Наукові конференції ЦДУ

ПРОГРАМА STREAMLABS OBS В ДИСТАНЦІЙНОМУ НАВЧАННІ

Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка

Рябець Іван, Рябець Сергій

Проблеми дистанційної освіти та її організація залишається актуальною на сьогоднішній день. І способи її вирішення вимагають використання нових методів проведення викладу основного матеріалу. В процесі пошуків ми виділили таку програму як Streamlabs OBS [1]. Головне застосування останньої  потокове мовлення на таких платформах як YouTube, Twitch та ін. Крім того, є функція запису відео та аудіо доріжок. Використання програми для потокового мовлення може бути задіяне, в першу чергу, для проведення персональних курсів, вебінарів чи конференцій, на які не накладаються обмеження у вигляді кількості учасників. Інше застосування  можливість запису лекції з наступним викладенням його у вільне користування, що є актуальним в умовах сьогодення для прослуховування запису в будь-який час, зважаючи на безпекову ситуацію. Серед переваг програми можемо зазначити і безкоштовне користування продуктом, кастомне візуальне оформлення, підтримка сучасних девайсів та програм (за допомогою яких можна налаштувати все що завгодно починаючи з музики, міні додатків, емоджі, оверлеї тощо). Присутня активна підтримка контролерів для стрімінгу, який підтримує безліч персоналізованих команд задля зручного управління різним контентом. Великим бонусом до всього є донати від глядачів та доступом до інших програмних продуктів від розробників Streamlabs, такі як Willow (універсальне посилання в біографії), Oslo [3] (інструменти, що спрощують зберігання, створення та спільну роботу над відео) та ін. Серед недоліків можна виділити платний контент у вигляді візуального його оформлення професійними художниками (дизайнерами) через платну підписку. Програма є вимогливою до «заліза» комп’ютера, а саме: її налаштування має відповідати деталям персонального комп’ютера, а не стандартним, що вимагає індивідуального додаткового налаштування. Проте, даний програмний продукт має достатнє забезпечення навчальним (інструктивним) матеріалом, викладеним в інтернеті не тільки досвідченими користувачами, а й самими розробниками.

Трансляції за допомогою Streamlabs OBS можна вести і з інших пристроїв (планшетів смартфонів). Також не менш зручним функціоналом є пульт управління за допомогою мобільного телефону: завантажується додаток, вмикається трансляція на персональному комп’ютері  й з телефону можна змінювати фон, ввімкнути чи вимкнути мовлення, музику, той чи інший віджет [1]. Останній допомагає виводити на екран додаткову інформацію. Віджетом можуть бути таймер, підрахунок передплатників, рядок, що біжить, вікно повідомлень, рамка для віконця з веб-камерою, вікно для захоплення кліпів з донатів, вікно чату, візуальні ефекти. Можна додати салюти, серпантин або конфетті на якусь велику подію). Отже, все це корисне не лише для стрімера, а й для глядачів-користувачів. Програму можна порівняти зі звичайною OBS [2]. При цьому, остання при меншому споживанні ресурсів комп’ютера має обмежене візуальне оформлення, незручності у додаванні віджетів і деяких власних фільтрів, а також ймовірність появи помилок при захваті екрану.

Висновки. Дослідження особливостей Streamlabs OBS як програми для ведення потокового мовлення свідчить, що її використання є актуальним відповідно до проблем, які постають при використанні дистанційної освіти в сучасних умовах. Програма розрахована на тих, хто активно переглядає трансляції таких стрімінгових популярних платформ як YouTube, Twitch. В порівнянні з іншими програмами (наприклад, звичайна OBS) Streamlabs OBS візуально яскравіша, привабливіша, простіша в користуванні, але водночас потребує більших енергоресурсів. Досить важливим є також можливості використання віджетів задля візуального оформлення, яке позитивно впливає на перегляд трансляції.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

  1. https://streamlabs.com.

  2. https://obsproject.com.

  3. https://oslo.io.