• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Максим Бричка — переможець літературного конкурсу «Жива троянда»

Максим Бричка — переможець літературного конкурсу «Жива троянда»

11 травня 2022 року патріарх українського літературознавства, професор, лавреат Шевченківської премії та Української міжнародної премії імені Григорія Сковороди М. К. Наєнко оприлюднив підсумки студентського міжуніверситетського (з участю студентів закордонних вишів) конкурсу «Жива троянда», який традиційно проходить у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

У жанрі поезії 1-е місце посів студент ІІІ курсу факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій ЦДПУ імені Володимира Винниченка Максим Бричка й одночасно 2-е місце в жанрі прози. Максим два роки поспіль перемагає в цьому конкурсі. Минулого року він виборов першість серед прозаїків.

М. К. Наєнко зазначив, що наших воїнів на полях битв за національну ідею надихало художнє слово в «Енеїді» Івана Котляревського, у «Кавказі» Тараса Шевченка, у «Чотирьох шаблях» Юрія Яновського, в «Україні в огні» Олександра Довженка, у «Прометеї» Андрія Малишка, у «Чорному Вороні» Василя Шкляра й інших.

У часи повномасштабного вторгнення рф до України молоді митці – учасники конкурсу – висловлюють ненависть до підступного ворога, оспівують важливі загальнолюдські цінності, не приховують власних палких патріотичних почуттів, прагнуть жити в незалежній, звільненій від рашистів та їхніх посіпак Україні.

Кафедра української мови та журналістики щиро вітає захмарно талановитого студента Максима Бричку із заслуженою перемогою. Зичимо сили, здоров’я, натхнення, нових різножанрових творів.

Коли гримлять гармати, наші музи не мовчать:

Ці молитви уночі загоюють його шкіру.

Ці телефонні розмови короткі, як перший постріл.

Крізь пальці проходить ім’я її й весна, наче осінь

Збирає мовчання живих і говорить про віру.

Про географію на руках, про металеве небо,

Про сонячний ніж, про будинки у нашій пам’яті,

Про те, що назавжди лишається там, поза ребрами

Від чого всі дні наповнені, однакові і густі.

Тільки лютий перетривав непочату цю ве́сну,

Тільки задля любови завчити адреси і дати.

У словниках війни, у нічних молитвах безсловесних

Нам буде про що любити, нам буде про що мовчати.

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

Професор кафедри української мови та

 журналістики С. Л. Ковтюх

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись