• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Ректор університету Євген Соболь дав інтерв’ю CBN:Центральноукраїнському бюро новин

Ректор ЦДПУ ім. В. Винниченка професор Євген Соболь презентує перші кроки на чолі університету, роз’яснює свою стратегію та бачення розвитку навчального закладу, розповідає про особливості вступної кампанії 2021 року.

f1

Епопея з виборами ректора Центральноукраїнського державного педуніверситету імені Винниченка, яка тривала півроку, закінчилася обранням доктора юридичних наук, професора Євгена Соболя. Зовсім мало часу пройшло з цього моменту, але вступна компанія у розпалі, і відпочивати новому очільнику універу ніколи. Тож ми поцікавилися його першими кроками на посаді.

– Мені болісно, коли я бачу, як наша молодь виїжджає за кордон, віддаючи перевагу навчанню чи працевлаштуванню в інших країнах. Тому вже зараз наша команда впроваджує в життя ті інновації, які виведуть університет на новий рівень. Простий приклад. Не секрет, що з кожним днем знижується кількість відвідувачів бібліотек. Тому університетські книгозбірні ми плануємо перетворити на сучасний, зручний та затишний освітньо-інформаційний простір. Такими ж сучасними і комфортними повинні бути їдальні. За старим корпусом є локація, де ми плануємо створити арт-простір, проводити літні класи. Крім того, будемо осучаснювати комп’ютерну базу…

– На це потрібні кошти.

– Потенціал кожного нашого факультету з надання освітніх послуг дуже великий, а нормативно-правові документи дають можливість впровадити широкий спектр освітніх послуг. Наприклад, з вивчення іноземних мов, дошкільної підготовки, психологічного розвитку, надання юридичних послуг. Ми плануємо створити відділ, який активніше розвиватиме грантовий напрямок. Зараз працюємо в напрямку створення військової кафедри, щоб готувати військових психологів, юристів або журналістів. І вже маємо підтримку Міністерства оборони. В планах – посилити профорієнтаційну складову.

Наступного тижня зберемо робочу групу, яка займатиметься осучасненням структурних підрозділів університету. Ми працюємо над питаннями заохочення і міри відповідальності кожного. Колектив повинен бути єдиним цілим. Лише так ми зможемо вивести заклад на новий рівень.

– Країна переживає непрості часи…

– Але університет працює і розвивається. Ми піклуємося як про наших викладачів, так і про студентів. Більше 13 мільйонів гривень ми направили на оплату відпускних і оздоровлення педагогів, оперативно вакцинували 360 співробітників, забезпечили безкоштовне проходження ЗНО з іноземної мови для вступу до магістратури 135 бакалаврів. Вже розроблений чіткий план інформатизації закладу з проведенням внутрішнього аудиту та відповідними фінансовими кроками, які дозволять проводити цю роботу системно.

– У вашій передвиборчій програмі мова йшла про стратегію розвитку університету.

– Так. Наступний крок – розробити разом з колективом дорожню карту. В кожного співробітника закладу, педагога і студента буде можливість надати пропозиції, проявити ініціативу. Ми продовжимо розвивати наш виш у трьох сталих напрямках – освіта, наука та вплив на суспільство, щоб перейти від Університету 1.0 до Університету 3.0.

– Повернемося до вступної кампанії. Як ви оцінюєте її перебіг?

– Для мене важливо, щоб виш працював, як годинник, і надав можливість вступити до нас усім охочим. Він так і працює. Додам, що для всіх абітурієнтів готується приємний і цікавий сюрприз – унікальна церемонія посвяти в студенти. Наш університет – освітня перлина в центрі країни зі сторічною історію та добрими традиціями. Ми оптимістично дивимося в майбутнє.

Питання про те, яких рішень чекають від нового керівника університету в період вступної кампанії, ми задали завідувачці кафедри філософії, політології та міжнародних відносин, доктору філософських наук, доценту ЦДПУ імені Винниченка Юлії Харченко.

– Я – випускниця нашого університету, тому його престиж і розвиток для мене є речами особистими. Зазначу, що образ сучасного педагогічного університету і високі місця в загальноукраїнському рейтингу – це результат постійної кропіткої праці усього колективу.
Поточна вступна кампанія, як і в попередні роки, демонструє високий інтерес абітурієнтів до нашого університету. Думаю, що на це вплинуло не лише надання якісних освітніх послуг, але й показник рівня підготовки наших випускників, котрі успішно працевлаштовуються за фахом по завершенні навчання.

Вважаю обрання новим ректором Євгена Соболя посиленням нашого вишу. Стратегія кафедроценризму, запропонована ним, суттєво збагачує освітній процес, наближує нас до європейських стандартів і діджиталізує навчання, дозволяє студентам якісно навчатись як в аудиторії, так і дистанційно. Сторічна історія нашого педагогічного вишу має достойну перспективу.

Відповідальна секретарка приймальної комісії, доцентка кафедри методик дошкільної та початкової освіти Вікторія Вдовенко пояснила особливості цьогорічної вступної кампанії.

f2

Вікторія Вдовенко

– 2020-го через пандемію і карантин були зсунуті терміни на серпень. Цього року ми повернулися до звичного режиму. Щодо змін… Змінилася кількість заяв, які може подати абітурієнт при вступі у заклади вищої освіти, – до п’яти за державним замовленням і до 30 на навчання на комерційній основі. Тому абітурієнтам при визначенні пріоритетів потрібно підійти до цього моменту дуже виважено та ретельно перевіряти, як називається спеціальність. Після подання заяви змінити пріоритетність уже неможливо. У нас був випадок, коли дівчина хотіла вчитися на вчителя української мови та літератури на факультеті філології та журналістики, а в електронному кабінеті відмітила спеціальність «Журналістика». Вона використала усі п’ять пріоритетів на бюджет, а тому навчатися на вчителя української мови зможе лише на комерційній основі.

(В університеті бакалаврський рівень вищої освіти можна отримати за 33 спеціальностями, – авт.)

Ми будемо приймати заяви на бакалаврат і магістратуру до 18:00 23 липня. Ще одна новація цього року: при вступі до магістратури на всі спеціальності потрібно скласти ЄВІ (єдиний вступний іспит) з іноземної мови. Цей іспит проходить у форматі ЗНО. Деякі вступники не зорієнтувалися, не зареєструвалися та не пройшли ЄВІ в основну сесію. Такі абітурієнти можуть піти на додаткову спеціально організовану сесію. Реєстрація – з 27 липня до 5 серпня. Сесія проходитиме 11 вересня, а навчання почнеться 1 жовтня. Тож у багатьох абітурієнтів ще є шанс цього року вступити до магістратури.

– А якщо людина хоче отримати другу вищу освіту?

– Тоді можна скористатися можливістю так званого перехресного вступу до магістратури. Документи приймаємо до 23 липня, але буде ще додатковий набір у вересні. Тобто ви можете мати диплом бакалавра з однієї спеціальності, а вступити до магістратури на іншу. І тут не потрібно комплексувати через те, що перша освіта була здобута ще в минулому столітті. Девіз нашого часу – навчання протягом усього життя. Я сама, закінчивши фізмат у 1996 році, позаминулого літа вступила до магістратури, цієї зими вже отримала диплом магістра зі спеціальної освіти і дуже задоволена.

– Про які новації ми ще не розповіли?

– На базі ОКР (освітньо-кваліфікаційного рівня, – авт.) «молодший спеціаліст», тобто після коледжу, можна вступити на комерційній основі на другий чи третій курс. А можна на перший на бюджетні місця за скороченим терміном навчання, маючи два ЗНО та склавши вступне випробування за фахом в університеті. Наприклад, на бюджетній основі можна поступити на такі спеціальності, як фізика, трудове навчання, технологія виробів легкої промисловості, початкова освіта, музичне мистецтво тощо. Вся інформація викладена на університетському сайті.

Голові Студради педунівера Олексію Кісенку ми задали пряме запитання: чому навчатись варто саме в нашому виші? І отримали таку ж пряму відповідь.

f3

Олексій Кісенко

– Є декілька факторів, які роблять наш університет хорошим вибором для кожного абітурієнта. Перш за все, в університеті дуже якісний і професійний викладацький склад, який надає знання не гірші, ніж у відомих університетах міст-мільйонників. Це неодноразово підтверджувалося чільними місцями у всеукраїнських рейтингах.

(Нагадаємо, що в липні ЦДПУ знову визнали одним з найкращих педагогічних закладів вищої освіти України, – авт.)

По-друге, відкритість адміністрації до студентів. Ініціативи студентства чують, нам допомагають. Це робить студентам дуже велику послугу, тому що вони мають можливість не лише навчатися і використовувати те, що вже є, а, власне, брати участь у розвитку університету і потрошку формувати його в такому вигляді, в якому вони його бачать.

В освіті зараз домінує концепція студентоцентризму. Євген Юрійович є поборником цього принципу, тому він дуже активно залучає студентів до участі в управлінні справами університету. Ми як студентське самоврядування беремо участь у багатьох дорадчих органах, нарадах при ректорові, тому можна сказати, що впливаємо на те, яким чином функціонуватиме університет сьогодні і завтра.

Зараз, поки студенти на канікулах, ми напрацьовуємо наше бачення стратегії розвитку університету на наступні п’ять років, а вже з початком навчального року ми зустрінемося з Євгеном Юрійовичем. Обговоримо, опрацюємо і вже будемо бачити більш струнку концепцію розвитку студентської активності в університеті.

Ну і третій фактор привабливості університету – його розташування. Ми знаходимось в центрі Кропивницького. Саме місто затишне і доволі недороге для студента, що дуже важливо. Воно доброзичливе до молоді, тому студент тут буде почуватися комфортно.

Лара Гуріна, спеціально для CBN

Фото Ігоря Філіпенка

Джерело: https://cbn.com.ua/2021/07/22/tsentralnoukrayinskyj-derzhavnyj-peduniversytet-versiya-3-0/?fbclid=IwAR0B0HSKTM-nokfiKOV8SGUS5aLfijwa0oxcWKPg6-CMX319wO03hb1EgJc



Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись