filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Викладачі та студенти ЦДУ відвідали лекцію в рамках проєкту «Дні Шекспіра в Україні – 2024»

Викладачі та студенти ЦДУ відвідали лекцію в рамках проєкту «Дні Шекспіра в Україні – 2024»

9 квітня 2024 року викладачі та студенти кафедри германських мов, зарубіжної літератури та методик їхнього навчання в рамках проєкту «Дні Шекспіра в Україні – 2024» відвідали зум-лекцію доктора Давіда Мазіашвілі, доцента Тбіліського університету імені Іване Джавахішвілі, наукового співробітника REES Оксфордського університету на тему «Shakespeare's Julius Caesar and Sturua's vision of political power».  

Із науковою глибиною та захопленістю доповідач презентував лекцію про постмодерністську інтерпретацію драматичної творчості Вільяма Шекспіра у театральних постановках Роберта Стуруа, котрий свого часу був головним режисером та художнім керівником Театру імені Шота Руставелі, театру «Фабрика» в Тбілісі та який презентував свої творчі проєкти на багатьох європейських сценах.

Зокрема Давід Мазіашвілі провів паралелі між шекспірівським та постмодерністським баченням концепту влади, окреслив вплив терористичного акту в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року (9/11) на тлумачення творів англійського драматурга, розкрив сучасне бачення ключових постатей «Гамлета», «Юлія Цезаря», «Короля Лір» та інших п’єс. У ході обговорення лекції слухачі цікавилися питанням метатеатру, ролі музики у виставах Стуруа та багатьма іншими аспектами творчості двох митців.

Висловлюємо подяку доповідачу доктору Давіду Мазіашвілі за цікаву лекцію, доктору наук, професору Наталії Торкут за чудову модерацію зустрічі, а також організаторам лекції за можливість долучитися до заходу та відкрити нові інтерпретаційні перспективи творчості класика.