• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Перемога студентів фізико-математичного факультету на олімпіаді з програмування

Перемога студентів фізико-математичного факультету на олімпіаді з програмування

15 вересня 2018 року відбувся ІІ (регіональний) етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, у якому взяли участь дві найкращі і найдосвідченіші команди нашого університету: CUSPU_NotFound (у складі магістрантів ІІ курсу Юлії Носко, Володимира Міхава та Віктора Туртуріки) та CUSPU_HelloWorld (у складі магістрантів І курсу Дмитра Мельника, Марини Сокол та Микити Майорова). У цьому році другий етап для команд Центрального регіону (Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська та Черкаська області) проходив у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара, який прийняв естафету від нашого університету.

Історія міжнародного командного чемпіонату з програмування почалася зі змагань, що проводилися в Техаському університеті ще в 1970 році, а з 1989 року організацією займається університет Бейлора. Проводиться він під егідою асоціації обчислювальної техніки (ACM), а в різний час спонсорами турніру ставали компанії Apple, AT & T і Microsoft. З 1997 року і по теперішній час генеральним спонсором є компанія IBM.

За умовами Олімпіади, кожна команда повинна складатись із трьох студентів вищих навчальних закладів або аспірантів першого року навчання. У кожному турі команда отримувала комп'ютер і від восьми до дванадцяти завдань на п'ять годин. Перемагала команда, яка розв’язала правильно найбільше число завдань з найменшим штрафним часом. Від інших олімпіад з інформатики цей турнір відрізняється збільшеною кількістю завдань, на які дається порівняно невеликий час. До того ж, оскільки кожній команді дається тільки один комп'ютер, вкрай важливими для переможного результату є навички ефективної та злагодженої командної роботи.

Студенти фізико-математичного факультету нашого університету вже не перший рік беруть участь у міжнародному командному чемпіонаті з програмування. 2016 року команда KSPU_NotFound була восьмою на ІІ етапі змагань. Торік на другому етапі успішно виступили вже дві команди – KSPU_HelloWorld стала дев’ятою, а KSPU_NotFound фінішувала дванадцятою. Але в жовтні 2017 року саме команда KSPU_NotFound у складі Юлії Носко, Віктора Туртуріки та Володимира Міхава стала призером ІІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування.

А цього року на ІІ етапі змагань серед 38 університетських команд Центрального регіону команда CUSPU_HelloWorld фінішувала з 11-м результатом. У свою чергу, команда CUSPU_NotFound показала 4-й результат і здобула ІІІ місце, що дозволить їй взяти участь у наступному етапі змагань у складі першої ліги, тобто позмагатися у півфіналі світової першості ACM-ICPC, що відбудеться наприкінці жовтня одночасно на двох майданчиках: у Політехнічному університеті Бухареста (Румунія) та у Вінницькому національному технічному університеті.

Таким чином, вперше за історію університету та фізико-математичного факультету команда з програмування ЦДПУ ввійшла до першої ліги, тобто до півфіналу світової першості. Бажаємо нашій команді CUSPU_NotFound гідно й переможно виступити в жовтневому змаганні!

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись