• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Профком

Резолюція обласного віче профспілкових організацій від 30.01.2020 р.

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФЕСІЙНИХ СПІЛОК КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р Е З О Л Ю Ц І Я

О Б Л А С Н О Г О   В І Ч Е

профспілкових організацій на захист трудових і соціально-економічних прав людини праці

Учасники обласного Профспілкового віче – представники більше півтори тисячі первинних профспілкових організацій, які делеговані 85 тисячами членів професійних спілок, зібрались на віче, щоб довести до керівництва держави обурення трудових колективів підприємств, установ і організацій області у зв’язку з протиправним зниженням конституційних прав і гарантій працівників.

Замість вжиття заходів по збереженню трудових кадрів, виконання своїх зобов’язань за Генеральною угодою про підтримку вітчизняних виробників, Кабінет Міністрів України в порушення порядку здійснення узгоджувальних процедур, під час розроблення проєктів законодавчих актів, утаємничено вніс до парламенту проект ЗУ «Про працю» (реєстр. №2708).

Вказаним законопроєктом скасовується діючий Кодекс законів про працю, закони про оплату праці та відпустки, втричі скорочується кількість захисних норм, руйнується система законодавчого захисту трудових прав працівників, закривається захищена трудова перспектива для молоді. Цим законом запроваджується антисоціальна ідеологія: мінімум трудових гарантій від держави, кожен працівник має сам домовлятись із роботодавцем про свої трудові права, заробітну плату, умови праці. Головний принцип: «Свобода у трудових відносинах без прав».

 

УЧАСНИКИ ОБЛАСНОГО ВІЧЕ

ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ОБЛАСТІ:

 І. Підтримують Резолюцію Всеукраїнського віче профспілок про те, що:

1. Так звана «трудова реформа» Кабінету Міністрів України, Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства  Милованова Т.С., голови Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьякової Г.М.  і  частини інших народних депутатів України – це брутальне порушення трудових прав людини, руйнування збалансованої законодавчої системи трудових прав і гарантій, ігнорування норм Конституції України, європейського і міжнародного права.

2. Поспішними та невиваженими змінами законодавства про працю, про професійні спілки, соціальне страхування і соціальний діалог Кабінет Міністрів України провокує до загострення ситуації в суспільстві, протистояння між працівниками і роботодавцями, до стихійної зупинки роботи, змушує профспілки до вжиття різних форм протестних дій, аж до організації страйків, що не сприятиме ні залученню іноземних інвестицій в українську економіку, ні її сталому розвитку.

ІІ. ВИРІШИЛИ:

1. Звернутися до Президента України Зеленського В.О., Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., Прем’єр-міністра України Гончарука О.В.  з  вимогою:

 1.1. Негайно зупинити процеси законодавчого руйнування представниками їх політичної сили трудового законодавства і трудових прав (законопроєкт      №2708), законодавства про гарантії діяльності професійних спілок (законопроєкт №2681), ефективно працюючої системи загальнообов’язкового державного соціального страхування (законопроєкт №2275).

1.2. Відкликати з Верховної Ради України проєкт Закону України «Про працю» (реєстр. №2708 від 27.12.2019) та проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань професійних спілок)» (законопроєкт №2681).

2. Вимагати від Уряду:

2.1. Запросити технічну місію експертів Міжнародної організації праці з метою надання консультативної допомоги в опрацюванні законодавства про працю, про профспілкову діяльність та законів щодо соціального забезпечення.

2.2. Розпочати у форматі тристороннього соціального діалогу роботу над справедливою трудовою реформою спільно з всеукраїнськими репрезентативними об’єднаннями профспілок і об’єднаннями роботодавців у повній відповідності до Конституції України, міжнародних зобов’язань держави щодо євроінтеграційного курсу за участю експертів Міжнародної організації праці.

2.3. Невідкладно приступити до виконання зобов’язань за тристоронньою Генеральною угодою про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019–2021 роки.

2.4. Відновити соціальний діалог на всіх рівнях колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин, де органи виконавчої влади є стороною угод і колективних договорів.

3. Засудити публічні антисоціальні дії і заклики Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства  Милованова Т.С., голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьякової Г.М., спрямовані на дискредитування профспілок  та звернутися до СПО профспілок з пропозицією уповноважити Голову СПО профспілок Осового Г.В. подати заяву про факт вчинення кримінального

правопорушення, а саме: перешкоджання законній діяльності професійних спілок.

4. Запропонувати Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О., керівництву парламентської фракції «Слуга народу» ініціювати негайне відкликання з посади Голови Комітету Верховної Ради України з питань  соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьякової Г.М. за просування антинародних законопроєктів, руйнування системи соціального захисту, провокування соціальних збурень в Україні та протистояння між суспільством і державною владою.

5. Звернутися до Кіровоградської обласної ради щодо підтримки позиції профспілок, стосовно поданих законодавчих ініціатив Уряду та провладної більшості в парламенті.

ІІІ. ЗВЕРТАЮТЬСЯ:

 до обласних, міських, районних, первинних організацій профспілок:

3.1. Провести обговорення ситуації щодо посилення наступу на трудові, соціальні і профспілкові права, розгорнути в трудових колективах підприємств, організацій, установ інформаційну кампанію з так званої «трудової реформи» Уряду, втручання в законну діяльність профспілок, згортання соціальних гарантій.

3.2. Організувати звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, депутатів мажоритарних округів, ОТГ, провести відповідні зустрічі щодо підтримки позиції профспілок  стосовно поданих законодавчих ініціатив уряду та провладної більшості в парламенті.

Учасники Віче звертаюється до всіх небайдужих громадян із закликом підтримати професійні спілки, висловити єдину позицію громадянського суспільства проти намірів влади розв’язати руки соціально безвідповідальному бізнесу, спроби зруйнувати соціальну державу, обмежити конституційні права громадян на гідну працю і участь в профспілках для захисту своїх трудових прав.

Якщо не захистимо трудові права сьогодні, завтра на українців чекатиме повне безправ’я у всіх сферах суспільного життя!

Безправна людина – це бідна людина і бідна країна!

Захистимо наші права, разом ми сила!

Схвалено учасниками обласного віче профспілкових організацій області.

 м. Кропивницький

30 січня 2020 року

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись