• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Профком

Весняний та осінній відпочинок членів профспілки в 2019 році

Весняний та осінній відпочинок членів профспілки в 2019 році

Сезон 2019 року відкрили, як завжди в травні, екскурсією до м. Запоріжжя. Проїхалися через усе місто Соборним проспектом – однією з найдовших центральних вулиць міста в Європі. Загальна довжина цієї вулиці складає майже 11 км і входить до переліку «7 чудес Запоріжжя». Вона з’єднує Привокзальну площу із Запорізькою, що розташована поблизу Дніпровської ГЄС. Побачили відомий музичний «Годинник закоханих», який щогодини грає уривок з пісні до кінострічки «Весна на Зарічній вулиці» – неофіційного гімну міста «Коли весна прийде, не знаю…» та Свято-Покровський кафедральний собор, що розташований поблизу Соборної площі. Екскурсія закінчилася на водосховищі оглядом відомої Дніпровської гідроелектростанції та чудової панорами Дніпра з дніпровськими порогами.

Найцікавішою була екскурсія до музею «Мотор Січ», експозиція першого поверху якого присвячена історії створення та розвитку відомого Запорізького моторобудівного заводу. Усіх відверто вразила представлена унікальна колекція поршневих та реактивних авіаційних двигунів, що випускалися заводом у різні його періоди, найбільший з яких установлюється до літаків «Руслан» та «Мрія». Також цікавою для відвідувачів виявилась і колекція мотоциклів вітчизняного та зарубіжного виробництва минулого століття, що розташована на другому поверсі музею.

Головною родзинкою екскурсійного маршруту стало відвідування розташованого в центрі міста найбільшого о. Хортиця Національного заповідника «Хортиця». Усі із зацікавленням познайомилися з історією Запорізького козацтва, побачили відтворений побут Запорізької Січі, а також побували на виставі театру бойових мистецтв «Січові козаки», під час якої сучасні козаки продемонстрували своє бойове мистецтво. Також екскурсанти змогли відвідати і музей судноплавства, у якому представлені автентичні чотири козацьких судна, один з яких – відреставрована легендарна «Чайка» XVIII ст., що була знайдена на дні Дніпра біля острова Хортиця. Зацікавив відвідувачів численною та різноманітною експозицією і музей старовинної автомобільної техніки авто-мото клуба «Фаетон», яка нараховує біля тисячі експонатів, що знаходяться в робочому стані, та представлена найбільша колекція ретро авто-мото техніки вітчизняного й імпортного виробництва.

Наступна поїздка була організована до Корсунь-Шевченківського парку – пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, що був заснований у 1782 році в стилі англійських пейзажних парків. Парк розташований на трьох островах та правому березі р. Рось, які з’єднуються між собою мостами. Могутні каміння, чергування бурхливої та спокійної води, гранітні скелі та перекати створюють неповторні картини природнього ландшафту. Прогулянка парком, у якому ростуть могутні дуби, в’язи, сосни та липи, яким понад 100–200 років, дозволила поринути і відчути дихання минулих століть. Під час перебування в державному історико-культурному заповіднику також мали можливість оглянути палацовий комплекс Лопухіних – зараз сучасний музей Корсунь-Шевченківської битви та картинну галерею, що знаходяться на його території.

У жовтні – відвідали м. Дніпро. Найяскравіші враження залишилися від екскурсії сучасним електросталеплавильним заводом «Інтерпайп – Сталь» (у минулому «Дніпросталь»), що є першим сучасним виробництвом в Україні, найбільшим електросталеплавильним комплексом у Європі та СНД, відкритим у 2012 році. Під час екскурсії «на власні очі» побачили в дії інноваційні сталеплавильні технології, а також були в захваті від поєднання сучасного виробництва з оздобленням території заводу зразками сучасного мистецтва світового рівня: штучного сонця, загальна вага якого 350 т, висота – 60 м; конструкцією з труб, що прикрашає центральний вхід заводу й створює своєрідний тунель; малюнком на фасаді центральної будівлі виробництва, який символізує невидиме тепло, звільнене в процесі виробництва; величезними дзеркалами на стіні в головному цеху, що нагадують захід сонця та двадцятидвохметровим дзеркальним мостом, що з’єднує цехи з побутовими приміщеннями і складається з безлічі дзеркал та сферичних об’єктів, що нагадують сонячну систему, проходячи крізь який потрапляєш у нескінченний простір.

Потім екскурсія була залами Аерокосмічного музею НЦАОМ імені Олександра Макарова, видатного вченого, який зробив значний внесок у розвиток ракетно-космічної галузі. Під час огляду експозицій музею відвідувачі змогли безпосередньо ознайомитися з результатами космічної діяльності в Україні. Екскурсанти побачили реальні об’єкти ракетно-космічної техніки, а не їхні макети: супутники та космічні станції, окремі агрегати різних ракетних комплексів, а на майданчику біля музею – зразки бойових ракет.

Пізнавальною була й оглядова екскурсія пам’ятними місцями міста. У зв’язку з погодними умовами, лише через вікна автобуса, змоги побачити Соборну площу, з якої починалася історія м. Катеринослава в 1787 році, проїхати вздовж найдовшої в Європі набережної й помилуватися широким Дніпром, здалеку побачити єдиний в Україні штучний водоспад, що спадає з гранітної кручі та з розповіді екскурсовода дізнатися про історію Монастирського острова. А оскільки за один день не можна було побачити все, що нас цікавило та залишилася нереалізованою запланована екскурсія до Центральної синагоги «Золотая Роза», що є головним духовним, релігійним і культурним центром єврейської общини міста та однією з найвідоміших і найкрасивіших в Україні, то сподіваємося на продовження знайомства з містом.

Цікавою й насиченою виявилася осіння триденна екскурсія Львівщиною. Зупинившися на ночівлю в м. Хмельницькому, на ранок екскурсанти вирушили до с. Унів, у якому знаходиться Свято-Успенська Унівська Лавра, що заснована наприкінці XIV ст. Наступна зупинка – Свірзький замок (с. Свірж), перша згадка про який датується 1484 роком. До речі, саме в ньому знімали художній фільм «Три мушкетери». На вході замкової стіни залишилася частина зруйнованого гербу свірзьких володарів – зображення грифона, два подвір’я – житлове й господарське, у дворі – численні споруди, триярусні вежі, дерев’яні мости, а в центрі – глибока криниця, у якій, за старою легендою, за зраду втопили дівчину, привид якої і досі живе в замку. Біля замку зберігся костел, збудований у 1546 році на місці старого дерев’яного.

Не вперше побували в с. Підгірці, що згадується в літописах за 1188 і 1233 роки та в «Слові о полку Ігоревім», відомому Підгорецькому замку. Прогулялися навколо замку парковими алеями XVIII ст. та оглянули Костел Воздвиження та Св. Йосипа.

Справжнім відкриттям для всіх стало м. Жовква, яке в XVII ст. було резиденцією короля Речі Посполитої Яна ІІІ Собеського. На невеликій території цього історичного центру знаходиться близько 55 історико-архітектурних пам’яток, з окремими з яких ознайомилися під час оглядової екскурсії: Ринковою площею із замком 1594 року, костелом Св. Лаврентія (XVII ст.), Василіанським (XVII – XX ст.) і Домініканським (XVII – XVIII ст.) монастирями, зруйнованою, але відомою у всьому світі за високу художню цінність, оборонною синагогою, збудованою в стилі Ренесанс.

Після насиченої екскурсії приємний відпочинок усі отримали від відвідування Крехівського монастиря святого Миколая Отців Василіян, заснованого на початку ХVІІ ст. неподалік від с. Крехова. Оглянувши монастирський ансамбль – пам’ятку архітектури XVII – XVIІI ст., вирушили до лісу. Прогулянка лісовою зоною дозволила дійти до Печерного монастиря та піднятися високими сходами й оглянути старі печери, що слугували ченцям місцем для молитви, а неподалік зі святого джерела напитися свіжої джерельної води.

Наостанок – оглядова екскурсія історичної частини м. Львів та проведення вільного часу перед поїздкою додому. Втомлені, але задоволені від побаченого та отриманої нової інформації поверталися додому плануючи подальші подорожі.

Усі, хто хоч раз обрав для себе цей вид відпочинку, відчув справжнє задоволення і щиро завдячують профспілковому комітету та особисто Л. В. Пономаренко, яка завжди ретельно продумує географію екскурсійних маршрутів та враховує всі нюанси щодо їхньої організації.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись