• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Профком

Профспілкова конференція викладачів і співробітників

22 січня 2014 року відбулася профспілкова конференція викладачів і співробітників Кіровоградського державного педагогічного університету імені В. Винниченка.

Порядок денний конференції складався з таких питань:

  1. Звіт про роботу первинної профспілкової організації Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка  у 2013 році (доповідала Л.В.Пономаренко).
  2. Затвердження кошторису первинної профспілкової організації Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка на 2014 рік (доповідала Л.В.Пономаренко).
  3. Вибори до складу профкому.

Про роботу профкому за 2013 рік дивись Інформаційний вісник профкому>.

В обговоренні звіту Л.В. Пономаренко про роботу профкому університету у 2013 році взяли участь такі учасники конференції:

Професор Я.Н. Данилків (член профкому від природничо-географічного факультету), який наголосив на необхідності здійснювати громадський контроль за діяльністю ректорату, про важливість збереження позитивного морально-психологічного клімату в колективі. Наголосив, що планово-економічний відділ університету повинен розробляти проекти, які допоможуть вузу заробити додаткові кошти. Наголосив про необхідності створення структури університету, до якої увійшли б інститути: фізичного виховання (на базі факультету фізичного виховання), мистецтва (на базі театру чи філармонії, силами мистецького факультету). Увести в структуру педуніверситету Олександрійське педучилище, інститут В. М. Сухомлинського, що дозволить нам називатись Національним університетом та унеможливить від об’єднання університетів чи скорочення їх кількості Міністерством освіти і науки України. Як голова комісії з трудових спорів виступаючий зауважив, що ректорат погано допомагає профспілці. Згідно Закону про відпустки робітники мають право отримати відпускні кошти до початку планових відпусток. Згідно ст. 35 Закону України про Вищу освіту ми маємо право створити наглядову раду, яка здійснюватиме громадський контроль над діяльністю керівників нашого навчального закладу.

Професор С.Г. Мельничук (член профкому), який виступив з критикою роботи профспілки, зазначаючи, що основним завданням в організації роботи профспілки є захист соціально-економічних прав працівників. Зауважив, що профком повинен гостро реагувати на несвоєчасне отримання заробітної плати, на скарги лаборантів, які щорічно працюють у приймальній комісії, на затримку Держказначейством комерційних коштів. За три роки серед професорсько-викладацького складу було скорочено багато ставок. Чи об’єктивно відбулося скорочення? Наголосив, що профкому необхідно мати принципову позицію щодо захисту прав працівників. Треба працювати так, щоб кожен мав право прийти й отримати захист.

Доцент І.А. Козир, проректор з навчальної роботи, яка прокоментувала деякі виступи та відповіла на поставлені перед ректоратом питання, щодо скорочення штатів, про надмірну кількість документації, про проблеми навчального навантаження викладачів.

Заступник голови Обласної профспілки працівників освіти і науки О.А. Доценко, який привітав делегатів конференції з Днем Соборності України, минулими новорічними та різдвяними святами. Побажав успіхів у роботі та достойної оцінки результатів повсякденної праці. Наголосив на невідповідності рівня тарифної сітки по першому розряду мінімальній заробітній платі. Така фінансова ситуація не влаштовує профспілки. Надсилалися листи до Президента України, Верховної Ради України, органів державної влади з вимогами підвищення рівня заробітної плати освітян до рівня середньої зарплати по промисловості, а працівників вищих навчальних закладів  – до рівня двох середніх зарплат. Зазначив, що обком профспілки використовує різні методи й засоби боротьби за підвищення заробітної плати. Підняв питання щодо процедури входження в трудовий спір з урядовою стороною про невиконання зобов’язань перед працівниками. Наголосив, що проблеми членів профспілки треба розглядати в профгрупах і на профбюро та направляти до розгляду у профспілку. Побажав зберігати традиції, статус, імідж, примножувати славу університету на благо процвітання нашої держави.

За результатами роботи профспілкової конференції була прийнята постанова, яка включає такі положення:

  •  Роботу профкому за звітний період уважати задовільною.
  •  Профгрупоргам та головам профбюро своєчасно аналізувати та інформувати профком про порушення норм праці, охорони праці на факультетах і в підрозділах, а профкому активно і своєчасно розв’язувати ситуативні проблеми.
  •  Запропонувати адміністрації:
    • увести мораторій на господарські видатки за кошти спеціального фонду, залишаючи витрати на обслуговування навчального процесу та комунальні платежі;
    • проаналізувати всі статті видатків та скоригувати їх у залежності від наявних коштів;
    • ознайомитись із роботою ВНЗ області та інших регіонів із залучення додаткових коштів спецфонду;
    • провести аудит фінансової діяльності ВНЗ або створити спільну комісію ректорату і профкому із вивчення фінансової ситуації та внесення пропозицій з їх стабілізації.
  • Розробити пропозиції щодо реального зменшення навчального навантаження на ставку та внести їх до колективного договору університету.
  • Винести на громадське обговорення і ввести до колективного договору Положення про відзнаки та нагороди в університеті.
  • Звернутися до обкому, ЦК профспілки із пропозицією вивчити, обговорити та прийняти відповідні рішення щодо фінансування вищої школи та діяльності Держказначейства в блокуванні перерахунку коштів на заходи, які стосуються навчального процесу та виплати коштів зі спецфонду.
  • Рекомендувати ректорату:
    • привести у відповідність усі грошові витрати відповідно до фінансового стану університету;
    • виділити певний відсоток комерційних коштів у розпорядження факультету пропорційно до кількості студентів, що навчаються на комерційній основі.
  • Профкому університету у своїй діяльності зосередити основні зусилля на реалізацію основних завдань профспілки: захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки університету.
  •  
  • Вивчити й поставити питання про створення наглядової ради в Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. В. Винниченка.
  • Профспілці організувати і провести громадське обговорення розробки проекту Положення про запроваджені заохочувальні відзнаки й нагородження в Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. В. Винниченка.
  • Запропонувати конференції трудового колективу внести в порядок денний питання про створення наглядової ради в Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. В. Винниченка.
  • Перерахувати в обком ЦК профспілки 15% від профспілкових внесків.
  • Затвердити кошторис первинної профспілкової організації Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка на 2014 рік.
    Залишок бюджетних коштів на 01.01.2013 р. – 14 757 грн.
    Доходи від вступних та членських профспілкових внесків – 263 360 грн.
    Інші надходження – 600 грн.
    Усього доходів із залишком – 278 717 грн.
    Передбачаються витрати:
    • матеріальна допомога членам профспілки – 40 700 грн.
    • премія профактиву – 0 грн.
    • оздоровлення – 77 000 грн.
    • спортивна робота – 10 000 грн.
    • культурно-масова робота – 90 000 грн.
    • навчання активу – 5 000 грн.
    • заробітна плата – 37 388 грн., нарахування – 13 744 грн.
    • господарські та інші витрати – 4 385 грн.
    • відрядження – 500 грн.

 

Усього планується витрат – 278 717 грн.
14. Затвердити зміни в складі профкому університету. У зв’язку із виходом на пенсію члена профкому від факультету фізичного виховання В.Я. Новицького, первинна профспілкова організація факультету рекомендує ввести члена профспілки О.В. Арапова до складу профкому університету. У зв’язку зі звільненням з роботи члена профкому від мистецького факультету О.М. Горожанкіної, первинна профспілкова організація факультету рекомендує ввести члена профспілки О.А. Яненко до складу профкому університету.

Доповідь Пономаренко Л.В., голови первинної профспілкової організації Кіровоградського педагогічного університету ім. В. Винниченка
Первинна профспілкова організація викладачів і співробітників університету налічує 740 осіб працівників та більше 100 пенсіонерів. Це працівники університету та санаторію-профілакторію «Юність».
Протягом року відбулось 11 засідань профкому, у літку окремо збиралися голови комісій профкому.
На засіданнях розглядали ті запитання, які були актуальними у 2013 році. Це: нормування праці, фінансове забезпечення університету, охорона праці, розгляд скарг. Виділялись кошти на культмасові заходи, оздоровлення, спортивні заходи та матеріальні допомоги.
Нормування праці
Профком впродовж року декілька раз розглядав питання норм праці як викладачів, так і співробітників. У кінці березня – на початку квітня всю вищу школу збурила пропозиція Кабінету міністрів України ввести новий коефіцієнт 1:18, за яким слідувало б масове звільнення викладачів. Потрібно віддати належне вищим навчальним закладам. Мабуть чи не вперше вища школа проявила таку активність та консолідацію. Всі збирали підписи, в тому числі і в нашому університеті. Як факультети проявили активність, можна дізнатися із Інформаційного вісника профкому. Під тиском усіх закладів України, цей коефіцієнт відмінили. У квітні я була присутня на засіданні круглого столу комітету Верховної Ради з питань освіти і науки, де, якраз, і обговорювали це нововведення та очікували результати.
Слід зазначити, що зараз за існуючими коефіцієнтами ми знаходимось на рівні Індонезії та Латинської Америки.
У травні на профкомі розглядали перспективи роботи педагогічних та науково-педагогічних працівників. На початку вересня вивчали ситуацію із ставками та навантаженням на кафедрах. Після втручання профкому частину проблем на мистецькому факультеті вдалось вирішити.
Саме у вересні ми також дізнались про те, що частина одіозної документації, проти якої виступила вища школа – або відмінена, або внесені певні корективи. Ми також вносили свої пропозиції і надсилали до Києва.
Традиційний уже аналіз навчального навантаження кафедр, який відбувся у жовтні знову показав про суттєве збільшення аудиторного навантаження. Комісія, яка вивчала документацію, прийшла до висновку, що тільки незначна частина кафедр має навантаження в межах Колективного договору і повністю відповідає Колективному договору на кафедрі педагогіки та освітнього менеджменту.
Комісія також запропонувала привести до єдиного стандарту навчальну документацію та зменшити її кількість.
Окреме засідання профкому було присвячене нормуванню праці навчально-допоміжного та адміністративно-господарчого персоналу. Слід зазначити, що на сьогодні є тільки проекти штатних нормативів, тому кількість посад, мабуть, ще визначається за законами 90-х років та різноманітними інструкціями.
Фінансові питання уже цілий рік хвилюють працівників університету. Якщо першу половину року ми епізодично вчасно не отримували зарплати, то влітку більшу частину відпустки відпочивали без грошей. Починаючи з травня майже кожного місяця ми запрошували головного бухгалтера на засідання профкому. Запрошували також всіх профгрупоргів кафедр та підрозділів, які могли задати запитання та звернути увагу на ті невиплати, про які профкому було невідомо.
На початку серпня профком звернувся із письмовим запитом до ректора (текст листа та відповіді можете прочитати в Інформаційному віснику). Сьогодні уже зрозуміло, що грошей на всі статті видатків не вистачає і необхідно якимось чином виходити із ситуації. Я уже на попередній конференції пропонувала обговорити ситуацію із факультетами і суттєво обмежити всі господарські видатки. Необхідно ознайомитись, яким чином із подібної ситуації виходили інші вузи. Факультет філології та журналістики пропонує провести аудит фінансової діяльності. Неупереджений погляд зі сторони допоміг би з’ясувати слабкі сторони.
Але профком буде проти, якщо це знову буде вирішуватись тільки за рахунок працівників.
Ми уже проходили декілька років тому подібну ситуацію. Тоді підвищили навантаження викладачам, скоротили ставки і на тому все закінчилось.
Якщо у минулому році ми зіткнулися з проблемами спецфонду, то сьогодні, за інформацією бухгалтерії, січень місяць по загальному фонду профінансований на 70% і жодної копійки не виділено на комунальні послуги. Я вже цю інформацію передала в обком профспілки та пропоную надіслати звернення і до ЦК профспілки.
Розгляд скарг
У червні комісія профкому вивчала колективну скаргу лаборантів факультету педагогіки та психології. Після розгляду питання на засіданні профкому, його рішення було надіслано ректору. Відповідальні за приймальну комісію запевнили, що все було враховано. Інформацію про порушення влітку не надходило. Але необхідно ще вирішити питання з участю в приймальній комісії концертмейстерів та продовженням їхньої відпустки.
Охорона праці
Профком у 2013 р. декілька раз розглядав санітарно-гігієнічні умови праці в університеті. Зокрема, у березні повторно вивчали умови праці в старому корпусі. Були відмічені як позитивні зміни, так і невирішені проблеми. Особливу увагу було звернуто на вікна, які необхідно терміново міняти. У той же час було звернуто увагу і на нові батареї, які поступово виходять із ладу. Майже рік робили спробу їх привести до належного стану, але безуспішно. Профком знову наголошує, що необхідно знайти край у ланцюгу придбання таких батарей. Сам Ніщименко І. П. їх не купував, у господарський частині є ціла технічна служба, яка повинна була вивчити всі параметри і спрогнозувати наслідки. Або треба поставити під сумнів їхню кваліфікацію.
У травні розглядалося питання виконання колективного договору в частині «комплексні заходи» та атестація робочих місць. Проректором Аколішним Л. М. проінформовано про результати роботи. У червні – вивчали питання планування ремонтних робіт. У жовтні традиційно розглядали підготовку університету до роботи в зимових умовах. Комісія профкому побувала в корпусах університету, вказала на недоліки у підготовці до зими.
У грудні відбулося засідання профкому на факультеті фізичного виховання. Мабуть, чи не вперше нас покликали не показати негатив, а, навпаки, результати ремонтних робіт за три роки. Там відбулись суттєві зміни в порівнянні з тим, що ми бачили до того. І будемо надіятись, що кафе, яке відкрилось у приміщенні факультету, на кінець вирішить проблему харчування викладачів і студентів.
Оздоровлення
Профком продовжував уже багаторічну практику організації оздоровлення працівників університету.
Взимку група із 32 осіб відпочивала в Яблуниці. Влітку були організовані колективні виїзди на море в Лугове та Затоку. Вперше наші 30 працівників побували в пансіонаті «Парус» п’ять днів, відвідали Білгород-Дністровський і Шабо. За відгуками – всім сподобалось.
Частина працівників в межах коштів, виділених на оздоровлення, побували в туристичній поїздці «Дотик Парижу» – 39 осіб. Декілька осіб відпочивали в Залізному Порту. Викладачі і співробітники, які самостійно придбали путівки, отримали часткову компенсацію – 50 осіб. Таким чином, протягом року різними видами відпочинку і оздоровлення скористалися 185 осіб. На оздоровлення витрачено 60000 грн.
Спортивні заходи
У 2013 р. була проведена уже традиційна Спартакіада «Здоров’я». Учасники змагань були розподілені на дві групи. Команда факультету чи підрозділу могла вибрати одну із груп для змагання.
Команди-переможниці, а це: у першій групі перемогла команда факультету фізичного виховання (голова профбюро факультету Челало Світлана Андріївна), друге місце – кафедра фізичного виховання і оздоровчої фізичної культури, третє – охорона. У другій групі як і у минулому році перше місце зайняла команда фізико-математичного факультету (голова профбюро факультету Єжова Ольга Володимирівна), друге місце зайняла команда факультету історії та права (голова профбюро факультету Марченко Олег Миколайович, третє – природничо-географічний факультет (голова профбюро факультету Квас Валентина Миколаївна) та активні учасники Спартакіади були нагороджені грамотами, коштами. Профінансовано проведення змагань до Дня фізкультури і спорту.
Культмасова робота
Протягом року на замовлення факультетів і підрозділів профком організовував відвідування театру та філармонії. Колективи складали списки і замовляли певну кількість квитків. Найбільш популярними виявились дитячі вистави. Більше ста осіб переглянули в театрі дитячі спектаклі.
Були організовані екскурсії: весною – в Крим, Почаївську лавру, восени – у Вінницю, де працівники крім історичних пам’яток, побачили ще і знамениті уже Вінницькі фонтани; Крим – на бал хризантем. На екскурсіях побувало 150 осіб.
Проведений дитячий ранок напередодні Нового року. Ще раз хочу подякувати викладачам і студентам факультету педагогіки та психології за допомогу в організації такого свята.
Всі члени профспілки та їхні діти отримали до Нового року подарунки.
Організація вогників
Протягом року профкомом організовані та профінансовані Вогники до Дня захисників Вітчизни, 9 травня, Дня працівників освіти і науки, де брали участь пенсіонери університету.
Частково профінансовані Вогники: Академії ветеранів «Аве, салюс», 25-річчя санаторію-профілакторію «Юність», 30-річчя факультету іноземних мов, 35-річчя факультету історії та права. Загальна сума коштів, витрачена на Вогники – 14300 грн.
Матеріальні допомоги
Всі матеріальні допомоги надавались згідно Положення на лікування, до ювілейних свят, поховання. За окремим рішенням профкому матеріальні допомоги у збільшеному розмірі надавались на лікування. За 2013 рік надано матеріальних допомог на суму 50880 грн. Усі допомоги поширюються і на пенсіонерів.
Але не всі заяви були задоволені у зв’язку із недотриманням коштів. Тому вони перенесені на січень.
У профкомі знаходиться на обговоренні зміни про Положення, де враховані пропозиції членів профспілки.
Що не вдалося зробити?

  • Зарплата не піднімається ні на віртуальному законодавчому рівні, поки що не маємо стабільності і в університеті.
  • Не вдалося призупинити збільшення навантаження. Необхідно продумати уже нові заходи, які б дозволили призупинити цей процес. Ми уже пропонували вносити зміни в робочі навчальні плани, але нашу пропозицію не підтримали.
  • Відповідність наукового ступеня та вченого звання – ясності немає, хоча в університеті знайшли поки що вихід із ситуації, надаючи частину ставки на іншій кафедрі.
  • Медогляд вже декілька років провести не вдається.

Інформацію надав Профком.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись