• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Із задоволенням та блиском в очах

Із задоволенням та блиском в очах

Упродовж чотирьох днів, з 9 по 12 вересня цього року, на базі Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв проходив регіональний пленер із живопису, організований кафедрою образотворчого мистецтва та академічних дисциплін цього навчального закладу. Учасниками стали 22 студенти, які представляли сім навчальних закладів України: Львівську національну академію мистецтв, Косівський інститут ІДМ ЛНАМ, Херсонський державний університет, Центральноукраїнський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка (м. Кропивницький), Харківський національний педагогічний університет ім. Г. Сковороди, Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки (м. Луцьк), Криворізький державний педагогічний університет.

Мета творчого пленеру – саморозкриття студентів, обмін досвідом і вдосконалення навичок із живопису. Організатори передбачили виконання навчально-творчих завдань на розвиток колористичного бачення і навичок з відбору оптимального мотиву, композиції етюду, роботи кольоровими відношеннями, передачі стану природи у процесі роботи над етюдом пейзажу чи пейзажу з архітектурою.

Такі заходи важливі для підтримки талановитої студентської молоді.

Учасниками пленеру в Карпатах від кафедри образотворчого мистецтва та дизайну під керівництвом доцента кафедри, к. п. н. Гарбузенко Лариси Володимирівни стали студенти групи ОМ 15 Б (6.020205 Образотворче мистецтво*) та МО 18 М 014.12 Середня освіта (образотворче мистецтво) Балах Дарина, Добриніна Ірина, Заремська Ольга, Кошарова Юлі, Кравченко Світлана, Прокушкіна Анна, Русіна Аліса, Степанова Людмила та  Нижник Катерина.

Із задоволенням та блиском в очах студенти працювали над виконанням етюдів, обираючи найрізноманітніші мотиви у запропонованих локаціях у Косові (річка Рибниця, Гук, Міська гора, Верховинський перевал).

Окрім виконання пленерних завдань, організатори провели культурно-екскурсійну програму. Пізнавальною була екскурсія в Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини. Відвідування приватної творчої майстерні художника-кераміста Любомира Макара і проведений ним майстер-клас із гончарства справили незабутні враження.

По завершенні пленеру відбулося підбиття підсумків – виставка робіт, нагородження авторів грамотами та подяками у номінаціях «Краще композиційне вирішення», «Краще колористичне вирішення», «Оригінальність стилю та манери виконання», «Створення художнього образу». Робота Нижник Катерини була відзначена цінним подарунком від художника Васия Дутки. Для фондів КІПДМ ЛНАМ відібрані, як кращі роботи наших студентів: Кравченко Світлани, Заремської Ольги, Балах Дарини, Степанової Людмили, Прокушкіної Анни поповнили художні фонди Гуцульщини. Усі учасники отримали сертифікати про участь у регіональному пленері з живопису та пам’ятні подарунки на згадку про перебування в Косівському інституті ПДМ ЛНАМ.

Завершенням програми пленеру стала фотовиставка та перегляд відеоматеріалів про хід пленеру, виконання українських пісень і танців, інсталяція з використанням різних видів народного мистецтва та побуту Гуцульщини. Розважальний вечір біля вогнища ще більше згуртував студентське товариство, залишив незабутні спогади і сподівання про зустріч наступного року.

Принагідно хочемо подякувати ректорату, профкому студентів ЦДПУ ім. В. Винниченка ім. В. Винниченка, завідувачу кафедрою образотворчого мистецтва та дизайну за сприяння і підтримку.

Інформацію підготувала Лариса Гарбузенко,

доцент кафедри образотворчого мистецтва та дизайну

Інформацію надано мистецьким факультетом
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись