• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Будівничий української державності

Будівничий української державності

До 165-річчя від Дня народження велетня праці і думки, борця за національну і соціальну справедливість, провідника в освіті, відомого Каменяра І. Я. Франка бібліотекарі універсального читального залу запрошують відвідати книжкову ілюстровану виставку «Будівничий української державності».

Підручники з філософії, політики, довідкові видання з історії України та української культури, періодичні видання та рідкісні екземпляри книг діаспори висвітлюють Франкову велич, феноменальний зв'язок з історією сьогодення.

Вдивляючись уважніше в епоху І. Франка, несподівано для себе виявляємо багато що аналогічного тому життю, учасниками якого є ми самі. Для епохи Франка характерне очікування нових випробувань, бо, як пише поет, «приходить велика доба, і горе нам, горе нашій нації, коли велика доба застане нас малими і не приготовленими». Наша епоха, зрештою, не тільки у стані подібних очікувань, але й безпосередньо відчула і переживає значущість застережень Франка.

Епоха Франка, як і наша сучасна, вимагають формування нової людини, здатної прийняти тягар свободи - людини діяльної, характерної, ініціативної, самодостатньої. І не випадково червоною ниткою у творчості Франка проходить мотив важкої праці, мотив творчості, характерності. Імператив епохи Франка щодо освіти «формування характеру важливіше, ніж навчання» заявляє про себе і сьогодні, бо європеїзація для народу і для кожної окремої людини - це найперше формування здатності їх до успішної діяльності в конкурентному середовищі.

Щодо освітньої тематики, пов'язаної із сучасністю, заслуговують на особливу увагу книги: «Педагогічні погляди Івана Франка на тлі реформ сучасної української освіти» О. Вишневського та «...яка молодь, таке й майбутнє народу» М. Чепіль і Р. Вишнівського.

Рубрика «Франко і світ мистецтва» підкреслює думку, що образ Франка у нашій національній свідомості й досі невіддільний од вишиванки. »Таким він постає перед нами не тільки на прижиттєвих світлинах, а й на численних графічних та малярських роботах портретах; навіть у скульптурних зображеннях класика часто-густо проступають обриси українського орнаменту. Він завжди підкреслював своє національне єство, зумівши гармонійно поєднати прадавні узори народної вишиванки з костюмом модерного крою західного зразка. Аналогічно він поєднав і своє глибинне українство з європеїзмом. Саме такого культурно-політичного синтезу України і Європи, здається й нині прагнемо.Тож успішний, вдалий приклад І. Франка — великого українця і великого європейця — і досі стоїть перед нами як дороговказ на шляху національного поступу, - стверджує науковий співробітник Інституту І. Франка Н. Тихолоз.

Найбільш яскраво образ великого українця відтворили живописці: М. Бідняк, І. Труш, А. Насєдкін; скульптори: В. Борженко, Д. Кравич, Е. Мисько; архітектор А. Шулер.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись