• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Міжнародна науково-практична конференція та Всеукраїнські педагогічні читання до 100-річчя Василя Сухомлинського

Міжнародна науково-практична конференція та Всеукраїнські педагогічні читання до 100-річчя Василя Сухомлинського

4–5 жовтня 2018 року на базі Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відбувається Х Міжнародна науково-практична конференція та XХV Всеукраїнські педагогічні читання «Творча спадщина Василя Сухомлинського у вітчизняному та міжнародному вимірах».

Заходи з ушанування всесвітньо відомого педагога та гуманіста Василя Олександровича Сухомлинського розпочалися з урочистостей та пленарного засідання в Обласному академічному музично-драматичному театрі імені М.Л. Кропивницького. Після мистецької замальовки «Павлиські казки» на сцену піднялися голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко та заступниця голови обласної державної адміністрації Світлана Лобанова, які звернулися з привітальним словом до гостей наукового зібрання з усіх куточків України і з-за кордону та вручили грамоти й подяки Міністерства освіти та науки України, а також надзвичайно почесну відзнаку Нагрудний знак «Василь Сухомлинський». Крім того, були зачитані вітання від Голови Верховної Ради України та комітету з питань освіти й науки ВР, Європейської академії імені Януша Корчака (м. Мюнхен); спеціальний ролик для учасників зібрання записав ад’юнкт-дослідник з Університету Монаш (Мельбурн, Австралія) Алан Кокерілл.

Суголосного мистецького забарвлення урочистостям надали вокальні виступи викладачів мистецького факультету ЦДПУ імені В. Винниченка – доцента кафедри вокально-хорових дисциплін та методики музичного виховання Сергія Дьоміна, народного ансамблю популярної, класичної та сучасної української музики «Юність» під керівництвом доцента кафедри музичного мистецтва і хореографії Геннадія Бродського – та їхніх вихованців Влада Кашпуренка, Олени Колосюк, Артема Гасленка, Віри Кузьменко. Також гості науково-практичної конференції та педагогічних читань побачили вражаючі танцювальні постановки від народного хореографічного ансамблю «Пролісок» (очільник – народний артист України, професор кафедри музичного мистецтва та хореографії Анатолій Коротков), народного ансамблю бального танцю «Конвалія» (художній керівник – заслужений працівник культури України, доцент кафедри музичного мистецтва і хореографії Ігор Спінул), народного художнього колективу ансамблю сучасної хореографії «Час Пік» (керівник – відмінник освіти України Ірина Мурована).

Потому розпочалося пленарне засідання Х Міжнародної науково-практичної конференції та XХV Всеукраїнських педагогічних читань «Творча спадщина Василя Сухомлинського у вітчизняному та міжнародному вимірах». Несподівано неймовірний щирий тон засіданню надала донька шанованого педагога та гуманіста Ольга Сухомлинська, доктор педагогічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України. Свій виступ вона назвала «Мій батько» і зворушливо розповіла про Василя Олександровича насамперед про людину з непростою життєвою долею. Певно, це спонукало і наступних спікерів іноді відхилятися від підготовлених наукових доповідей та ділитися з присутніми власними життєвими історіями, пов’язаними з Василем Сухомлинським. На пленарному засіданні виступили: доктор психологічних наук, професор, дійсний член НАПН України Іван Бех, доктор філологічних наук, професор, академік Академії наук вищої школи Григорій Клочек, доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України Олександра Савченко. Наголосити на міжнародному вимірі спадщини Василя Сухомлинського були покликані виступи науковців з Китайської народної республіки: керівника Китайської академії педагогічних досліджень Інь Чуань та доктора педагогічних наук, професора, Інституту міжнародних і порівняльних досліджень Пекінського педагогічного університету Сяо Су.

Після перерви робота Х Міжнародної науково-практичної конференції та XХV Всеукраїнських педагогічних читань продовжилася на секційних засіданнях за такими напрямами: «Василь Сухомлинський і його педагогічна система як соціально-педагогічне явище», «Реформування сучасної освіти крізь призму здобутків Василя Сухомлинського», «Ідеї Василя Сухомлинського у змісті підготовки майбутніх учителів», «Художній світ Василя Сухомлинського», «Василь Сухомлинський в контексті доби: артефакти і репрезентації у бібліотеках, музеях, медіа просторі».

5 жовтня учасників Х Міжнародної науково-практичної конференції та XХV Всеукраїнських педагогічних читань «Творча спадщина Василя Сухомлинського у вітчизняному та міжнародному вимірах» чекають заходи в НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ліцей імені Василя Сухомлинського»: екскурсія меморіальним музеєм В.О. Сухомлинського, ознайомлення з територією школи; зустріч із педагогічним колективом закладу; театральні мініатюри від учнів школи.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись