• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Стажування студентів факультету іноземних мов ЦДПУ

У минулому семестрі декан факультету іноземних мов Олександр Білоус запропонував студентам факультету рівня  магістр взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Завдяки цій програмі ми мали можливість опрацювати іншомовні теоретичні джерела для наших магістерських робіт та відчути на собі як це – бути частиною європейського суспільства.

 Організація надала стипендії та можливість перебування у Німеччині протягом двох місяців студентам, що пройшли конкурсний відбір, а саме представлення плану своїх магістерських робіт та перспективи пошукової роботи в Німеччині.

Представники організації Hanns-Seidel-Stiftung гостинно зустрічають кожного студента у своєму бюро та всіляко допомагають йому у разі потреби. Пан Крегер, який консультував мене щодо цієї програми ще до вильоту з України привітно зустрів мене та пояснив головні моменти, умови та особливості моєї участі у програмі, відповів на всі мої питання, дав корисні поради та завжди був готовий допомогти у разі потреби. До того ж, він представив мене керівнику студентської групи у місті, в якому я жила завдяки чому в план моїх дій додалися екскурсія на виноробню з подальшою дегустацією вин, відвідування лекції у Франкфурті та перегляд театральної п’єси під відкритим небом. Пан Чепала особисто проінформував мене щодо особливостей програми та подорожі до Берліну, порадив як краще дістатися до місця призначення, що взяти з собою та до чого готуватися. Він піклувався про кожного учасника програми як декан піклується про кожного свого студента. Під час нашого перебування у Берліні він постійно супроводжував нашу групу, пояснював всі незрозумілі моменти, координував нас та цікавився кожним студентом, його життям, самопочуттям та успіхам у навчанні.

Крім можливості перебування в Німеччині протягом двох місяців студентам-стипендіатам було запропоновано відвідати Берлін з метою прослухання лекцій професорів присвячених 70-тиріччю федеративної республіки Німеччини. Під час перебування в Берліні було заплановано проведення наступних заходів:

  • 05.05 – Лекція з теми «Історія Німеччини з урахуванням політичних та історичних аспектів міста Берлін», яку проводив Олександр Кроп, спеціаліст з роботи з відвідувачами.
  • Лекція з теми «70 років конституції – 70 років федеративній республіці Німеччини. Огляд історії Ніімеччини останніх 70 років», яку проводив професор Ганс_Петер Нідермаєр.
  • 06.05 – Екскурсія по Рейхстагу
  • Лекція з теми «Союзники з заходу та створення конституції 1948-1949», яку проводив доктор Міхаель Фельдкамп.
  • Лекція з теми «Громадяни всього світу, подивіться на це місто! – історія Берліну останніх 70-ти років», яку проводив Олександр Кроп.
  • 07.05 – Подорож до Потсдаму та екскурсія по палацу Сансусі.
  • Екскурсія по колишній в’язниці Штазі.

Представники організації належним чином подбали про забезпечення студентів всім необхідним під час подорожі починаючи із бронювання номерів у чотиризірковому готелі та закінчуючи супроводом представника цієї організації доктора Міхаєля Чепали протягом всього часу перебування в Берліні.

Неможливо повністю окреслити вплив цієї подорожі, адже вона вплинула на не тільки на мій рівень теоретичних та практичних знань, а й на моє світосприйняття. Постійно проводиш паралелі між рідним містом та ставшим майже рідним Майнцем. На початку мого перебування в Німеччині все здавалося таким дивним, незвичним та навіть трохи лякаючим – незнайоме місто, інші звичаї та культура, мова, яку ти наче вивчав, але яку все ж складно розуміти на слух. Але той факт, що місто, в якому я перебувала більшість часу, Майнц – великий центр туризму, в якому можна зустріти людей різних країн допоміг відчути себе у потрібному місці таким самим мешканцем, як і інші. Згадуючи слова Павла Грабовського «Рідна мова на чужині ще милішою стає.» починаєш розуміти всю доречність і правдивість сказаного, адже почувши рідну мову від місцевих студентів, викладачів або подорожуючих відчуваєш себе більш невимушено і, так би мовити, «в своїй тарілці». Більшість часу я провела у місті Майнц. Це надзвичайне місто, столиця федеральної землі Райланд-Пфайльц та важливий туристичний центр. Мені пощастило працювати під керівництвом професорки Університету імені Йоханеса Гутенберга доктора Маріон Грайн. Вона зробила надзвичайний внесок до соєї магістерської роботи, допомігши мені з пошуком корисних літературних джерел та даючи настанови як краще оформити теоретичну частину роботи, на які моменти потрібно особливо звернути увагу та як розробити практичний розділ роботи. Університет імені Йоханеса Гутенберга входить до десяти найбільших університетів Німеччини. Університет має в розпорядженні велику головну бібліотеку та 9 фахових бібліотек, що розміщені у кожному навчальному корпусі, що є перевагою для студента, що приїхав шукати інформацію.

Завдяки цій подорожі я познайомилася з неймовірними людьми з різних куточків світу – Іспанії, Німеччини, України, Китаю, Нігерії, Румунії, Росії та Індії. Для більшості німецька мова є другою іноземною, що неабияк допомагає долати бар’єри під час спілкування.

Якщо мені ще раз випаде така можливість – брати участь у подібній програмі, я обов’язково скористаюся нею. До того ж, не можна відмовляти людям, які запрошують тебе приїхати знову та добре оцінюють твій рівень знань. Ця програма – неймовірна можливість для студентів всього світу відвідати Німеччину, поглибити свої знання, стати студентом європейського вишу, познайомитися з цікавими людьми та розширити свій світогляд.

Світлана Трішкіна
магістрантка факультету іноземних мов

Інформацію надано факультетом іноземних мов
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись