• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
На фізико-математичному факультеті відбулося офіційне відкриття Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень

На фізико-математичному факультеті відбулося офіційне відкриття Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень

3 грудня 2020 року відбулося офіційне відкриття Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Започаткування діяльності проєкту, який уперше реалізується в закладі, відбулося у приміщенні Центру за ініціативи його керівника декана фізико-математичного факультету професора Рената Ріжняка.

Він розпочав урочисте засідання, окреслив цілі та завдання, які стоять перед Центром. Особливо зацікавили присутніх напрямки досліджень: як знані, так і незвідані «наукові стежки». Серед них: кліометрія, історична інформатика, прикладні дослідження в спеціальних історичних дисциплінах, квантитативна історія, прикладна лінгвістика, соціоніка, рецептивна поетика, історія, філософія та соціологія науки, математико-статистичні методи в соціології, політології, психології, педагогіці, моделювання природних процесів та явищ, математичні та комп’ютерні моделі складних систем, фінансова математика, випадкові процеси та управління ризиками.

Науковців привітав проректор з наукової роботи професор Сергій Михида, якому і буде безпосередньо підпорядковуватися Науковий центр. і висловив задоволення від злагодженої роботи організаторів щодо започаткування глобального університетського проєкту. Він зазначив, що відкриття Наукового центру уможливить отримання науково-педагогічними працівниками університету, студентами, аспірантами і докторантами наукових результатів в галузі міждисциплінарних прикладних досліджень. Професор Сергій Михида побажав учасникам зібрання натхнення та успіхів у підготовці та виданні наукових праць з міждисциплінарних прикладних досліджень.

Професор Микола Садовий відзначив своєчасність започаткування такої форми наукового співробітництва, так як на факультеті уже накопичений певний досвід підготовки наукових праць з міждисциплінарного характеру.

Після виступів колег професор Ренат Ріжняк презентував результати проведеного разом з професором Наталею Пасічник та доцентом Катериною Акбаш наукового дослідження на тему «Розвиток інформатики та інформаційних технологій у технічних університетах України (1961–2011 роки)». Доповідь продемонструвала можливості міждисциплінарних студій, особливо в аспекті використання кількісних методів дослідження. Питання та коментарі висловлювали професор Юлія Харченко, професор Василь Кушнір, професор Ольга Авраменко, професор Євген Соболь, професор Володимир Гриценко, доцент Степан Паращук.

Інформацію надано навчально-науковим відділом
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись