• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

І все перекреслив урановий атом

До вшанування трагедії на Чорнобильській АЕС бібліотека презентує ряд виставок.

Тривожний ранок…

Книги виставки розкривають трагедію Чорнобиля.

В ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. 40 с., коли всі спали безтурботнім сном, над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції несподівано розірвало нічну темряву велетенське полум’я. Почався новий відлік часу. Болісний. Гіркий. Печальний…

Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсису.

Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам'яті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони.

Доземно схиляємося перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.

Чорнобиль не має минулого часу

До Чорнобильської трагедії бібліотека   експонує виставку «Чорнобиль не має минулого часу».

Скільки б часу не пройшло від того лиховісного дня 26 квітня 1986 року, Чорнобиль продовжує стукати в наші серця, пронизувати душі гіркотою полинною. І ми не в праві забувати ту страшну подію, тих відважних людей, які ціною свого здоров’я, а то і життя, змогли зупинити загрозливий атомний вогонь.

Україна стала лідером у боротьбі з медичними наслідками радіації. Чорнобиль – трагедія, яка не має повторитись, адже її уроків людство не забуде.

«Мужність і біль Чорнобиля»

Виставка представляє поетичні, літературно-художні та публіцистичні твори, присвячені катастрофі на Чорнобильській АЕС. Ці твори зіткані із правди, скорботи, мужності людей, що опинилися в Зоні нестримної стихії.

Щирі та правдиві, вони знаходять відгук в душі читача співпереживанням, змушують задуматись і про сенс життя, і про те велике горе, якому піддає себе людство зневажливим відношенням до оточуючого середовища. У цих творах відбита і життєдайна сила людського духу, безсумнівний героїзм, людинолюбна самозреченість, що проявлялась у двобої з лихом, створеним самою людиною.

Чорнобиль виявив світові істинних героїв, гідних найвищої хвали, оспіваних в художній літературі.

«І все перекреслив урановий атом »

Про атомну електростанцію, аварію на ній та техногенну катастрофу, спричинену вибухом реактора, читач може довідатись з книг та статей Кірімова І. «Звізда Полин, або Запланована катастрофа», Сафанова Ю. «Біль і тривоги Чорнобиля», Борисова О. «Проект «Уроки Чорнобиля», Хрієнка М. «Похід через атомний полюс: нотатки подорожнього», Фесенка С. «Чорнобиля гіркий полин на серце ліг незримо й тяжко…» та ін.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись