• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Природничо-географічному факультету — 20! Сторінками історії...

Історія факультету починається з агробіологічного факультету, що був заснований 1928 року у Кіровоградському інституті соціального виховання.

Нова сторінка історії факультету відкривається 1993 року, коли після тривалої перерви відбувся набір студентів на спеціальності "Географія і біологія" та "Хімія і біологія". Фундаментальну підготовку до набору абітурієнтів на нові спеціальності у 1993 році провели доценти А.І.   Кривульченко та Л.М. Лопатенко. З листопада 2005 року на посаду декана природничо-географічного факультету обрано к.х.н., доц. Є.О.Клоца.

За останні роки факультет здобув широкого визнання та авторитету серед педагогічної та наукової спільноти, абітурієнтів. Підготовка студентів здійснюється за спеціальностями: "Географія*” (спеціалізація " Краєзнавчо-туристична робота"), "Хімія*" (додаткова спеціальність “Біологія”) - денна, державна і комерційна форми навчання; "Біологія" (додаткова спеціальність “Хімія”). Існує можливість здобути зазначені спеціальності екстерном, а особи, що вже мають іншу вищу освіту, можуть отримати на нашому факультеті додаткову спеціальність за скороченим, дворічним терміном навчання. Навчання студентів на факультеті здійснюється за ступеневою системою освіти: “бакалавр","спеціаліст", «магістр».

На факультеті функціонують 3 кафедри: географії та геоекології (зав. кафедри - д.г.н, проф. А.І. Кривульченко), хімії (зав. кафедри - к.х.н., доцент Ю.В. Бохан), біології (зав. кафедри – д.б.н., проф. Ф.П. Топольний). Факультет розміщений в окремому навчальному корпусі, обладнаному спеціалізованими лабораторіями і кабінетами, комп'ютерним класом, мультимедійними аудиторіями, навчальним природничим музеєм, фонди якого нараховують близько 1000 експонатів та куточком живої природи, де утримується понад 30 різних видів живих організмів. В даний час різними формами навчання охоплено понад 319 студентів, з них близько 74 вивчають хімію, 95 біологію, 149 - географію. Свої знання і досвід передають студентам висококваліфіковані викладачі, серед яких 4 професорів і докторів наук, 22 доцентів і кандидатів наук. Широко відомі в Україні та за її межами наукові праці докторів наук, професорів Я.Н. Данилківа, А.І.   Кривульченка, Ф.П. Топольного, Н.А. Калічіченко, кандидатів наук, доцентів В.М. Вовка, В.М. Мирзи-Сіденко, О.В.Колотухи, Л.М. Лопатенко, Ю.В.Бохан, Л.К.Святенко, О.А.Голодаєвої, О.В. Гулая, Г.Ф. Аркушиної, Л.Л. Семенюк, А.О. Дамаранського, Г.Ф. Гелевери, Миргородської О.Л..

Вчені факультету є авторами близько 700 наукових праць: підручників, навчально-методичних посібників, монографій, авторських свідоцтв та патентів на винаходи.

Студенти спеціальності “Географія*” проходять виїзні навчальні практики в мальовничих куточках України. Навчальні практики для сдентів-біологів є сезонними, що дає змогу проводити фенологічні спостереження протягом всього року. Для студентів спеціальності “Хімія*” показовим є щорічне відвідування провідних хімічних виробництв нашої країни.

Інформація надана ректоратом.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись