ЕКОЛОГІЧНЕ ВИХОВАННЯ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ У ПРАЦЯХ ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО

Інна Мрига
(студентка ІІ курсу другого (магістерського) рівня вищої освіти
факультету педагогіки та психології
Центральноукраїнський державний педагогічний
університет імені Володимира Винниченка
м. Кропивницький

Науковий керівник – канд. пед. наук, старший викладач Н. М. Цуканова

Анотація. У статті розглянуто екологічне виховання учнів початкових класів у працях В. О. Сухомлинського. Розглянуто теоретичне і практичне значення книжки у природоохоронному вихованні молодших школярів в навчально-виховному процесі.

Ключові слова: екологічне виховання, учні початкових класів, казка, література для дітей, оповідання, В. Сухомлинський.

Постановка проблеми. Сучасні зміни буття людей, обумовлені глобалізацією та технічними досягненнями, порушують рівновагу між суспільними системами, загрожують вичерпанням біологічних ресурсів планети. Руйнація екологічної ніші довкілля, забруднення навколишнього середовища погіршують якість життя людини, визивають ріст захворювань, у тому числі і з генетичними відхиленнями. Все це вимагає людство вирішувати проблему: глобальний екологічний колапс – чи зміни у світогляді. Цим обумовлюється необхідність посиленої уваги педагогічної науки до проблеми опанування учнями широкого кола природоохоронних проблем у сучасному світі.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретико-методологічні засади сучасної екологічної освіти формувалися під впливом вітчизняних учених та педагогів В. Вернадського, Б. Всесвятського, В. Сухомлинського, І. Звєрєва, І. Суравегіної та ін. Вагомий внесок у розробку питання екологічної освіти в рамках вивчення шкільних навчальних курсів здійснили С. Васильєв, Т. Кучер, О. Лабенко, С. Лебідь та ін. Актуальними є праці присвячені проблемі ціннісного ставлення до природи та формування екологічної культури учнів відповідно до вікової групи – праці Н. Бутенко, Р. Науменко, Н. Пустовіт. Проблема природоохоронного та екологічного виховання учнів початкових класів у працях В. О. Сухомлинського не знайшла належного висвітлення в науковій літературі, що і обумовило наше звернення до неї.

Метою даної публікації є аналіз практичного досвіду видатного педагога, гуманіста, дитячого письменника В. О. Сухомлинського у питаннях природоохоронного та екологічного виховання учнів початкових класів.

Виклад основного матеріалу. На думку В. Сухомлинського, екологічне виховання повинно забезпечити молодших школярів науковими знаннями про взаємозв’язок природи і суспільства, допомогти зрозуміти значення природи для кожної дитини, сформувати потребу дітей у спілкуванні з природою та навчити дітей брати активну участь у збереженні природи та довкілля.

В. О. Сухомлинський вибудував чітку педагогічну систему, орієнтовану на природоохоронне, екологічне навчання і виховання. На думку педагога, суспільне виховання не повинно відокремлювати дитину від навколишнього світу, а навпаки – зобов’язане максимально враховувати особливості її розвитку як природної істоти: «людина була й завжди залишається дитям природи. І те, що ріднить її з природою, має використовуватися для її прилучення до багатств духовної культур» [2, с. 283].

Навчити дітей мислити такими категоріями, які б допомогли їм усвідомити свою природну сутність, невіддільність від природи, а звідси і вміння застосовувати набуті знання для подальшого її збереження і розвитку – основні завдання, над якими повинні працювати вчителі загальноосвітніх шкіл. Самих екологічних знань з охорони природи навколишнього середовища недостатньо, якщо вони не втілюються на практиці. Учені, досліджуючи спадщину екологічного виховання В. Сухомлинського, прийшли до висновку, що метою природоохоронного виховання великого педагога і природолюба було цілеспрямоване формування у його вихованців міцних екологічних знань, розуміння органічного взаємозв’язку і єдності людини з навколишнім середовищем як єдиної гармонії, ролі природи у житті дітей, необхідність її охорони, виховання особливої відповідальності за стан навколишнього середовища [1, с. 5].

З дитячих років, коли діти з інтересом отримують знання, треба формувати у них природоохоронний світогляд. У молодші шкільні роки найактивніше формується світогляд людини, її характер, звички, ставлення до природи і навколишнього світу.

В наш час педагогічна спадщина В. О. Сухомлинського має велике суспільне значення. Використання принципів природоохоронного виховання у практиці сучасної початкової школи допомагає дітям сприймати, аналізувати , порівнювати , вивчати нову інформацію та збільшує інтерес до природи, бажання не тільки спілкуватися з нею, а й оберігати і охороняти. Великий педагог показав роль природи як важливого засобу духовного, екологічного і природоохоронного розвитку дитини. Природоохоронне виховання вчить дітей бачити і берегти красу рідної природи, бути духовно багатими, благородними та щедрими.

Висновки і перспективи вивчення проблеми. Науково-педагогічний та практичний доробок В. Сухомлинського, його ідеї щодо спілкування та взаємодії школярів з природою є актуальними для сучасних навчальних закладів. Багатогранність творчої спадщини видатного педагога глибоко вивчається в багатьох країнах світу та збагачує сучасну педагогічну думку.

Бібліографія

1. Кузь В. Школа В. Сухомлинського – школа самореалізації особистості учня / В. Кузь // Наукові записки ТДПУ ім. В.Гнатюка: Педагогіка. – 2002. – №5. – С. 5–10.

2. Сухомлинський В. О. Народження громадянина / В. О. Сухомлинський // Вибрані твори. – В 5 т. – К.: Вища школа, 1977. – Т. 3. – С. 283–582.

3. Сухомлинський В. О. Сто порад учителеві / В. О. Сухомлинський // Вибрані твори. – В 5 т. – К.: Радянська школа, 1977. – Т. 2. – С. 419– 654.

4. Сухомлинський В. О. Серце віддаю дітям / В. О. Сухомлинський // Вибрані твори. – В 5 т. – К.: Радянська школа, 1977. – Т. 3. – С. 7–279.