• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Музичні композиції на слова Івана Франка

Музичні композиції на слова Івана Франка

Іван Франко — великий письменник-реаліст, революціонер-демократ і вчений, ерудит величезного діапазону, широко обізнаний з культурною спадщиною багатьох народів і епох, особливу увагу приділяв збиранню і дослідженню української народної творчості. Саме вона була тим родючим грунтом, на якому зріс могутній талант поета.

Із усіх музичних жанрів Франко особливо цінив пісню. Поезія самого Івана Франка, мотиви його власної художньої творчості полишили досить помітний слід у розвитку української музики. Музичне втілення його художніх творів українськими композиторами надзвичайно вдале й високохудожнє.

До 165-ї річниці від дня народження Івана Франка бібліотека мистецького факультету презентує підбірку музичних композицій на слова великого поета. На виставці представлені хорові та вокальні твори українських композиторів, а також опера «Золотий обруч» за повістю «Захар Беркут» композитора Бориса Лятошинського.

Фольклор і фольклористика відіграли важливу роль у житті, в творчій, науковій і громадській діяльності поета-революціонера. Франко був не тільки знавцем і цінителем народної творчості, але й її збирачем і дослідником. На виставці представлена праця Ф.М. Колесси «Улюблені українські народні пісні Івана Франка», в якій зібрані та систематизовані народні пісні, записані від Франка в різний час різними збирачами.

Не залишить байдужими студентів і викладачів музичного відділення, фольклористів, літературознавців науково-популярне видання «З фольклорної криниці Франкового села: народні пісні, перекази, спогади», записані Олексою Ошуркевичем.

Бажаючих докладніше ознайомитися з виставкою чекаємо в бібліотеці (корп. №5, цокольний поверх бібліотеки).

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись