• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Від кавалерійського штабу до ракетної бригади

У ході відзначення 35-річчя факультету історії та права КДПУ ім. В. Винниченка відбулася презентація монографії кандидата історичних наук, доцента Сергія Шевченка “Вершники на Інгулі”. Відкриваючи захід декан факультету доцент Лариса Філоретова зазначила, що це вже четверта книга дослідника за цей рік із загалом понад 200 наукових публікацій

Автор розповів, що видання присвячене пам’яті декана факультету Віктора Філоретова, який приділяв багато уваги науковій роботі підлеглих, цінував книгу, порівнюючи її вихід у світ із народженням дитини, збирав бібліотеку краєзнавчих публікацій, був причетним до задуму презентованого видання. Сама книга присвячена історії військового містечка на Ковалівці в Кіровограді, від його спорудження у середині ХІХ і до початку ХХІ століть. За цей час тут базувалися штаби військового (аракчеєвського) поселення та кавалерійського корпусу, офіцерське кавалерійське училище, військова прогімназія, кавалерійське юнкерське училище з домовою церквою архістратига Михайла, червоні кавалерійські курси, Українська кавалерійська школа ім. Будьонного, 100-а Свирська Червонопрапорна повітрянодесантна дивізія, 9-а бригада особливого призначення (спецназ), 159-а ракетна бригада оперативно-тактичного призначення. Йдеться про життєписи найвідоміших керівників, службовців, випускників цих стін. Висвітлено етапи розвитку сусіднього плацу, бульвару, гаю, який сьогодні є Ковалівським парком.

Ректор університету професор Олег Семенюк сказав, що книга вперше дає можливість дізнатися про історичне коріння Ковалівського парку, куди він часто ходив у дитинстві, та приміщення бригади спецпризначення, де він свого часу проходив військові збори. Практичне значення роботи полягає, зокрема, в тому, що вона вийшла напередодні року, в якому очікується відкриття військового ліцею, де може вивчатися й історія його попередників у “палаці” на початку вул. Дворцова. Поділилися враженнями від нового видання колеги зав. кафедрою всесвітньої історії професор О. Кіян та заступник зав. кафедрою історії України доцент О. Чорний.

Учасників презентації привітав через систему скайп мешканець Санкт-Петербурга (Росія) Юрій Шепетов, матеріал про батька якого, колишнього курсанта-кіннотника, Героя Радянського Союзу, йдеться в книзі. Про своїх батьків, репресованих випускників кінної школи розповіли ветерани авіації Борис Чижов та журналістики Микола Левандовський.

Директор держархіву області, голова обласної організації Спілки краєзнавців України Олег Бабенко, краєзнавець Федір Шепель охарактеризували презентовану та інші праці автора як внесок до історичної регіоналістики.

Присутні могли оглянути виставку книг, наукових та газетних публікацій С. Шевченка, розгорнуту працівниками Наукової бібліотеки КДПУ ім. В. Винниченка.

Вихід книги практично співпав з ліквідацією в колишніх кавалерійських стінах армійського начального підрозділу спеціального призначення. На його місце з 1 вересня прийде військовий ліцей. Кіровоградська преса повідомила про нещодавні відвідини опустілого сьогодні приміщення біля Ковалівського парку голови облдержадміністрації А. Ніколаєнка, котрий вважає, що ліцеїсти мають вивчати історію старих військових стін. Презентація “Вершників на Інгулі”, у зв’язку з цим, вірогідно, може привернути увагу до цього видання як до першого потенційного майбутнього навчального посібника ліцею.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись