• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Театральні традиції ЦДПУ

Театральні традиції ЦДПУ

27 березня весь світ відзначає Міжнародний день театру. День, що дарує прекрасну нагоду згадати про театральні традиції Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім.В.Винниченка.

Любов до театру починається в ЦДПУ, либонь, з «Вернісажу талантів» – університетського фестивалю, на якому першокурсники демонструють свою креативність, артистизм та майстерність у різних видах перфомансу. Довгими осінніми вечорами під час репетицій чи за написанням та обговоренням сценаріїв танцювальних номерів, вокально-інструментальних композицій чи комічних сценок народжується не тільки дружний та згуртований колектив, але й інтерес та потяг до сцени.

Кураторські години у нашому університеті не обмежуються лише інструктажем з техніки безпеки – чи не в першу чергу викладачі ведуть своїх студентів до бібліотек, музеїв, галерей, і, звичайно, до театру.

Варто тільки поглянути на глядацький зал у дні спектаклів у Театрі корифеїв чи на виставах на Хуторі «Надія» у дні «Вересневих самоцвітів» – складно знайти більш захоплених і відданих театралів, ніж наші викладачі та студенти.

Сьогодні хочемо згадати про три аматорські театральні проєкти, що варті уваги і, безперечно, є об’єктами нашої гордості та вдячності за незабутні глядацькі враження.

Молодіжний театр «Резонанс» ім. Валерія Дейнекіна. Діє при університеті уже протягом 65 років. Він почався з невеличкого драматичного гуртка у далекому 1956 році, і донині залишається важливою частиною життя студентської молоді. Актуальні й болючі для юнацтва теми, несподівані драматичні ефекти, дивовижне поєднання традицій та новаторства – все це робить кожну постановку «Резонансу» справжньою подією культурно-мистецького життя університету та міста. Колектив дав творчий поштовх для багатьох своїх випускників, чимало з резонансівців знайшли своє покликання у професійних трупах і проектах не тільки в Україні, але й за її межами.

Сторінка театру у Facebook: https://www.facebook.com/groups/331058927234217

Молодіжний театр «Палата №6», що дебютував зовсім нещодавно, у 2016 році. Театр заснували двоє хлопців і четверо дівчат – Ірина Гелевер, Анна Шелуденко, Ігор Шелуденко, Юлія Безвюк, Юрій Таран та Ксенія Троянська – шестеро студентів та випускників абсолютно різних факультетів та напрямків. Інтерес до театрального мистецтва спершу привів їх до «Резонансу», а далі і до потреби робити щось інакше, дещо дивакувате, дещо авангардне, дещо божевільне – але «своє». Так з’явилася ідея «Палати №6» – назва повісті Антона Чехова, на думку учасників молодих акторів, найкраще передає ідею та дух їхнього театру.

«Палата №6» – це дружня і творча спільнота людей, що разом читають і обговорюють п’єси, постійно шукають нові образи і прийоми, цікавляться сучасною українською драматургією і не бояться експериментів. Нині актори готуються представити на суд глядачів свою нову постановку під назвою «Гроші як з відра»:

https://www.facebook.com/100065409668975/videos/103939218463067/

Сторінка театру у Facebook: https://www.facebook.com/groups/teatr.palata.nomer.6

Сучасний театр сатири

Трупа починалася з ідеї і любові до театру трьох людей – Романа Бутовського, Олени Франтасової та Олександра Теслі, і задумувалася, як антрепризний проектний театр, суто комедійного спрямування та з камерною атмосферою.

Утім, театр поволі розростається, набирає обертів, збільшує аудиторію, охоплює ширші теми і жанри, – у новому спектаклі, прем’єра якого відбудеться 1 квітня, задіяно вже вісім акторів. Це сьома постановка за два роки існування колективу. Молодий театр брав участь у фестивалі театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти-2020» з комедією «Не вір очам своїм». Крім того, учасники трупи займаються з юними акторами в театральній студії, працюють у різних телевізійних проєктах.

Театр, художнім керівником якого є актор, режисер, випускник мистецького факультету Роман Бутовський, об’єднує людей, що не мають відповідної професійної освіти, але мають неймовірні таланти й обдарування, нестримну творчу енергію і бажання поділитися своїм оптимізмом з іншими.

Сторінка театру у Facebook: https://www.facebook.com/sutchasnyjteatrsatyry

У ці дні святкування Всесвітнього дня театру вітаємо усіх причетних до цього найкращого з мистецтв – акторів, режисерів, драматургів, костюмерів, звукорежисерів, гримерів, декораторів, гардеробників, буфетників та білетерів. Хай у нашому місті, славному завдяки першому українському професійному театру та названому на честь корифея Марка Кропивницького, буде більше театрів: драматичних і сатиричних, академічних і арт-хаусних, професійних та аматорських! Хай кожному з них знайдеться сцена, меценати і, звичайно ж, вдячні і небайдужі глядачі!

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись