ОСОБЛИВОСТІ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ВОЛОССЯ ЛЮДИНИ З-ПОМІЖ НАТУРАЛЬНИХ ТА СИНТЕТИЧНИХ ВОЛОКОН

Сопільняк А.М.1), Ворона С.О.2), Казначєєва М.С.3)

1),3)Центральноукраїнський державний педагогічний університет

імені Володимира Винниченка

2)Кіровоградський науково-дослідний експертно-криміналістичний

центр МВС України

Морфологічне дослідження волосся за об’єктивних причин є основним, а часто і єдиним методом у переважній більшості експертно-криміналістичних лабораторій МВС України. Проте не завжди це дослідження може відповісти на основне питання медико-біологічної експертизи: чи належить волосся, виявлене на місці події, конкретній особі (потерпілому або підозрюваному) та людині взагалі?

Наявність чіткої структури волосся (кутикула, кора, мозкова речовина) дає підстави стверджувати, що дослідженню підлягає саме волосся, а не текстильні, штучні чи синтетичні волокна[2]. Волосина складається з ороговілої частини, або стрижня, який піднімається над шкірою, та кореня, який схований у волосяний мішечок - цибулину. Фолікул є оболонкою, що складається із колагенових, еластичних волокон та аморфної міжклітинної речовини, яка має кровоносні судини та нерви. Фолікул в глибині утворює сосочок волосини, на котрому знаходиться волосяна цибулина. До сосочка підходять судини та нерви [1].

При порівнянні волосся людини та вовни тварини слід звернути увагу на мозкову речовину. Так, у волосся людини вона є не завжди (залежно від товщини волосся), має  вигляд острівців, або  спостерігається  переривчастість; нерівномірна за  товщиною (впродовж  волосся є ділянки розширень і звужень), безструктурна, клітини малі, щільно прилягають одна до одної. Вовна тванин має добре виражену мозкову речовину (може досягати 9/10 її товщини), що тягнеться у вигляді неперервного тяжа, рівномірна за товщиною, повторює форму волосся. Співвідношення між корою і мозковою речовиною в усіх ділянках волосини однакове. Клітини розташовуються у визначеному порядку, що зумовлює характерну структуру кортексу [3].

При порівнянні волосся людини із синтетичними волокнами слід зазначити, що синтетичні матеріали є безструктурними, іноді мають дрібні подовжені смужки чорного кольору з невеликими порожнинами, які містять повітря. Шовкові волокна однорідні, циліндричної форми або дещо плескуваті, штучно забарвлені в різні кольори. Бавовняні волокна мають форму пучків або спіралеподібних зігнутих стрічок з каналом в середині. Лляні волокна, нагадують бамбукові палички з ділянками потовщень і каналом в середині [1, 5].

Слід враховувати, що волосся людини і шерсть тварин відрізняється структурою і співвідношенням усіх шарів [2]. Кутикула вовни у більшості тварин має велику пилкоподібну зубчатість оптичного краю і простий малюнком кутикули, лінії якого слабо хвилясті.

У вовни тварин кора має вигляд вузької смужки, а мозкова речовина значно ширша, їх співвідношення становить 1:8. У тварин осердя може мати різну структуру: сітчасту, драбинчасту [4].

Після того, як встановлено, що волосся належить людині, потрібно визначити його регіональне походження, що важливо для подальшого порівняння, тому що порівнювати можна тільки волосся з однакових частин тіла. При цьому звертають увагу на довжину волосся, його товщину (найтовшим вважають волосся вусів і бороди — 0,14-0,16 мм), нашарування на волосся [2, 3].

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

  1. Климова О. Будова і структура волосся, 2002. 235 с.

  2. Комплексне дослідження волосся людини: наук.-метод. посіб./Дяченко Н. М., Борзов О. П., Івасишин Т. М., Гурін С. М. Київ: Вид-во МВС України, 2001.

  3. Свиридов О. І. Анатомія людини. Київ: Вища школа, 2001.

  4. Трихологія: Медичний портал. [Електронний ресурс]. URL: https://nebolet.com.ua/medarea/trihology.html (дата звернення: 23.10.2019).

  5. Шкіра та волосся: будова та функції: Освіта.ua. [Електронний ресурс]. URL: http://ru.osvita.ua/vnz/reports/biolog/23232/ (дата звернення: 18.01.2020).