filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Фразеофеєрія до Міжнародного дня рідної мови на факультеті української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Фразеофеєрія до Міжнародного дня рідної мови на факультеті української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

21 лютого 2024 року ввечері з нагоди Міжнародного дня рідної мови на факультеті української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій у спеціальному гугл-класі відбулася традиційна фразеофеєрія, або лінгвістично-гумористична забава, «Фразеологія – як життя, життя – як фразеологія».

Через повітряну тривогу захід почали пізніше запланованого часу. На початку організаторка події С.Л.Ковтюх привітала присутніх зі святом, цю естафету підхопив Максим Огер – капітан минулорічної команди-переможниці «Ні керма, ні вітрил»

Далі був традиційний показовий виступ третьокурсників, у якому оригінально прорекламовано вибіркову дисципліну «Палітра фонетичних явищ української мови».

Цього року, як ніколи, виступала єдина команда «Кохвемашина» групи УА22Б на чолі з Мариною Сметанко. У візитівці «Усе життя – еспресо, а ти в ньому літера К» Матвій Янко дотепно познайомив глядачів з учасниками. Під час мовознавчого герцю «Повний гаплик, який відбувається у вимові та фіксується орфографічно» запитання кохвемани ставили вболівальникам.

Далі команда й присутні шукали дотепні відповіді на питання, у яких було використано афористику Андрія Коваля: чи варто зводити з розуму дівчат, доки не навчився зводити кінці з кінцями? Може, життя тому й бере за горло, щоб стало легше дихати? Чому, працюючи, як кінь, людина заморюється, як собака? У той самий момент, коли і вовки ситі, і вівці цілі, виникає проблема: як нагодувати овець? Чи буде політик перегризати горло ворогу, якщо може задушити його в дружніх обіймах? Чи правда, що часом і вхід у глухий кут має вигляд тріумфальної арки?
Приємно, що активними були і учасники «Кохвемашини», і третьокурсники, і студенти першого курсу.

На закуску одержали домашнє завдання на тему: «Усе, чого не прорік Конфуцій, сказав Григорій Сковорода» (Тарас Шевченко).

Усі, хто завітав, отримали соковитий філологічний гумор, гостру лінгвосатиру та обіцянку Божої помочі під час літньої сесії!