ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНТЕРАКТИВНОЇ НАВЧАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ЗІ ЗДОБУВАЧАМИ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ ВЕБ-ІНСТРУМЕНТІВ

Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського

Єфіменко Світлана

В умовах дистанційної форми навчання актуальною є проблема залучення учасників освітнього процесу до інтерактивної взаємодії.

Інтерактивність (від англ. Interaction – «взаємодія») – це процес командної діяльності учасників освітнього процесу, в ході якої відбувається взаємообмін ідеями, думками, інформацією. Під час інтерактивної взаємодії кожен суб’єкт навчання бере активну участь у командній роботі, результатом якої є продукт. В умовах онлайнової інтерактивної взаємодії це можуть бути спільно розроблені цифрові освітні ресурси: веб-сайт проєкту, веб-квест, веб-презентація, інфографіка, комікс, інтерактивний плакат, мапа думок, хмаринка слів з теми, дидактичні картки, опитувальник, ігровий кейс, наповнена інформацією віртуальна дошка тощо.

Наведемо перелік та коротку характеристику ефективних веб-інструментів інтерактивної навчальної взаємодії учасників освітнього процесу.

https://www.canva.com – безкоштовний (за умови вибору під час реєстрації «Canva для навчання») веб-сервіс графічного дизайну. Він пропонує великий банк зображень, анімацій, шрифтів, шаблонів, ілюстрацій та аудіо. За допомогою нього можна спільно створювати шапку для Google Класу чи YouTube-каналу, оформлення публікації в соціальній мережі, план уроку, розклад занять, електронну газету, презентацію, відео, мапу думок, мозковий штурм, комікс, інфографіку, плакати, дидактичні картки, аркуші завдань та інший візуальний навчальний контент.

https://www.mentimeter.com/ – умовно безкоштовний веб-сервіс для спільного створення хмаринки слів та проведення синхронних опитувань із запитаннями різного типу, вбудованими в презентацію (відкриті запитання, запитання з варіантами відповіді, запитання від аудиторії, визначення рейтингу, лінійна шкала, сітка, мітки на мапі, гістограма, вікторина тощо).

https://docs.google.com/forms – безкоштовна онлайнова програма (застосунок) від компанії Google, що надає можливість спільно створювати онлайн-опитувальники з різними типами запитань (короткі й розгорнуті запитання, запитання з одним чи кількома варіантами відповіді, лінійна шкала, таблиця з варіантами відповіді, сітка прапорців, запитання з можливістю завантаження файлу, отримання підказки/поради через ключ опитування та інші цікаві опції).

https://docs.google.com/document, https://docs.google.com/presentation – безкоштовні онлайнові програми (застосунки) від компанії Google, що надають можливість спільно працювати над наповненням документу чи слайдів навчальної презентації інформацією різного типу.

https://www.google.com/mymaps – безкоштовний картографічний веб-сервіс, який надає можливість спільно створювати інтерактивні мапи з мітками (умовними зупинками веб-квесту), в які можна інтегрувати посилання на Інтернет-джерело, текст з завданням, зображення, аудіо чи відео.

https://sites.google.com – безкоштовний веб-ресурс простих веб-сайтів від компанії Google, де користувачеві не потрібно писати програмний код. Він надає можливість автору запрошувати інших користувачів для спільної роботи над наповненням сайту інформацією різного типу (наприклад, це може бути сайт проєкту, заходу, події, портфоліо, веб-квесту тощо).

https://en.linoit.com – це безкоштовний веб-сервіс, що надає можливість спільно створювати віртуальні дошки для розміщення на них інформації різного типу (наліпок, нагадувань, зображень, відео, файлів).

Створювати ігрові кейси й наповнювати ними спільну віртуальну дошку чи веб-сайт надають можливість наступні веб-інструменти: https://www.jigsawplanet.com (безкоштовний ресурс для створення власних або використання готових пазлів, розроблених іншими користувачами), https://learningapps.org (безкоштовний сервіс для розробки вправ-ігор та використання готових ресурсів до занять), https://wordwall.net (умовно безкоштовний сервіс для розробки вправ-ігор та використання готових ресурсів до занять з можливістю редагування), https://childdevelop.com.ua (умовно безкоштовний сайт з генерації завдань та використання готових ресурсів до занять), http://rebus1.com/ua/ (безкоштовний сервіс з генерації ребусів).

Охарактеризовані веб-інструменти інтерактивної навчальної взаємодії доцільно використовувати в різноманітних навчальних цілях як під час дистанційного чи змішаного, так і під час очного навчання. Вони є інструментами ефективної командної роботи, в умовах якої у здобувачів освіти формуються гнучкі навички (творчого й критичного мислення, прийняття спільних рішень тощо), а також предметні й ключові компетентності.