• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Профком

Звітна профспілкова конференція

21 вересня 2017 року відбулася звітна профспілкова конференція Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. З 620 осіб, які перебувають на обліку первинної профспілкової організації викладачів і співробітників вишу, на звітну конференцію делеговано 262 члени профспілки.

Зареєструвалося 220 делегатів конференції.

Були обрані керівні органи конференції:

голова – .І.А. Козир; 

секретаріат – І.М. Демешко, Т.В. Громко, М.Я. Будник; 

комісія зі складання проекту постанови конференції: Л.В. Пономаренко, І.А. Козир, Т.М. Мілова, Н.А. Калініченко, І.П. Краснощок.

лічильна комісія: С.В. Разіна, Т.О. Лелека.

Були розглянуті такі питання порядку денного конференції:

1. Про зміну назви первинної профспілкової організації Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка у 2017 році.

2. Про трудові відносини в університеті та перспективи розвитку.

3. Різне.

З першого питання виступила голова первинної профспілкової організації Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка Л.В. Пономаренко, яка зазначила про необхідність затвердити зміну назви первинної профспілкової організації університету у зв’язку зі зміною назви вишу.

Конференція постановила наступне.

1. У в’язку зі зміною назви Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка (Наказ МОН від 27 лютого 2017 р.; Наказ ректора Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка № 97/7-к від 23 червня 2017 р.) перейменувати первинну профспілкову організацію викладачів та співробітників Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка на первинну профспілкову організацію викладачів та співробітників Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

2. Внести відповідні зміни технічного характеру щодо назви вищого навчального закладу до нормативних документів означеної первинної профспілкової організації шляхом зміни їх назви, зокрема до:

- Положення про первинну профспілкову організацію викладачів та співробітників Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка від 25 лютого 2015 р.;

- чинних постанов профкому;

- кошторису профкому, затвердженого 1 березня 2017 р.

3. Протягом місяця внести зміни до вказаних документів, уніфікувати поточну документацію та змінити печатку означеної первинної профспілкової організації.

З другого питання виступила голова первинної профспілкової організації Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка Л.В. Пономаренко, яка зауважила, що винести питання про трудові відносини в університеті та перспективи розвитку на обговорення профспілкової конференції змусила ситуація із скороченням ставок. Вона відзначила, що в університеті є декілька категорій працівників із визначеними нормами – це науково-педагогічні працівники та прибиральниці. Решта працюючих цих норм не мають. Уже декілька років іде скорочення ставок на кафедрах. Спочатку це відбувалося за рахунок вакантних посад, які ділились на частини ставки. Йшли на пенсію викладачі, що також частково знімало напругу зі ставками на кафедрах. Зараз ситуація складається уже таким чином, що на багатьох кафедрах викладачі працюють на неповну ставку, і ректорат не оголошує конкурс на вакантні посади, бо їх немає.

Пономаренко Л.В. підкреслила, що під реальне скорочення шляхом неоголошення конкурсу може потрапити будь-хто із працівників, у яких закінчився термін строкового договору. Але вони не потрапляють під офіційне скорочення й університет не інформує про них службу зайнятості. Зараз така нервова ситуація уже на більшості кафедр. Ніхто не знає, чи попаде він під так звану «російську рулетку» через рік або два. Для того, щоб у нас не було такого напруження, – відзначила Людмила Василівна, – мабуть, необхідно ввести прозорі та зрозумілі правила гри через нове «Положення про обрання за конкурсом», де чітко вказати, за яких умов конкурс не оголошується. Крім того, дати можливість кафедрі, але не завідувачу, вирішувати: погодитись чи ні працювати на повну ставку, або скорочувати штат. І ця процедура повинна проходити таємним голосуванням. Крім того, мабуть пора уже переходити на укладання письмових договорів, куди необхідно внести пункти про умови зміни навантаження та ставки, бо на сьогодні договір має віртуальний характер.

Якщо говорити про інших працівників університету, – продовжила Л.В. Пономаренко, – то всі вони зараз отримують однакову зарплату 3 200 грн., незалежно від посадового окладу. У більшості у 2018 р. мінімальна заробітна плата збільшується до 3 723 грн., тобто більшає майже на 500 грн. І це знову навантаження на спецфонд. Адміністрація університету виводить зараз із штатного розпису одні посади та вводить інші. Але це одноразовий акт, тому що у нас немає нормативів. Тому нам необхідно розробити локальні нормативи по університету із коефіцієнтом кількості студентів, раз ми всі від них залежимо, і ввести це у Колективний договір. І тоді буде зрозуміло – скільки і які посади нам потрібні. При зміні кількості студентів буде змінюватись і кількість штатних посад, інакше ми приречені на те, що постійно будемо щось доказувати одне одному.

Необхідно провести внутрішній аудит, – зауважила Л.В. Пономаренко, – і чесно признатися, де у нас фінансові накладки. На сьогодні всі факультети вважають, що у них забирають кошти та ставки і вони утримують інших. Ця інформація має бути предметом обговорення на факультетах і в підрозділах. Після обговорення колектив повинен свідомо прийняти рішення, або ми змінюємо ситуацію і щось робимо для цього, або ми і далі будемо чекати манни з неба й отримувати відпускні частинками.Хочу почути думку ректорату, працівників – представників підрозділів. Усі присутні отримали Галузеву Угоду – нормативний документ для освітян, що діятиме до 2020 року. Уважно прочитайте її. Вона допоможе у внесенні пропозицій до Колективного договору. Пропозиції подавати у профком у письмовому вигляді.

В обговоренні доповіді Л.В. Пономаренко виступив професор О.А. Семенюк, ректор Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка:Він довів до відома присутніх інформацію про вступну кампанію 2017 р. Набрали 1 653 вступники, у тому числі 953 бакалаври, 568 магістрів, добрали 127 осіб на ІІ – ІІІ курси. Зауважив, що таким набором перекрили кількість студентів, котрих втратили у минулому році. Але зараз відсутній кваліфікаційний рівень спеціалісти, і тому ми втратили ставки викладачів. Ректор спрогнозував покращення ситуації у виші у зв’язку з покращенням демографічної ситуації в країні. Наступного року збільшиться кількість випускників, і ми компенсуємо контингент студентів.

Ректор наголосив на проблемах вакантних посад на двох кафедрах. Є кафедри, що мають переглянути формат основних спеціальностей. Оголошено конкурс на посади. Є претенденти з інших областей. Маємо керуватись Законом України «Про освіту». Повідомлення про закінчення контрактів відділом кадрів не надається. Зауважив, що науково-педагогічні працівники повинні самі контролювати, скільки пропрацювали на посаді і слідкувати за закінченням строку контракту. Є особи (близько 50), які не відповідають ліцензійним вимогам та за останні роки не мають жодної статті. Звернув увагу на кафедри, що пасивно відносяться до набору студентів. Зараз є близько 800 тисяч грн. боргу від студентів комерційної форми навчання, а це наша заробітна плата. Кафедри повинні самі переживати за свій розвиток. Деканати мають працювати з боржниками, щоб не втрачати студентів, які навчаються.

Зупинився також на питанні енергозбереження. Відбувається утеплення стін п’ятиповерхового корпусу, встановлено теплові датчики у навчальних корпусах, що зменшить розхід палива. Кошти на оплату комунальних витрат не приходять у повній мірі. Є борги. Оголошено тендер на відновлення стадіону факультету фізичного виховання. Ціну за навчання не піднімали кілька років. У цьому році мінімальна ціна має бути 16 тисяч грн. на бакалавра. Ми встановили 9 – 11 тисяч грн. Завдання для усіх нас – працювати на залучення студентів до університету, давати конкретні пропозиції, збільшувати додаткові освітні послуги.

На запитання із залу: Коли буде виплачена матеріальна допомога на оздоровлення допоміжному персоналу? Семенюк О.А. відповів, що комунальні видатки ми погасили за кошти спецфонду. Адміністративно-господарській частині матеріальна допомога буде виплачена за можливості (75%). Крім того, більше 100 місць у гуртожитках не зайняті студентами, а це також зменшує надходження коштів до спецфонду.

З другого питання конференція прийняла наступну постанову:

1. Провести внутрішній аудит фінансової діяльності та можливостей факультетів і підрозділів й оприлюднити результати на конференції або зборах факультетів.

2. Розробити нове «Положення про обрання за конкурсом», де врахувати позицію кафедри як базового підрозділу при скороченні посад.

3. Розробити текст трудового договору між адміністрацією та працівником університету, де зафіксувати умови перебування на посаді та можливі зміни умов праці.

4. Розробити локальні нормативи в університеті відповідно до кількості студентів та зафіксувати їх у Колективному договорі.

У різному виступив голова Ради ветеранів С.Г. Мельничук, який довів до відома присутніх, що Рада ветеранів університету налічує 26 осіб. Ознайомив з особовим складом Ради. Звернувся з проханням затвердити склад Ради ветеранів (списком). Конференція проголосувала одноголосно.

Також С.Г. Мельничук звернувся до профспілки та Вченої Ради з проханням підтримати ухвалу засідання Ради ветеранів щодо надання пільг непрацюючим ветеранам праці за амбулаторне лікування у профілакторії університету. Прохання також підтримали одноголосно.

С.Г. Мельничук звернувся до профспілки з проханням підтримати ідею оформлення стенду учасникам Другої світової війни у головному корпусі університету. Виділити місце, необхідні кошти для оформлення стенду, ескіз стенду.

В обговоренні питання виступила І.А. Козир, яка внесла пропозицію розширити проект, добавити до експозиції учасників бойових дій, що виконували обов’язок та добровольців АТО. Дану пропозицію делегати конференції підтримали одноголосно.

Мельничук С.Г. зробив оголошення, що 28 вересня відбудеться концерт до Дня працівників освіти та науки. Профоргам кафедр та підрозділів університету отримати списки непрацюючих ветеранів та запросити їх на концерт і святковий Вогник.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись