• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Першокурсники факультету математики, природничих наук та технологій пройшли тренінг «Життя без булінгу»

Першокурсники факультету математики, природничих наук та технологій пройшли тренінг «Життя без булінгу»

Початок навчання для студентів та студенток факультету математики, природничих наук та технологій уже запам’ятався цікавими і нестандартними формами проведення занять. У межах вивчення дисципліни "Соціально-екологічна безпека життєдіяльності" та, зокрема, теми «Небезпеки соціального середовища» студентам спеціальностей "Трудове навчання та технології" та "Цифрові технології", "Технологія виробів легкої промисловості" організовано інтерактивну дискусію «Життя без булінгу».

Захід провели доцентки кафедри теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності Оксана Абрамова та Ольга Пуляк. Також у дискусії взяла участь кураторка груп – докторка педагогічних наук, доцентка Людмила Чистякова. Захід проходив з дотриманням усіх потрібних санітарних вимог.

У вступній частині вдалося налагодити комунікацію між учасниками тренінгу за допомогою вправ на створення психологічного клімату та налаштувати їх на активну роботу. Модерована інтерактивна дискусія дала змогу учасникам тренінгу з’ясувати, наскільки ця проблема є актуальною в суспільстві. Окрім того, важливою та інформативною була міні-лекція «Булінг. Його різновиди. Основні нормативно-правові документи», яка дозволила студентам ознайомитися із Положенням про запобігання та протидію булінгу в Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка. Під час роботи в групах учасники обговорювали причини виникнення проблеми цькування в колективі та напрацьовували шляхи протидії цьому явищу, які, на їхній погляд, є найдієвішими.

Також на тренінгу активно використовувалися руханки, вправи з плакатами, учасники мали змогу ділитися емоціями, переживаннями, рефлексувати. Приємним сюрпризом для учасників тренінгу була перерва заходу на кава-паузу.

Для проведення таких занять викладачам теж потрібно вчитися й удосконалюватися. Тренерки цього заходу Оксана Абрамова та Ольга Пуляк проходять навчання для підвищення кваліфікації за освітньою програмою «Школа інформування та комунікації», що проводиться в рамках проєкту «Підвищення інформаційно-комунікаційного потенціалу ОГС Східної та Центральної України» й реалізується за фінансової підтримки National Endowment for Democracy (NED). У рамках навчання викладачки засвоюють ключові принципи, які сприяють розвитку комунікації, а також вчаться будувати і розвивати навички міжособистісної комунікації, як-от: спостережливість, активне слухання та фактичне мислення. Під час навчання викладачки також брали участь у тренінгах «Публічні виступи і взаємодія з аудиторією», «Сторітелінг як інструмент впливу», «Основи фасилітації» та інші.

(Фото з сайту факультету математики, природничих наук та технологій ЦДПУ)

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись