• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Видатні діячі науки

Видатні діячі науки

Вересень щедрий на ювілеї видатних учених, які зробили вагомий внесок у розвиток фізико-математичних наук. Це – М. Фарадей, М. В. Остроградський, Е. Фермі, Л. В. Шубников. До уваги читачів бібліотекарями абонементу № 2 запропонована виставка “Видатні діячі науки”. Вони — дослідники різних країн, великі подвижники від науки, праці яких ще довго залишатимуться не почесними архівними експонатами, а дієвим інструментом пізнання закономірностей природи.

Один з них, Майкл Фарадей, видатний англійський фізик з дивовижною долею. Син коваля став ученим зі світовим іменем, членом майже всіх академій і вищих наукових закладів Європи ХІХ століття. Книга П. С. Кудрявцева “Фарадей” познайомить читача з біографією і дослідженнями вченого, його праця “Об электромагнетизме” представлена в книзі “Классики физической науки” Голина Г. М. Ще при житті дослідника появилась людина, яка вивчила і розвинула його ідеї. Книга Д. Мак-Дональда “Фарадей, Максвелл и Кельвин” знайомить з його послідовниками. Завдяки Фарадею, в життя людства увійшло радіо.

24 вересня 1801 року народився Михайло Васильович Остроградський, видатний вітчизняний математик і активний діяч математичної освіти середніх і вищих навчальних (закладів) Росії. Це вчений, який передбачив квантову механіку. Його роботи з небесної механіки, фізики пружного тіла, термодинаміки стали основою наукових напрямків, виведені формули застосовуються й сьогодні. Ім'я Михайла Васильовича заслужено стоїть поряд з іменами Лапласа, Пуассона, Планка та інших великих математиків.

Енріко Фермі - італійський фізик, один із творців ядерної електронної фізики, розробник квантової статистики, теорії бета-розпаду, Нобелівський лауреат 1938 року. На виставці експонуються матеріали, які знайомлять з його життєвим шляхом і відкриттями, а книга Б. Понтекорво “Энрико Ферми в воспоминаниях учеников и друзей” з відгуками про нього сучасників.

Лев Васильович Шубніков — українській та російський фізик-експериментатор, наукові праці якого присвячені фізиці кристалів, надпровідності та кріогенній техніці. Він відомий ще й тим, що організував наукову школу, яка існує і до цього часу. В книзі “Очерки по истории математики и физики на Украине” розповідається про розвиток школи та його учнів.

Запропонована виставка буде цікавою широкому колу читачів, яким небайдужі розвиток науки та яскраві особистості.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись