• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Олег Семенюк: «Сьогодні конкуренція іде не між вищими навчальними закладами, а між містами»

Олег Семенюк: «Сьогодні конкуренція іде не між вищими навчальними закладами, а між містами»

11 вересня 2018 року в залі засідань вченої ради ЦДПУ імені Володимира Винниченка відбулася прес-конференція, на якій ректор університету Олег Семенюк та відповідальний секретар приймальної комісії Наталія Подопригора розповіли присутнім представникам ЗМІ про результати цьогорічного набору, поділилися своїм баченням проблем і перспектив розвитку вишу та відповіли на питання журналістів.

Підводячи підсумки вступної кампанії-2018, Олег Анатолійович констатував, що попри те, що загальна кількість абітурієнтів цього року зменшилася, університету вдалося залучити навіть більше нових студентів, ніж торік – 1138 осіб на денну та 436 на заочну форму навчання (бакалаврат, магістратура, на здобуття ступеня доктора філософії та доктора наук). Причому вступна кампанія ще не завершилася, до кінця вересня ще триватиме, зокрема, набір до магістратури заочної форми навчання.
Коментуючи ситуацію з нібито низькими балами ЗНО у вступників на педагогічні спеціальності , ректор ЦДПУ імені В. Винниченка зазначив, що цього року середній бал абітурієнтів, котрі претендували на навчання у виші, склав 155,1 бала (повна загальна середня освіта) та 148,5 бала (молодші спеціалісти). Середній бал ЗНО у зарахованих вступників навіть трохи вище – 157,6 бала.
Під час прес-конференції були висвітлені й найбільш гострі питання життя університету, насамперед ситуація щодо переведення музичного відділення мистецького факультету з корпусу на вулиці Дворцовій. Головною причиною такого кроку Олег Семенюк назвав оптимізацію витрат, адже утримання згаданого корпусу складало близько 1 млн 400 тис. грн. на рік – сюди входить оплата оренди, комунальних послуг та зарплатні обслуговуючому персоналу. До того ж, як пояснив ректор, кількість студентів музичного відділення надто мала як на будівлю площею близько 700 кв.м., і зрештою, на його думку, їм буде комфортніше у відремонтованих аудиторіях та утеплених корпусах.
Характеризуючи загалом ситуацію з вищою освітою в Україні, ректор ЦДПУ імені В. Винниченка Олег Семенюк зазначив, що сьогодні конкуренція іде не між навчальними закладами, а між містами. Близько 50% держзамовлення припадає на великі міста – Київ, Львів, Харків, і останнім часом про себе як про міста для студентської молоді все потужніше заявляють Суми та Вінниця. Туди відбувається освітня міграція, а значить, приходять і гроші. Олег Анатолійович розповів, що в поліпшенні цієї ситуації університет пропонує співпрацю міській владі, а також закликав журналістів пам’ятати про це і поруч із висвітленням проблемних питань життя Кропивницького, що, безсумнівно, є важливим, приділяти увагу подіям, які формують позитивний імідж міста. І принагідно запросив присутніх на заходи з відзначення 100-річчя всесвітньо відомого педагога, чиє ім’я є «брендом» Кіровоградщини, Василя Сухомлинського.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись