробити висновок, що Василь Сухомлинський про педагогічну творчість і майстерність зазначає - учитель школи має бути не просто надавачем послуг, а особистістю, готовою до змін, розвитку, вдосконалення. переконує нас у різноманітності педагогічних підходів до формування особистості учня. Василя Олександровича є надійним помічником у вирішенні цих важливих завдань. «На перше місце в практиці нашої виховної роботи, – стверджує В.О.Сухомлинський, – ставляться вчинки, в яких виявляється гуманне, людяне ставлення дитини до інших людей. Багатство духовного життя особистості залежить значною мірою від того, як людина глибоко розуміє і відчуває благородство ідей гуманності, людяності» [ 4; с.31]

Бібліографія

  1. Гриньова В. М. Педагогічна майстерність учителя : навчальний посібник / за ред. проф. В. М. Гриньової, С. Т. Золотухіної. – Вид. 2-е, випр. і доп. – Харкiв : «ОВС», 2006. – 224 с.

  2. Сухомлинський. – К. : Рад.школа, 1988. – 304 с. 8. Цитати Сухомлинського про вчителя. URL: https://vseosvita.ua/library/citati-suhomlinskogo-provcitela-53491.html (дата звернення: 10.07.2019).

  3. Сухомлинський В. О. Вибрані твори : в 5-ти томах / В. О. Сухомлинський. – Київ : Рад.школа, 1977. – Т.1. – 654 с.

  4. . Сухомлинський В.О. Вибрані твори: В 5–ти т. – К.: Рад.школа, 1976 – 1977. – Т.4. С. 31–43.