• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Досвід міжнародної співпраці бібліотек ЦДУ й університету Троя (США)

Досвід міжнародної співпраці бібліотек ЦДУ й університету Троя (США)

Міжнародна співпраця має велике значення для бібліотеки Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка, адже партнерство з іноземними колегами сприяє успішному розвитку сучасної бібліотеки, дає можливість розвивати українську культуру за кордоном, реалізовувати спільні проєкти, обмінюватись досвідом, займатись міжнародним книгообміном. Бібліотека ЦДУ майже 15 років є учасником міжнародного проєкту Американської бібліотечної асоціації (ALA) «Sister Libraries»

Ділимось нашим досвідом співпраці, можливо інформація стане у пригоді іншим бібліотекам, так як американський комітет сестринських бібліотек з міжнародних відносин відкритий для всіх бібліотек.

Американська бібліотечна асоціація (англ. The American Library Association (ALA)) – організація, що підтримує розвиток бібліотек та бібліотечну професійну освіту не тільки в США, але й у всьому світі. Проєкт «Sister Libraries» від ALA  сприяє набуттю зв’язків сестринської бібліотеки з бібліотеками та бібліотекарями по всьому світу, спрямований на висвітлення «Концепції глобального єднання бібліотек». У списку «Бібліотеки партнерства та їх історії успіху» від ALA Бібліотека ЦДУ (на початку співпраці Кіровоградського державного педагогічного університету) – єдина бібліотека з України, переглянути список можна за посиланням https://www.ala.org/rt/irrt/irrtcommittees/irrtsisterlibrary/sisterlibrary/success-stories.

 

Бібліотека ЦДУ має партнерські відносини з бібліотекою Університету Троя (м. Дотан, штат Алабама, США). Взаємодія між бібліотеками розпочалась у 2009 році завдяки співпраці директора бібліотеки ЦДУ Ольги Шульги з бібліотекаркою університету Троя Ольгою Кейсі, яка має українське коріння, її бабуся закінчила наш університет, і деканом бібліотеки доктором Крісом Шаффером. Знайомство розпочалось з обміну подарунками: університет Троя надіслав журнали та книги з різних дисциплін, а Бібліотека ЦДУ ім. В. Винниченка – студентські роботи, книги та інші інформаційні матеріали.

Ukr technical services

 

У травні 2010 року Ольга Кейсі прибула в Україну і зустрілась з директором бібліотеки Ольгою Шульгою та колективом бібліотеки ЦДУ. На згадку про знайомство передали матеріали для експозиції-виставки – книги, брошури, твори студентів мистецького факультету. Тройський університет зробив експозицію-виставку про сестринську бібліотеку з України.

Ukr display1

 

У 2012 році бібліотекарі Трої м. Дотан підготували презентацію на щорічній зустрічі ALA. Завдяки співпраці, українські твори були представлені у США на виставці про партнерство та українську культуру.

Sister Library 768x542

 

Потім американська бібліотечна асоціація допомогла організувати в ЦДУ дискусійний круглий стіл про інформаційну грамотність і плагіат у вищих навчальних закладах.

Після російського вторгнення та анексії Криму в 2014 році бібліотекарі ЦДУ організували збір коштів на потреби армії, продаючи українські патріотичні сувеніри ручної роботи. Бібліотекарі університету Троя Дотану придбали декілька експонатів, а також подарували ЦДУ альбом із газетними вирізками США про вторгнення, який було представлено на виставці в бібліотеці ЦДУ.

Xgk ONqN7xI

 

У 2016 році бібліотека університету Троя подарувала ЦДУ ще сорок томів довідників із гуманітарних наук, освіти, психології, лінгвістики та медико-санітарних наук.

У травні 2018 року бібліотекар університету Троя Ольга Кейсі завітала на захів, підготовлений бібліотекою ЦДУ, під назвою "Генетиний код нації". Бібліотека, маючи велику добірку літератури з краєзнавства, мистецтвознавства, етнографії, народознавства, довідково-енциклопедичних та періодичних видань, підготувала та репрезентувала для перегляду ілюстровану виставку про історичне минуле українського національного одягу та сучасні аспекти народної вишиванки.

16

 

На згадку про зустріч подарували шановній Ользі Кейсі з далекої Америки сувеніри, виготовлені власноруч.


Olga with students

 

На виставці бібліотекар університету Троя помітила комплекти кольорових слайдів, які ілюструють зразки української вишивки, костюмів, писанок різних регіонів України XIX-XX ст. Сфотографовані книги з костюмами та вишивками залишаються неідентифікованими, а писанкові таблички походять із книжки Одарки Онищук «Символіка української писанки», виданої авторкою в Торонто в 1985 році. Співробітники бібліотеки університету Троя штат Алабама США, маючи необхідне технічне обладнання, люб'язно згодились допомогти в оцифруванні 108 слайдів з етнографії України. У 2019 році передали оцифровані слайди, а бібліотекарі університету ЦДУ ім. В. Винниченка адаптували фотознімки для більш зручного перегляду у вигляді презентацій:

етнографія України

 

У 2022 році колекцію слайдів бібліотеки Центральноукраїнського державного університету розмістили на сайті університету Троя, доступну для перегляду за адресою https://www.troy.edu/about-us/dothan-campus/wiregrass-archives/inventories/271.html.

Але на цьому співпраця не зупиняється, на початку 2023 року вийшла стаття "Троя має давні звязки з Україною через бібліотеку Дотанського кампусу" https://today.troy.edu/news/ukraine-library-partnership/, в якій розповідають про історію Центральноукраїнського державного університету і співпрацю з бібліотекою.

Завдяки сумлінній роботі директора бібліотеки ЦДУ ім. В. Винниченка Ольги Шульги та бібліотекаря Дотанського університету Троя Ольги Кейсі зроблено багато роботи по розвитку української культури за кордоном, що дозволяє зрозуміти, наскільки багата є українська спадщина. 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись