• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

«Зелена Брама. Літо 1941-го: героїзм і трагедія 6-ї та 12-ї армій»

29-30 вересня 2016 року на базі Університету відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Зелена Брама. Літо 1941-го: героїзм і трагедія 6-ї та 12-ї армій».

Далекого літа 1941 року в урочищі Зелена Брама, в межиріччі річок Синюхи та Ятрані, розгорнулася смертельна битва між радянськими та німецькими військами. Підсумком запеклих боїв, що ввійшли в історію під назвою «Уманська битва», стало оточення й знищення 6-ї та 12-ї радянських армій під командуванням генералів І.М. Музиченка та П.Г. Понєдєліна. За даними німецької сторони лише в полон потрапило більше 100 тисяч радянських бійців та офіцерів. Не оминула гірка доля полону й обох командармів. Одним з останніх рубежів оборони радянських воїнів став лісовий масив Зелена Брама. За влучним висловом Є.А. Долматовського, влітку 1941 року йому судилося стати «фортецею без оборонних стін та ровів». Нині і через 75 років місця боїв у межиріччі Синюхи та Ятрані продовжують залишатися величезною братською могилою для бійців імена яких, на жаль, невідомі.

Захід зібрав науковців, пошуковців, студентів та всіх небайдужих до трагедії, що сталася 75 років тому на території сучасної Кіровоградщини. З вітальним словом до гостей звернулись проректор Університету з науково-педагогічної роботи – Ірина Козир, заступник начальника управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської ОДА – Лідія Шатна, радник голови Кіровоградської ОДА – Микола Сухомлин. Під час відкриття конференції, виступаючі наголосили на необхідності збереження історичної пам’яті про страшні події Другої світової війни та об’єктивності у їх вивченні.

Тривалий час радянська влада перешкоджала історикам займатися вивченням загибелі 6-ї та 12-ї радянських армій влітку 1941 року. Сьогодні, в умовах нової війни, як ніколи актуальним є повернення пам’яті про загиблих солдатів, які захищали Батьківщину. До початку роботи конференції були підготовлені виставки – «Командири Зеленої Брами» (реконструкція портретів, автор – Олександр Чорний), «Військова техніка часів Другої світової війни» (моделі-копії, Клуб історико-технічного стендового моделювання у Кіровоградській області), «Зелена Брама на сторінках наукових та періодичних видань» (Наукова бібліотека КДПУ). Також на захід з виставкою-продажем книг, з поміж яких було і знакове дослідження В.В. Даценка «Зеленая Брама: Возвращение к легенде», завітало видавництво «Імекс-ЛТД».

Під час роботи конференції було порушено ряд важливих проблем для вивчення трагедії 6-ї та 12-ї армій влітку 1941 року в урочищі Зелена Брама. Зокрема, було обговорено постаті Є.А. Долматовського, К.М. Симонова, Д.І. Фартушняка, завдяки подвижницькій роботі яких трагічні, і водночас, драматичні події в межиріччі Синюхи та Ятрані не перетворилися на чергову білу пляму в історії війни, в історії нашого регіону та нашої країни. Також учасники конференції привернули увагу до долі солдатів та офіцерів, до проблеми історичної пам’яті про Уманський котел та проблеми охорони пам’яток культурної спадщини часів Другої світової війни.

30 вересня 2016 року учасники конференції відвідали місця боїв в урочищі Зелена Брама (нині Новоархангельський район) та Народний музей с. Підвисокого, в якому оглянули експозицію, присвячену бійцям і командирам 6-ї та 12-ї армій. Також учасники конференції зустрілися з учнями місцевої школи та сільською громадою, яким розповіли про трагічні події, що відбулися на їхній малій Батьківщині 75 років тому.

Інформацію надано медіа групою "Університетський меридіан"

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись