АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМИ ОБЛІКУ «AXIM»

Болілий Василь Олександрович

кандидат фізико-математичних наук, доцент,

доцент кафедри інформатики та ІТ

Центральноукраїнського державного педагогічного університету

імені Володимира Винниченка

Максименко Андрій Геннадійович

студент IІ курсу рівня магістр фізико-математичного факультету

Центральноукраїнського державного педагогічного університету

імені Володимира Винниченка

Максименко Яна Анатоліївна

студентка IІ курсу рівня магістр фізико-математичного факультету

Центральноукраїнського державного педагогічного університету

імені Володимира Винниченка

Останнім часом, прагнення електронізувати щоденні рутинні процеси приходить у всі сфери людського життя: побут, освіта, розваги, відпочинок, бізнес тощо. І це є позитивним фактором розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, що сприяють максимальній продуктивності за відносно короткий період часу. Як відомо, автоматизація будь якого процесу не тільки спрощує роботу людини, а й зменшує час на її виконання та покращує власне якість та ефективність цієї операції.

На сьогоднішній день все частіше механічну, монотонну роботу людей виконує автоматична чи автоматизована система. Це виправдано тим, що комп’ютерні програмні продукти виконують операції набагато швидше і якісніше, ніж людина.

«Не витрачай час даремно, це матеріал, з якого зроблене життя», – каже Марґарет Мітчелл у своєму романі «Звіяні вітром». Справді, у сучасному світі, час – це важливий фактор, який ми всі хочемо зекономити. Процес автоматизації є тією економією якості та швидкості виконання роботи, як наслідок часу, який такий цінний сьогодні.

У наш час автоматизація зачіпає всі великі сфери бізнесу. Сучасні комп’ютерні програми допомагають виконувати більшу частину рутинної роботи, ефективно керуючи основними і допоміжними процесами. Особливо актуальним є застосування систем автоматизації на підприємствах торгівлі, при цьому вони однаково ефективні як для великих торгових мереж, так і для малих магазинів. Якщо для великої компанії автоматизація торгових процесів розглядається вже як єдина правильна стратегія розвитку бізнесу, то для малої компанії – це спосіб підвищення ефективності роботи, зміцнення ринкових позицій [1].

Поки ще не всі власники малих торгових підприємств усвідомили необхідність автоматизації магазина. Існує припущення, що скромний розмір, невелика оборотність дозволяють вести весь облік в «зошиті». Однак, сучасна модель ведення бізнесу вимагає більш чіткого управління підприємством. Багато власників невеликих магазинів відкладають застосування сучасних технологій, мотивуючи свою позицію дорожнечею програмних продуктів. Але навіть приблизний підрахунок «з олівцем» дозволяють визначити, що збиток від незадоволених покупців, крадіжок персоналу, конфліктів з постачальниками значно перевищує вартість обладнання та програмного забезпечення для магазину. З цього випливає, що використання систем автоматизації для малих підприємств, заснованому на сучасному програмному забезпеченні, мало не важливіше, ніж для великої торговельної компанії [1].

Тому, існування роздрібної торгівлі сьогодні вже просто неможливо без новітніх технологій. Так, ведення сучасного складу, в якому зберігаються іноді десятки тисяч видів різних товарів, вже просто неможливе без спеціального програмного забезпечення. Стало простіше управляти персоналом, взаємодіяти з постачальниками, займатися управлінням товарами і грошовими коштами. А тим часом з'являються все новіші технології, призначені для ефективного вирішення ще складніших завдань [2].

Можна з упевненістю сказати, що наше найближче майбутнє визначатиметься розвитком ряду технологій, серед яких особливе місце займуть хмарні обчислення та веб-технології. Скоро їх подальший розвиток повністю змінить наше життя, перетворить вигляд роздрібної торгівлі, значно підвищивши її ефективність. Але головне полягає в тому, що нові технології, які увійшли до нашого життя, можуть використовувати не лише великі компанії, але і дрібні торговці [2].

Автоматизована система обліку «AXIM» (АКСІМ) може проводити облік, аудит, контроль, статистичний та бухгалтерський аналіз.

Основним призначенням розробленого програмного продукту є роздрібний продаж наявних товарів, як наслідок фіксація чеків, замовлень та повернень клієнтів. Дана система має можливість створення акцій та їх автоматичного завершення з поверненням старої ціни, перегляду накладних, проведення інвентаризацій, створення (чи редагування даних) користувачів, клієнтів та постачальників.

Програмний продукт «AXIM» дозволяє виведення статистичної інформацію про: кількість проданої продукції, замовлення, кількість нових клієнтів, постачальників тощо. Немало важливою функцією системи є бухгалтерський облік, звітність, документообіг.

Програмний продукт створено за допомогою мов веб-програмування, таких як HTML, CSS, PHP та JavaScript, опираючись на сучасні підходи та тенденції у веб-розробці та веб-дизайні.

Підсумовуючи всі вище перелічені функції, система «AXIM» є сучасною, веб-юзабіліті (зручною у використанні), багатофункціональною автоматизованою системою для обліку, аудиту, контролю, статистичного аналізу та документообігу.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

  1. Автоматизація магазину – Intellect Technologies LLC [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.intellect.co.ua/avtomatizatsiya-magazinu (дата звернення: 15.09.2019).

  2. Роздрібна торгівля учора і сьогодні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://workabox.ua/school/roznichnaya-torgovlya (дата звернення 15.09.19).