• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

«Літо, опалене війною»

«Літо, опалене війною»

22 червня 1941 року гітлерівські війська підступно і без попередження розпочали війну на українській землі. Цей день став для України Днем глибокої скорботи. Бібліотекарі універсального читального залу підготували книжкову ілюстровану виставку «Літо, опалене війною», яка розкриває увесь трагізм, що пережили українці.

Наукові праці, архівні та музейні документи висвітлюють Другу світову війну в історичній пам'яті України у рубриці «Україна в Другій світовій війні».

Український народ став одним із найбільш постраждалих народів у Другій світовій війні. Серед величезних втрат України найтяжчими були демографічні. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях нашої країни (Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл, вивезення населення на примусові роботи до Німеччини). На виставці представлено чимало матеріалів, книг, світлин, що показують жахливі наслідки війни, яка забрала життя кожного п'ятого нашого співвітчизника.

Безпосередню участь у боротьбі за волю, рідний край узяли і представники степової Кіровоградщини, їх безсмертний подвиг возвеличують як історично-документальні матеріали, так і нариси періодичних видань та наукові дослідження краєзнавців у рубриці «Кіровоградщина в роки Другої світової війни».

Всі, хто воював за нашу свободу навічно залишаться у вдячній пам’яті нащадків, а спомин про них передаватиметься з покоління у покоління. Схиляємо голови перед мільйонами жертв, яких забрала війна. А наш святий обов’язок – передати молодому поколінню страждання народу і його героїзм у часи лихоліття, бо його обов’язок – оберігати спокій і злагоду в нашій суверенній незалежній Україні задля майбутнього народу.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись