filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Наукові досягнення і погляд у майбутнє

Наукові досягнення і погляд у майбутнє

18 грудня 2023 року на кафедрі германських мов, зарубіжної літератури та методик їхнього навчання випускники магістратури спеціальностей «Англійська мова та література» і «Німецька мова та література» презентували свої кваліфікаційні роботи у рамках публічного захисту.

Магістерські дослідження, виконані у річищі іншомовної лінгводидактики, висвітлили актуальні питання сучасної науки за профілем освітніх програм. Зокрема, предметом розгляду здобувачів стали граматичні засоби вираження майбутнього часу в підручниках англійської мови для старшої школи, дискурсивні маркери організації англомовного академічного есе (на матеріалі IELTS Writing Task 2), комунікативно-мовні й лінгводидактичні особливості фасилітативної стратегії “interactional scaffolding” у професійно-орієнтованому мовленні американських учителів, англійські модальні дієслова семантичного поля «необхідність» на старшому етапі навчання, специфіка англійських навчальних текстів для розвитку вміння усної рецепції (на матеріалі завдань тесту IELTS), особливості фразових дієслів як засобу розвитку англомовної граматичної компетентності, лінгвістичні й дидактичні характеристики блогінгу як жанру англомовної онлайн взаємодії та комунікативного вміння учнів 10 класу, лінгводидактичні особливості мовних одиниць ЛСП «Food and Eating Habits» як ресурсу збагачення лексичного інвентарю учнів, граматична специфіка навчальних текстів у підручниках німецької мови для 10-11 класів, групова робота на уроці німецької мови як засіб розвитку комунікативної компетентності учнів.

Доповіді й презентації випускників, відповіді на запитання членів Державної атестаційної комісії та зауваги рецензентів засвідчили високий рівень лінгвістичної й методичної підготовки здобувачів, їхньої здатності самостійно розв’язувати проблемні питання й розробляти прикладні матеріали для оптимізації процесу формування іншомовної комунікативної компетентності старшокласників. Кваліфікаційна комісія оцінила результати навчально-наукової роботи магістрантів та прийняла рішення про присвоєння здобувачам освітнього рівня магістр. Такий здобуток випускників є запорукою того, що молоді вчителі зможуть успішно реалізувати себе в обраній галузі.

Дослідницькі проєкти магістрантів здійснювалися за плідного керівництва доцентів кафедри – В.Ю. Паращук, В.Ю. Кочубей, О.В. Арделян, Т.С. Токарєвої, О.В. Долгушевої, Т.А. Хоменко, Т.О. Дацької.

Від імені всього науково-педагогічного складу кафедри бажаємо магістрам-випускникам подальших досягнень у науково-дослідній і професійній діяльності!