• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Профком

Соціально-економічний та соціальний захист членів профспілки за 2015–2019 роки

Соціально-економічний та соціальний захист членів профспілки за 2015–2019 роки

Основним завданням профспілки є соціально-економічний захист її членів, що й було першочерговим у роботі профспілкової організації педуніверситету.

У 2015 р. університет переходив на роботу згідно з новим Законом «Про вищу освіту». Профком брав безпосередню участь у формуванні нової нормативної бази.

Профспілкою були запропоновані зміни до Статуту університету, які продовжили наші демократичні традиції і дещо їх розширили. За новим Статутом формування вчених рад факультетів передбачає участь у них усіх науково-педагогічних працівників, а не тільки керівного складу деканатів, кафедр та професорів. Пропозицію щодо кандидатури декана вносять збори факультету таємним голосуванням. У Статуті залишився пункт про схвалення роботи ректора шляхом таємного голосування.

У 2018 р. був прийнятий новий Колективний договір, над яким спільна комісія адміністрації і профкому, як представника колективу, працювала декілька місяців. Були максимально враховані пропозиції факультетів і підрозділів, зокрема, щодо навантаження, солідарної відповідальності при скороченні ставок на кафедрі та інші. Залишилися в силі всі соціальні гарантії, які були в попередньому Колективному договорі: надбавки, доплати, премії, матеріальні допомоги. Так, працівники університету можуть розраховувати на доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, за суміщенням професій (посад), за розширення зони обслуговування – до 50%. Надбавки викладачам і співробітникам можуть бути: за складність, напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи – до 50%. За 16 показниками можна преміювати працівників університету. Усі, хто виходить на пенсію, за Колективним договором може розраховувати на премію розміром 2 посадових оклади.

Практично всі ВНЗ вилучили зі своїх Колективних договорів, за браком фінансів, право на матеріальну допомогу навчально-допоміжного персоналу, охорони та працівників госпчастини. У нас це право залишилось у силі і виконується.

Усі, без винятку, штатні працівники, які мають відпустку до 30 днів, додатково за Колективним договором ще можуть розраховувати на 7 днів. В університеті такою соціальною пільгою можуть скористатися штатні працівники 66 посад, а це декілька сотень осіб.

За ініціативи профкому бухгалтерія ознайомлює зі структурою доходів та витрат факультетів університету. Така інформація дає змогу проаналізувати факультетам свої можливості і зняти багато запитань із приводу: хто скільки заробляє, і хто скільки витрачає.

Щороку профком розглядає актуальні для університету питання профорієнтаційної роботи, ліцензійних вимог та акредитації. Нами неодноразово вносилися пропозиції щодо узгодження дій усіх факультетів у рекламній кампанії шляхом створення єдиного центру.

Профком ініціював ознайомлення адміністрації з роботою Сумського університету, який є провінційним ВНЗ, але входить до кращих університетів України та Європи за Міжнародними рейтингами.

Профком на своїх засіданням розглядав нормування праці науково-педагогічних працівників, навчально-допоміжного персоналу, бібліотеки, охорони, працівників госпчастини на відповідність їх чинному законодавству та Колективному договору. За результатами розгляду вносилися пропозиції щодо поліпшення умов праці зазначених працівників. За участю комісій профкому були запропоновані норми навантаження другої половини дня, які до цього часу не викликають запитань.

Профспілка брала участь у всіх акціях протесту, які організовувалися ЦК профспілки працівників освіти і науки України та Федерацією профспілок України. Зокрема, ці акції стосувалися підвищення зарплат освітян, трудового законодавства, внесення змін до Закону України «Про вищу освіту».

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись