• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Незабутня поїздка до Павлиша

Щороку з ініціативи кафедри педагогіки дошкільної та початкової освіти факультету педагогіки та психології проводиться науково-практична інтернет-конференція «Вивчення і впровадження в навчально-виховний процес середньої та вищої школи педагогічних ідей Василя Сухомлинського». І щороку учасники цієї конференції та студенти нашого факультету мають щасливу нагоду відвідати Павлиський педагогічно-меморіальний музей Василя Сухомлинського та Павлиську школу. В книзі записів відвідувачів музею можна знайти запис іншого видатного педагога сучасності Шалви Амоношвілі, зроблений ним під час відвідин Павлиської школи десять років тому: «Василий Александрович Сухомлинский, – писав Амонашвілі – есть классик мировой педагогики. Любой классик – носитель Слова Педагогической Истины из будущего, даритель Мудрости, гуманизма, Мудрости любви. Страна, у которой есть такой сын, не будет искать педагогику где-то…». То ж нам треба прислухатися до цієї думки і наближатися до розуміння вчення Сухомлинського як до «носія Слова Педагогічної Істини». Саме таке наближення до постаті видатного земляка відбулося під час цьогорічних відвідин Павлиського музею.

З глибоким інтересом та душевним трепетом студенти оглядали рукописи директора Павлиської школи, його записи з аналізом відвіданих уроків, познайомилися з іншими архівними документами. Особливе зацікавлення викликали учнівські зошити учениці цієї школи, а тепер академіка Національної академії педагогічних наук України Ольги Василівни Сухомлинської, доньки Василя Олександровича, котрій в цьому році 29 вересня виповнилося 70 років.

Велике враження на відвідувачів справила меморіальна квартира Василя Олександровича з його величезною бібліотекою. Оглядаючи робочий кабінет вченого, студенти почули цікаву розповідь про роботу Сухомлинського як директора школи, який починав свій робочий день о 4-й годині ранку, працюючи над рукописами своїх статей та книжок. А о 8-й годині вже стояв на ганку школи, зустрічаючи дітей, котрі прийшли на заняття.

Студентка 2-го курсу Проценко Катерина повідомила присутнім цікаві відомості про педагогічну діяльність відомого педагога. Після екскурсії музеєм студенти прослухали доповіді Горпинко Ксенія («В. О. Сухомлинський «Як виховати справжнього педагога»), Полтавської Світлани («Павлиська середня школа як новаторський навчально – виховний заклад») та Бавінової Юлії («Виховання всебічно розвиненої особистості в педагогічній діяльності В. Сухомлинського»), взяли участь в їх обговоренні.

Пережиті враження, думки, що з’явилися під час відвідин цієї Мекки української педагогіки запам’ятаються студентам на все життя.

Допомогу в організації поїздки в Павлиш надав студентський профком Кіровоградського державного педагогічного університету.

Інформацію підготували викладачі кафедри
педагогіки дошкільної та початкової освіти
Баранюк І. Г. та Андросова Н.М.

Інформацію надано медіа групою "Університетський меридіан"

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись