ОСОБЛИВОСТІ СТВОРЕННЯ МАКРОФОТОГРАФІЙ ДЛЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

Гулай В.В.

Центральноукраїнський державний педагогічний університет

імені Володимира Винниченка

Під час проведення занять виникає потреба у використанні ілюстративного матеріалу для вивчення та пояснення особливостей будови рослинного чи тваринного організмів. Використання демонстраційної техніки та мікроскопічного обладнання частково вирішує цю проблему. Але суттєвим недоліком об’єктивів мікроскопу є мала глибина чітко зображеного простору, тому об’єкт, що вивчається можна роздивитися лише частково. Вирішенням цієї проблеми можуть бути зображення створені шляхом фокус-стекінгу.

Фокус-стекінг (від англ. stacking - «укладання в стопку») являє собою метод обробки цифрових зображень, який об’єднує декілька зображень з різною фокусною відстанню, щоб отримати кінцевий знімок з більшою глибиною різкості, ніж будь-яке з окремих вихідних зображень.

Фокус-стекінг можна використовувати в будь-якій ситуації, коли окремі зображення мають дуже малу глибину різкості. Цей процес забезпечує гнучкість, оскільки остаточні зображення можуть створюватися в пост-обробці на ЕОМ для досягнення необхідних якостей з наукової чи естетичної точки зору.

Створення необхідної кількості кадрів для подальшої обробки можливе, як в польових так і лабораторних умовах. Важливою вимогою зйомки є повна нерухомість, як об’єкту, що фотографують, так і самого фотоапарату.

Для зйомки в польових умовах необхідним обладнання, окрім самого фотоапарату, є штатив та рейки для зміни фокусної відстані. В лабораторних умовах зйомку можна вести використовуючи мікроскопічну техніку та під’єднаної до неї фотоапарат. Сучасні моделі мікроскопів можуть мати влаштовані в конструкцію цифрові відео чи фотокамери або ж можна використати спеціальні фотонасадки для поєднання фотоапарату та мікроскопу.

Іншою важливою умовою для отримання зображення з високою глибиною різкості є однакова експозиція усіх отриманих кадрів. Для отримання прийнятної експозиції необхідно використовувати додаткове освітлювальне обладнання. Це можуть бути енергозберігаючі лампи з однаковим спектром випромінення за шкалою Кельвіна або ж фотоспалахи.

Остаточну обробку отриманих зображень можна проводити на ЕОМ з використанням сучасних графічних редакторів чи спеціальних програм для фокус стекінгу, які у демоверсії доступні у мережі інтернет.

Кінцевий результат в великій мірі буде залежати від вміння автора працювати у графічних редакторах та від якості зроблених знімків.

Отримані шляхом фокус стекінгу зображення дають можливість продемонструвати особливості та деталі будови різних об’єктів, як живої, так і не живої природи.

Саме завдяки фокус-стекінгу можливе створення ілюстративного матеріалу, яке фізично неможливе з використанням звичайного фотообладнання та мікроскопічної техніки.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

  1. Thompson R. Close-Up&Macro. Newton Abbot: David&Charles, 2005. 160 p.

  2. Davies A. Close-up and macro photography. Burlington: Focal Press, 2010. 189 p.