ВИВЧЕННЯ ШКІДЛИВОГО ВПЛИВУ КУРІННЯ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ ПРИ ВИКЛАДАННІ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Ткачук Андрій

За даними Державної служби статистики, в 2018 р. українці витратили на "власні шкідливі звички" майже 150 млрд. гривень, в першу чергу, на вживання алкоголю та куріння. В нашій країні, навіть зараз, палять цигарки до 40 % дорослого населення та понад 20 % підлітків – тільки в 2018 р. вони випалили понад 68 млрд. цигарок. Це при тому, що кожен рік в Україні від негативних наслідків куріння помирає до 60 тис. людей (паління в середньому скорочує життя на 10 років), причому більшість з них – внаслідок серцево-судинних ускладнень та онкозахворювань (паління збільшує ризик захворіти на рак легень в 30 разів). В цілому, в світі курить понад 1,2 млрд. людей, які випалюють протягом року понад 6 трлн. цигарок, що провокує до 10 млн. передчасних смертей на рік (в ХХ ст. від паління тютюну померло понад 100 млн. людей, а за прогнозами в ХХІ ст. від цього помре вже майже 1 млрд.). Тому більш детальне вивчення причин, механізмів та наслідків формування в першу чергу нікотинової залежності необхідне поряд з вивченням соціальних факторів, що впливають на життя та здоров’я людини. Це дозволить сформувати у студентів більш чіткі уявлення про соціальні небезпеки і хвороби, які пов'язані зі шкідливими звичками, та їх профілактику.

Метою даної роботи є обговорення та висвітлення нових підходів при вивченні соціальних небезпек, що пов’язані з такими шкідливими звичками, як систематичне куріння, студентами закладів вищої освіти у процесі викладання "Безпеки життєдіяльності".

Для викладу лекційного матеріалу по даній темі нами розроблено систему навчально-методичних засобів, однією з основних складових якої є ряд презентацій для більш повноцінного та наглядного опрацювання студентами питань, розуміння масштабів негативного впливу шкідливих звичок, що пов’язані з курінням та іншими формами нікотиноманії.

Так, в презентації "Тютюнопаління (нікотиноманія)", говориться про те, що куріння цигарок є найбільш "оптимальним шляхом" споживання нікотину, а цигарка – "оптимальним дозувальником нікотину" (одинична упаковка нікотину). В 1 г тютюну міститься  1 мг нікотину, в "звичайній" цигарці – 1-1,5 мг нікотину, в "легкій" – 0,6-0,8 мг, в "суперлегкій" – 0,2-0,4 мг. Випуск тютюновими компаніями "легких" цигарок вигідний, оскільки коштують вони дорожче а викурюється їх більше, щоб поповнити нестачу нікотину, тому курці не кидають палити, вважаючи що небезпека минула. Це при тому, що фактична вартість 1 тис. цигарок наближається до 1-3 доларів США, оскільки, крім власне подрібненого листя тютюну, в цигарку додають й спеціально оброблені рештки великої частини листка, які раніше йшли у відходи – це так звані "жилка" й "відновлений тютюн". Додавання у відходи тютюну понад 400 синтетичних сполук (в тому числі, фосгену й аміаку) та виробництво на їх основі цигарок дозволяє знизити вартість пачки до кількох центів. Фактичне наповнення цигарки просочене величезною кількістю спеціальних синтетичних сполук, в тому числі й для створення відповідного смаку та запаху. При згоранні цигарки, кількість шкідливих речовин в диму тільки збільшується – температура на палаючому її кінці перевищує +800°С – мініатюрний сміттєспалювальний завод. На цигарках в їх складі список з тисяч хімікатів і токсичних інгредієнтів замінений одним словом – смола. Однією з самих шкідливих компонент тютюнового диму є чадний газ, де його концентрація навіть вища ніж у вихлопі автомобіля. При постійному надходженні в організм СО, розвивається хронічне кисневе голодування. Куріння дуже негативно впливає не тільки на внутрішні органи, але і на зовнішній вигляд людини.